Składniki:
Mogłabym pisać hymny pochwalne na temat zupy dyniowej. W sierpniu przebieram uszami co zrobić, aby w moim ogródku przyspieszyć dojrzewanie pani dyni. Uwielbiam zupę dyniową za to, że ta zupa nie może się nie udać. Można ją robić na ostro i na słodko. Kombinować do bólu, a ona i tak będzie dobra.
Wersja podstawowa wygląda tak, że do dużego gara, na maśle bądź oliwie, musimy zeszklić cebulę. Pożniej dodajemy dynię, pokrojoną w kostkę. Przesmażamy trochę i zalewamy bulionem. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę (ja nie dodaję ziemniaki!).
I właściwie tutaj zaczyna się zabawa.
W wersji na ostro dodajemy i szczypte curry (nie za dużo, aby nie dominowała), imbir (starty), pieprz i lubczyk (jeśli mamy,) i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Ja, zupy dyniowej nie miksuję, bo lubię jak coś w zębach stawia mi opór, więc rozgniatam dynie tylko widelcem. Dodaję małą łyżeczkę koncentratu pomidorowego (dla podkreślenia koloru) i śmietanę. Na talerzu zupę posypuję serem mozzarella. Można też posypać koperkiem (jeśli wcześniej nie daliśmy lubczyku).
W wersji na słodko rezygnuję z koncentratu i ostrych przypraw, a zamiast śmietany dodaję mleczka kokosowego. Prawda jest jednak taka, że ilu ludzi tyle wersji zupy dyniowej. Można ją zagęszczać serkiem topionym, można posypać prażonymi pestkami z dyni, można zajadać z groszkiem ptysiowym albo z grzankami własnej roboty.
Można dodać czosnek w wersji na ostro i cukru w wersji na słodko, a nawet soku z mandarynek!
Można wydziwiać, cudować, ekperymentować bez obawy, że coś nie wyjdzie.
Śmiało! Bawmy się z Panią Dynią. Ona nie boi się niczego.
Monika Koprowska-Ludwig
Kwasy to temat, który powraca z ogromnym echem jesienią i pozostaje z nami zazwyczaj przez całą zimę. Ta pora roku pozwala odrobinę zaszaleć ze składnikami ...
Zima to wyjątkowo trudny okres dla skóry, szczególnie tej wrażliwej, nadreaktywnej, czy suchej. Mróz, zmiany temperatury, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach ...
Mikołajki tuż tuż, został miesiąc do świąt więc to idealny moment, aby pomyśleć o prezentach na Gwiazdkę. Nie warto zostawiać tego na ostatnią chwilę i w ...