Zupa krem z zielonego groszku

Składniki:

  • 50 dag świeżego lub mrożonego groszku
  • litr bulionu mięsno-warzywnego
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • sól 
  • pieprz cytrynowy
  • tymianek
  • kurkuma
  • majeranek
  • lubczyk
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej

Przygotowanie:

  1. Czosnek przeciśnij przez praskę i chwilę podsmaż na maśle.
  2. Wlej bulion, wsyp groszek i przypraw tymiankiem, kurkumą i majerankiem.
  3. Gotuj, aż groszek zrobi się miękki (ok. 20 min). Następnie zmiksuj go i przeciśnij przez sitko (aż na sitku zostaną same łupinki).
  4. Mąkę wymieszaj w niewielkiej ilości wody i wlej do zupy. Dopraw pieprzem, solą i lubczykiem.
  5. Zupę podawaj z grzankami, udekorowaną kleksem jogurtu naturalnego i gałązkami świeżego tymianku.

Agnieszka Wysocka

Komentarze
Jeśli jesteś człowiekiem to przesuń suwak w prawo
  PRODUKT TYGODNIA  
produkt tygodnia
  PORADY  
Kwasy w pielęgnacji zimowej - które wybrać i jak ...

Kwasy to temat, który powraca z ogromnym echem jesienią i pozostaje z nami zazwyczaj przez całą zimę. Ta pora roku pozwala odrobinę zaszaleć ze składnikami ...

Pogotowie kosmetyczne - regeneracja skóry zimą

Zima to wyjątkowo trudny okres dla skóry, szczególnie tej wrażliwej, nadreaktywnej, czy suchej. Mróz, zmiany temperatury, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach ...

Wyjątkowe zestawy prezentowe na każdą kieszeń - podaruj ...

Mikołajki tuż tuż, został miesiąc do świąt więc to idealny moment, aby pomyśleć o prezentach na Gwiazdkę. Nie warto zostawiać tego na ostatnią chwilę i w ...

  POPULARNE  
"50 twarzy Greya" - film: kto zagra główne role?
10 najmodniejszych stylizacji męskiego zarostu na 2016 rok
Nowe oblicze Greya - Recenzja
10 najdroższych perfum świata