Odkąd w moje ręce wpadła nowa przyprawa od Kotanyi – Wanilia w laskach – po głowie zaczęły mi krążyć przeróżne pomysły co pysznego wyczarować z jej pomocą. Koniec końców stanęło na kremie waniliowym zapiekanym w kokilkach, był tylko jeden problem – nie miałam kokilek;) Wczoraj w szale przedświątecznych zakupów skusiłam się zatem na zakup i dziś mogę przedstawić Wam przepis na Krem waniliowy z mandarynkową nutką:)
Składniki:
Przyrządzenie:
Moje wrażenia: Opakowanie o pojemności 3 g zawiera jedną laskę wanilii z Madagaskaru. Już po otwarciu torebki dociera do nas niesamowity zapach i aromat, który potęguje się gdy tylko wyciągniemy wanilię ze środka. Po przekrojeniu łatwo można wydobyć jej miąższ, jest go tam naprawdę sporo. Idealnie uszlachetnia smak wszelakich słodkich deserów, z pewnością wypróbuję ją i podczas przyrządzania świątecznych ciast.
W dwóch słowach od producenta: Prawdziwa wanilia bourbon ma uwodzicielsko delikatny i słodko- korzenny smak. Laskę wanilii KOTÁNYI należy przekroić wzdłuż i wyjąć miąższ, w którym znajdują się liczne ziarna otulone wysokoaromatycznym olejkiem.
Agnieszka Wysocka
Kwasy to temat, który powraca z ogromnym echem jesienią i pozostaje z nami zazwyczaj przez całą zimę. Ta pora roku pozwala odrobinę zaszaleć ze składnikami ...
Zima to wyjątkowo trudny okres dla skóry, szczególnie tej wrażliwej, nadreaktywnej, czy suchej. Mróz, zmiany temperatury, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach ...
Mikołajki tuż tuż, został miesiąc do świąt więc to idealny moment, aby pomyśleć o prezentach na Gwiazdkę. Nie warto zostawiać tego na ostatnią chwilę i w ...