Wanilia w laskach Kotanyi

Odkąd w moje ręce wpadła nowa przyprawa od Kotanyi – Wanilia w laskach – po głowie zaczęły mi krążyć przeróżne pomysły co pysznego wyczarować z jej pomocą. Koniec końców stanęło na kremie waniliowym zapiekanym w kokilkach, był tylko jeden problem – nie miałam kokilek;) Wczoraj w szale przedświątecznych zakupów skusiłam się zatem na zakup i dziś mogę przedstawić Wam przepis na Krem waniliowy z mandarynkową nutką:)

Składniki:

  • Wanilia w laskach Kotanyi
  • 25 dag śmietany kremówki
  • 250 ml mleka
  • 15 dag cukru
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • mandarynki do dekoracji
  • cukier puder do posypania

Przyrządzenie:

  1. Laskę wanilii przekrawamy na pół, wydrążamy miąższ.
  2. Do rondla wlewamy śmietanę i mleko, wsypujemy cukier (ciut zostawiamy do skarmelizowania) i rdzeń wanilii, zagotowujemy na wolnym ogniu mieszając. Odstawiamy do przestudzenia.
  3. Jajka i żółtka ubijamy, nie przerywając mieszania powoli wlewamy do nich przestudzone mleko ze śmietaną.
  4. Całość przecedzamy przez sitko (jeśli nie mamy tak drobnego możemy użyć gazy), wlewamy do 6 kokilek o pojemności 150 ml.
  5. Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, zapiekamy ok. 30 minut. Wyciągamy do całkowitego ostudzenia, najlepiej na kilka godzin.
  6. Każdą porcję posypujemy odrobiną cukru, układamy na blasze, pomiędzy miseczki wsypujemy kostki lodu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni z włączoną funkcją grillowania na 3-5 minut. Alternatywą może być użycie specjalnego palnika do punktowej karmelizacji.
  7. Gotowy deser posypujemy cukrem pudrem, ozdobiamy cząstkami mandarynek. SMACZNEGO :)

Moje wrażenia: Opakowanie o pojemności 3 g zawiera jedną laskę wanilii z Madagaskaru. Już po otwarciu torebki dociera do nas niesamowity zapach i aromat, który potęguje się gdy tylko wyciągniemy wanilię ze środka. Po przekrojeniu łatwo można wydobyć jej miąższ, jest go tam naprawdę sporo. Idealnie uszlachetnia smak wszelakich słodkich deserów, z pewnością wypróbuję ją i podczas przyrządzania świątecznych ciast.

W dwóch słowach od producenta: Prawdziwa wanilia bourbon ma uwodzicielsko delikatny i słodko- korzenny smak. Laskę wanilii KOTÁNYI należy przekroić wzdłuż i wyjąć miąższ, w którym znajdują się liczne ziarna otulone wysokoaromatycznym olejkiem.

Agnieszka Wysocka

Komentarze
Jeśli jesteś człowiekiem to przesuń suwak w prawo
  PRODUKT TYGODNIA  
produkt tygodnia
  PORADY  
Tego lata zwróć szczególną uwagę na dermoochronę

Twoja skóra jest blada i zmęczona? Nic dziwnego. Długotrwałe przebywanie w pomieszczeniach daje się we znaki. Postaw na specjalistyczną dermoochronę i korzystaj z ...

Co sprawia, że zarówno natura, jak i nasza cera wygląda ...

Majówka kojarzy nam się z odpoczynkiem i wyjazdami. W tym roku niestety musimy spędzić ją nieco inaczej. Chcąc zapewnić sobie chociaż namiastkę natury i ...

Profilaktyka w czasach koronawirusa

Najskuteczniejszy wróg wirusów i bakterii to tradycyjne mydło. Gdy akurat nie masz go pod ręka, sięgnij po spray antybakteryjny. Najlepiej noś go zawsze przy ...

  POPULARNE  
Nowy podkład Rimmel Match Perfection
"50 twarzy Greya" - film: kto zagra główne role?
10 najmodniejszych stylizacji męskiego zarostu na 2016 rok
Nowe oblicze Greya - Recenzja