Zupa krem z zielonego groszku

Składniki:

  • 50 dag świeżego lub mrożonego groszku
  • litr bulionu mięsno-warzywnego
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • sól 
  • pieprz cytrynowy
  • tymianek
  • kurkuma
  • majeranek
  • lubczyk
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej

Przygotowanie:

  1. Czosnek przeciśnij przez praskę i chwilę podsmaż na maśle.
  2. Wlej bulion, wsyp groszek i przypraw tymiankiem, kurkumą i majerankiem.
  3. Gotuj, aż groszek zrobi się miękki (ok. 20 min). Następnie zmiksuj go i przeciśnij przez sitko (aż na sitku zostaną same łupinki).
  4. Mąkę wymieszaj w niewielkiej ilości wody i wlej do zupy. Dopraw pieprzem, solą i lubczykiem.
  5. Zupę podawaj z grzankami, udekorowaną kleksem jogurtu naturalnego i gałązkami świeżego tymianku.

Agnieszka Wysocka

Komentarze
Jeśli jesteś człowiekiem to przesuń suwak w prawo
  PRODUKT TYGODNIA  
produkt tygodnia
  PORADY  
Niezbędnik narciarza

Wybierasz się na narty? To świetnie – spędzisz aktywnie kilka dni, zrelaksujesz się, naładujesz baterie. Do takiego wyjazdu musisz się dobrze przygotować. ...

Gotowa na sylwestra

Za chwilę powitamy nowy, 2020 rok! Jeszcze czas, choć coraz go mniej. Spokojnie, zdążysz! Dzięki kilku prostym zabiegom pielęgnacyjnym w sylwestrową noc poczujesz ...

Czarny bez i cynk - bezcenne dla zdrowia twojej rodziny

Czarny bez to jedna z najstarszych roślin leczniczych. Od wieków kwiaty i owoce czarnego bzu wykorzystuje się przy przeziębieniach, gorączce, zapaleniu krtani i ...

  POPULARNE  
Nowy podkład Rimmel Match Perfection
"50 twarzy Greya" - film: kto zagra główne role?
10 najmodniejszych stylizacji męskiego zarostu na 2016 rok
Nowe oblicze Greya - Recenzja