Nadchodzi Wielkanoc, a wraz z nią kulinarne zamieszanie. Żeby nie zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę, najlepiej rozłożyć przyrządzanie potraw na kilka dni przed Wielką Niedzielą. Oto gotowy plan i porady dotyczące przedświątecznych działań w kuchni od Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr.
4 dni przed: Wielka Środa
„Aby przyrządzić naturalny zakwas na żurek, należy w dużym słoju umieścić kilka skórek z chleba razowego, łyżkę mąki żytniej lub pszennej z otrębami, kilka ząbków czosnku, liść laurowy i ziele angielskie” – opowiada szef kuchni Knorr.
Podczas Wielkanocy na stołach królują pieczenie – w postaci schabu, cielęciny, indyka, kurczaka, gęsi lub kaczki. Jak wybrać sztukę mięsa na pieczeń? Najlepiej, gdy waży ona ok. 1,5 kg – mniejszy kawałek mógłby obeschnąć w piekarniku, a większy będzie trudno upiec równomiernie. „Pieczone mięso bez żadnych problemów zachowa swoją świeżość przez kilka dni, jeśli po upieczeniu umieścimy je w plastikowym pojemniczku lub po prostu zawiniemy w folię aluminiową” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
3 dni przed: Wielki Czwartek
Pasztet musi mieć odpowiednią konsystencję, by dobrze się rozsmarowywać. Powinien być wilgotny (zwracajmy uwagę, by nie był przesuszony i łykowaty). „W tym celu do ulubionej mieszanki mięs dorzućmy kawałek podgardla wieprzowego. Brytfankę do pieczenia wyłóżmy plastrami boczku, a unikniemy przypalenia. Przyprawiając pasztet, nie zapomnijmy o gałce muszkatołowej. Najlepiej kupić świeżą gałkę i zetrzeć - będzie bardziej aromatyczna” – radzi Piotr Murawski.
2 dni przed: Wielki Piątek
Chrzan może być bazą dla różnych dodatków do mięs. Można połączyć go np. z burakami, ze śmietaną, z jabłkiem czy konfiturą z żurawiny. Przede wszystkim jest dodawany do żuru czy białego barszczu, ale może posłużyć też jako baza do sosu chrzanowego. Tarty chrzan szybko ciemnieje - aby tego uniknąć, zakwaśmy go sokiem z cytryny lub octem.
A jak przyrządzić drugi, wielkanocny przysmak, czyli ćwikłę? „Najprostszy i zarazem najsmaczniejszy przepis polega na upieczeniu w piekarniku średniej wielkości buraka zawiniętego w folię aluminiową (czas pieczenia ok. 70-90 minut w temperaturze ok. 170°C). Gdy burak już ostygnie, obieramy go i ścieramy, łączymy z utartym chrzanem, doprawiamy solą, cukrem, octem i sokiem z cytryny” – opowiada Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
1 dzień przed: Wielka Sobota
Ten najsmaczniejszy jest przygotowywany na wywarze mięsnym, np. z wędzonki. Przyprawy, które najbardziej lubi żurek, to majeranek oraz kminek - ten ostatni warto rozetrzeć przed wsypaniem do garnka dla nadania głębszego aromatu. Jeśli domownicy preferują łagodniejsze smaki, dodajmy do żurku śmietanę. Ziemniaki do zupy należy ugotować osobno - pod wpływem kwaśnego wywaru mogą stać się niesmaczne i twarde.
„Aby jajko nie pękło podczas gotowania, nakłujmy je igłą na zaokrąglonym czubku - tam znajduje się pęcherzyk powietrza. Dzięki niewielkiemu otworkowi ciśnienie podczas gotowania znajdzie ujście i zachowa skorupkę nienaruszoną. Jeśli planujemy gotować jajka, wyjmijmy je z lodówki wcześniej - to zmniejszy różnicę temperatur i również zapobiegnie pękaniu skorupki. Do garnka z wodą dosypmy nieco soli - dzięki temu skorupka będzie wygodnie odchodzić podczas obierania” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Kwasy to temat, który powraca z ogromnym echem jesienią i pozostaje z nami zazwyczaj przez całą zimę. Ta pora roku pozwala odrobinę zaszaleć ze składnikami ...
Zima to wyjątkowo trudny okres dla skóry, szczególnie tej wrażliwej, nadreaktywnej, czy suchej. Mróz, zmiany temperatury, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach ...
Mikołajki tuż tuż, został miesiąc do świąt więc to idealny moment, aby pomyśleć o prezentach na Gwiazdkę. Nie warto zostawiać tego na ostatnią chwilę i w ...