Babcia robiąca na drutach i bujająca się w fotelu oraz dziadek palący fajkę przy kominku to obrazki, które przeszły już do lamusa. Dziś seniorzy chcą być zdrowi, aktywni i dotrzymywać kroku swoim dzieciom i wnukom. Zbliżające się Dni Babci i Dziadka są świetnym pretekstem, by podpowiedzieć naszym bliskim, jak dbać o zdrowie i dobrą kondycję. Szczególną uwagę warto zwrócić na dietę, która u osób starszych często zawiera zbyt dużo niekorzystnych dla serca tłuszczów.
Składniki dla 4 osób:
Przygotowanie: Papryki oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w mniejsze kawałki, cebule pokrój w piórka, cukinię w półplasterki. Warzywa umieść w żaroodpornym naczyniu, posyp solą i piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym uprzednio do 220˚C. W tym czasie pokrój pieczarki w cienkie plasterki. W międzyczasie rozgnieć zioła i czosnek z margaryną. Po upieczeniu wymieszaj warzywa z tak przygotowaną margaryną i plastrami pieczarek. Kiedy warzywa przestygną wymieszaj je z sałatami, dopraw sokiem z cytryny i podawaj! Możesz zaserwować też upieczoną lub ugotowaną na parze pierś kurczaka lub kawałek łososia albo ugotowaną na sypko kaszę pęczak z odrobiną oliwy z oliwek. Smacznego!
Kwasy to temat, który powraca z ogromnym echem jesienią i pozostaje z nami zazwyczaj przez całą zimę. Ta pora roku pozwala odrobinę zaszaleć ze składnikami ...
Zima to wyjątkowo trudny okres dla skóry, szczególnie tej wrażliwej, nadreaktywnej, czy suchej. Mróz, zmiany temperatury, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach ...
Mikołajki tuż tuż, został miesiąc do świąt więc to idealny moment, aby pomyśleć o prezentach na Gwiazdkę. Nie warto zostawiać tego na ostatnią chwilę i w ...