Wanilia w laskach Kotanyi

Odkąd w moje ręce wpadła nowa przyprawa od Kotanyi – Wanilia w laskach – po głowie zaczęły mi krążyć przeróżne pomysły co pysznego wyczarować z jej pomocą. Koniec końców stanęło na kremie waniliowym zapiekanym w kokilkach, był tylko jeden problem – nie miałam kokilek;) Wczoraj w szale przedświątecznych zakupów skusiłam się zatem na zakup i dziś mogę przedstawić Wam przepis na Krem waniliowy z mandarynkową nutką:)

Składniki:

  • Wanilia w laskach Kotanyi
  • 25 dag śmietany kremówki
  • 250 ml mleka
  • 15 dag cukru
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • mandarynki do dekoracji
  • cukier puder do posypania

Przyrządzenie:

  1. Laskę wanilii przekrawamy na pół, wydrążamy miąższ.
  2. Do rondla wlewamy śmietanę i mleko, wsypujemy cukier (ciut zostawiamy do skarmelizowania) i rdzeń wanilii, zagotowujemy na wolnym ogniu mieszając. Odstawiamy do przestudzenia.
  3. Jajka i żółtka ubijamy, nie przerywając mieszania powoli wlewamy do nich przestudzone mleko ze śmietaną.
  4. Całość przecedzamy przez sitko (jeśli nie mamy tak drobnego możemy użyć gazy), wlewamy do 6 kokilek o pojemności 150 ml.
  5. Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, zapiekamy ok. 30 minut. Wyciągamy do całkowitego ostudzenia, najlepiej na kilka godzin.
  6. Każdą porcję posypujemy odrobiną cukru, układamy na blasze, pomiędzy miseczki wsypujemy kostki lodu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni z włączoną funkcją grillowania na 3-5 minut. Alternatywą może być użycie specjalnego palnika do punktowej karmelizacji.
  7. Gotowy deser posypujemy cukrem pudrem, ozdobiamy cząstkami mandarynek. SMACZNEGO :)

Moje wrażenia: Opakowanie o pojemności 3 g zawiera jedną laskę wanilii z Madagaskaru. Już po otwarciu torebki dociera do nas niesamowity zapach i aromat, który potęguje się gdy tylko wyciągniemy wanilię ze środka. Po przekrojeniu łatwo można wydobyć jej miąższ, jest go tam naprawdę sporo. Idealnie uszlachetnia smak wszelakich słodkich deserów, z pewnością wypróbuję ją i podczas przyrządzania świątecznych ciast.

W dwóch słowach od producenta: Prawdziwa wanilia bourbon ma uwodzicielsko delikatny i słodko- korzenny smak. Laskę wanilii KOTÁNYI należy przekroić wzdłuż i wyjąć miąższ, w którym znajdują się liczne ziarna otulone wysokoaromatycznym olejkiem.

Agnieszka Wysocka

Komentarze
Jeśli jesteś człowiekiem to przesuń suwak w prawo
  PRODUKT TYGODNIA  
produkt tygodnia
  PORADY  
Czarny bez i cynk - bezcenne dla zdrowia twojej rodziny

Czarny bez to jedna z najstarszych roślin leczniczych. Od wieków kwiaty i owoce czarnego bzu wykorzystuje się przy przeziębieniach, gorączce, zapaleniu krtani i ...

5 najskuteczniejszych koreańskich masek w płachcie, ...

Jadąc na urlop, najchętniej spakowałabyś tylko kostium kąpielowy, a do pielęgnacji krem z filtrem. O ile minimalizm w modzie letniej jest ok, o tyle w pielęgnacji ...

Jak dostarczyć organizmowi odpowiednie zapotrzebowanie na ...

Idzie lato, a w raz z nim większość z nas w mniejszym bądź większym stopniu postanowiła zadbać o swoją kondycję fizyczną. Czy pamiętamy, o tym, żewicząc ...

  POPULARNE  
Nowy podkład Rimmel Match Perfection
"50 twarzy Greya" - film: kto zagra główne role?
10 najmodniejszych stylizacji męskiego zarostu na 2016 rok
Nowe oblicze Greya - Recenzja