Składniki:
Przygotowanie:
Robimy rozczyn do miski wlewamy ciepłe mleko mieszamy je z drożdżami dodajemy cukier ok 2 łyżki -mieszamy i posypujemy mąką. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. W dużej misce siekamy margarynę z mąką i cukrem waniliowym jak na ciasto kruche. Dodajemy resztę cukru i jajko- siekamy. Następnie dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki do wyrośnięcia na ok 40 min. Po tym czasie wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy w kształt okręgu. Kroimy je na trójkąty jak pizze. Na każdy trójkąt kładziemy kawałek banan. Zwijamy w rogalik. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 20 min. Pudrujemy.
Jest to cukier z przwdziwa wanilią, już po otwarciu opakowania wydobywa się intensywny zapach. Ciasto z tą przyprawa teą jest bardzo smaczne nie ma co porównywać z cukrem wanilinowym - Dla rozjaśnienia sprawy - cukier wanilinowy otrzymuje się z etylowaniliny (stąd też nazwa), natomiast prawdziwy cukier waniliowy - z lasek wanilii (oczywiście z dodatkami). W każdym razie etylowanilina (w przyp. cukru wanilinowego) i wanilia (w przyp. cukru waniliowego) to główne składniki.
Ewa Sidor
Kwasy to temat, który powraca z ogromnym echem jesienią i pozostaje z nami zazwyczaj przez całą zimę. Ta pora roku pozwala odrobinę zaszaleć ze składnikami ...
Zima to wyjątkowo trudny okres dla skóry, szczególnie tej wrażliwej, nadreaktywnej, czy suchej. Mróz, zmiany temperatury, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach ...
Mikołajki tuż tuż, został miesiąc do świąt więc to idealny moment, aby pomyśleć o prezentach na Gwiazdkę. Nie warto zostawiać tego na ostatnią chwilę i w ...