Tarta z suszonymi pomidorami, bazylią i oliwkami

Ciasto na tartę:

  • 250 g mąki (pszennej tortowej)
  • 150 g masła, schłodzonego
  • łyżeczka soli
  • jajko
Mąkę przesiej na stolnicę, zrób wgłębienie, dodaj pokrojone w kosteczkę masło, sól oraz wbij jajko. Następnie wlej łyżkę wody i połącz składniki. Wyrób gładkie ciasto i włóż na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na podsypanej mąką stolnicy na placek o średnicy nieco większej niż średnica formy. Zawiń ciasto na wałek i tak przenieść je do formy. Ciastem wyłóż dno i boki formy. Spód podziurkuj widelcem, wstaw do lodówki na czas nagrzania się piekarnika do 190 stopni. Formę nakryj kawałkiem papieru do pieczenia.  Na wierzch wysypać suchą fasolę, ryż lub migdały, rozprowadzając je równomiernie po całej powierzchni tarty. Obciążenie to spowoduje, że spód tarty nie będzie podnosił się podczas pieczenia. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć papier lub folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 12 - 15 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i przestudzić (jeśli spód tarty będzie dobrze ostudzony, nie namoknie od nadzienia podczas pieczenia).

Nadzienie:

  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki pokrojonej w drobną kosteczkę cebuli
  • 250 g sera mascarpone
  • 150 g kwaśnej śmietany 18% lub 22% (można zastąpić śmietanką kremową 30% lub 36%)
  • surowe jajko + 1 żółtko
  • szklanka liści bazylii, grubo posiekanych
  • 200 g (około 20 sztuk) gotowanych - różowych krewetek, bez ogonków, rozmrożonych i dokładnie osuszonych, pokrojonych na 1,5 cm kawałki
  • 2 pomidory czerwonych i źółtych przekrojonych w plasterki
  • Forma na tartę o średnicy 24 cm posmarowana masłem.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić cebulkę dusząc ją na bardzo małym ogniu przez około 7 minut, nie rumienić, mieszać od czasu do czasu. Cebulkę wymieszać (energicznie łyżką lub rózgą) z serem mascarpone, śmietaną, jajkiem i żółtkami, solą oraz pieprzem. Masę wyłożyć na upieczony i ostudzony spód. Na wierzchu rozsypać bazylię i krewetki, powciskać je w masę serową. Ułożyć pokrojone pomidory i delikatnie je wcisnąć w masę. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 - 35 minut, aż masa serowa delikatnie zetnie się, ale głównie przy brzegach i na wierzchu. Konsystencją będzie przypominała flan. Lekko przestudzić i dopiero wówczas pokroić. Odgrzewać na patelni na małym ogniu, pod przykryciem z folii.

Komentarze
Jeśli jesteś człowiekiem to przesuń suwak w prawo
  PRODUKT TYGODNIA  
produkt tygodnia
  PORADY  
3 zabiegi, które warto wykonać jesienią

Po wakacjach skóra z reguły potrzebuje silnego nawilżenia i regeneracji. Na szczęście jesień to bez wątpienia najlepszy czas na zadbanie o jej kondycję – w tym ...

Lato jak na dłoni, czyli 5 najgorętszych trendów w ...

Ciekawi Cię, jaki manicure będzie najmodniejszym dodatkiem sezonu? Spieszymy z odpowiedzią i mamy przepis na pięć top stylizacji paznokci, które latem skradną ...

Brak pomysłów na urlop? Oto najciekawsze miejsca w Polsce ...

Malownicze wybrzeże, bardziej wymagające kondycyjnie góry, urokliwe Pojezierze Mazurskie czy leśne dukty wśród kapliczek i świątyń. Polska oferuje wielbicielom ...

  POPULARNE  
Nowy podkład Rimmel Match Perfection
"50 twarzy Greya" - film: kto zagra główne role?
10 najmodniejszych stylizacji męskiego zarostu na 2016 rok
Nowe oblicze Greya - Recenzja