Zupa krem z zielonego groszku

Składniki:

  • 50 dag świeżego lub mrożonego groszku
  • litr bulionu mięsno-warzywnego
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • sól 
  • pieprz cytrynowy
  • tymianek
  • kurkuma
  • majeranek
  • lubczyk
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej

Przygotowanie:

  1. Czosnek przeciśnij przez praskę i chwilę podsmaż na maśle.
  2. Wlej bulion, wsyp groszek i przypraw tymiankiem, kurkumą i majerankiem.
  3. Gotuj, aż groszek zrobi się miękki (ok. 20 min). Następnie zmiksuj go i przeciśnij przez sitko (aż na sitku zostaną same łupinki).
  4. Mąkę wymieszaj w niewielkiej ilości wody i wlej do zupy. Dopraw pieprzem, solą i lubczykiem.
  5. Zupę podawaj z grzankami, udekorowaną kleksem jogurtu naturalnego i gałązkami świeżego tymianku.

Agnieszka Wysocka

Komentarze
Jeśli jesteś człowiekiem to przesuń suwak w prawo
  PRODUKT TYGODNIA  
produkt tygodnia
  PORADY  
5 najskuteczniejszych koreańskich masek w płachcie, ...

Jadąc na urlop, najchętniej spakowałabyś tylko kostium kąpielowy, a do pielęgnacji krem z filtrem. O ile minimalizm w modzie letniej jest ok, o tyle w pielęgnacji ...

Jak dostarczyć organizmowi odpowiednie zapotrzebowanie na ...

Idzie lato, a w raz z nim większość z nas w mniejszym bądź większym stopniu postanowiła zadbać o swoją kondycję fizyczną. Czy pamiętamy, o tym, żewicząc ...

Niezbędnik biwakowicza – Jak przygotować się na ...

Na przestrzeni lat biwakowanie stało się jedną z najpopularniejszych form spędzania czasu na łonie natury. Taka forma odpoczynku coraz częściej wybierana jest nie ...

  POPULARNE  
Nowy podkład Rimmel Match Perfection
"50 twarzy Greya" - film: kto zagra główne role?
10 najmodniejszych stylizacji męskiego zarostu na 2016 rok
Nowe oblicze Greya - Recenzja