Obecny w każdej kuchni jest źródłem nieskończonej liczby inspiracji. Niektórzy twierdzą, że różnorodność jego form jest niezbędna, ponieważ każdy kształt przenosi inaczej smaki. Spaghetti, świderki, kokardki, kolanka... Kochają go dorośli i najmłodsi. Cieszy podniebienie podczas lunchowej przerwy, jest idealnym sposobem na udaną randkę i nieodłącznym kompanem spotkań z najbliższymi. Świetnie zgrywa się z sałatkami i sosami – wprost uwielbia towarzystwo wszelakich dodatków. Dania z nim są proste, a przede wszystkim – wyjątkowo pyszne!
Kiedy przychodzi ochota…
Nie raz w życiu opieramy się ze zrezygnowaniem o drzwi lodówki, refleksyjnie wpatrując się w jej wnętrze. Szukając kulinarnego szczęścia, powoli zerkamy w szuflady z warzywami, z nadzieją przeglądamy półki, jednak w naszej głowie nie pojawia się żaden genialny pomysł. Nie raz zapominamy, że to co najlepsze, kryje się często w prostych przepisach. Wystarczy, aby zawsze w domowej półce znalazł się jeden produkt, który można przygotować na tysiące sposobów – makaron! Stanowiący idealną bazę, kochający wszelkie wariacje, wybitnie smakujący ze słodkimi i słonymi dodatkami. Lista możliwości jest nieskończona – od najprostszego aglio olio, poprzez zapiekankę ze wszystkiego co znajduje się w naszych zapasach, aż do deserowego makaronu z owocami. Bądźmy przygotowani!
Najważniejsze jest spotkanie…
Jedzenie jest doskonałym towarzyszem w budowaniu relacji. Rozmowa przy stole, wspólne biesiadowanie to idealny sposób na relaks, pielęgnowanie przyjaźni i delektowanie się wolnym czasem w gronie najbliższych. Gotowanie zbliża ludzi, jest kreatywną formą spędzania wolnego czasu, a co więcej – zawsze kończy się nagrodą. Bo czy jest coś lepszego niż uwieńczenie dnia przy talerzu aromatycznego spaghetti przyrządzonego z bliską osobą? Z roku na rok przybywa sympatyków/fanów makaronowej uczty – nie dziwi więc fakt, że na jego cześć, dzięki inicjatywie 40 producentów z całego świata ustanowione zostało święto. Od 1994 roku, 25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu.
Makaron i basta!
Dziś już wiadomo, że makaron nie tylko pozwala urozmaicić codzienną dietę, ale jest szybki w przygotowaniu oraz doskonale przyjmuje smak wszelkich potraw. Bez względu na to z jakimi dodatkami postanowimy go przyrządzić, warto wybierać ten z najlepszej jakości pszenicy. Proces produkcji makaronu wymaga lat doświadczeń i sprawdzonych sposobów – makarony Lubella produkowane są od przeszło 140 lat i cieszą podniebienia sympatyków makaronowych uczt. Miłość do makaronu niejedno ma imię, a jeszcze więcej kształtów (w niebieskich opakowaniach Lubelli kryje się ich aż 30!) – dania z jego udziałem mogą towarzyszyć nam podczas śniadania, obiadu jak i kolacji. Specjalnie dla Was, z okazji Dnia Makaronu Lubella przygotowała dwa pyszne i proste przepisy, które pozwolą wyczarować smaczne i efektowne dania. To jak? Gotowi na świętowanie? Tak jak lubicie!
Kwasy to temat, który powraca z ogromnym echem jesienią i pozostaje z nami zazwyczaj przez całą zimę. Ta pora roku pozwala odrobinę zaszaleć ze składnikami ...
Zima to wyjątkowo trudny okres dla skóry, szczególnie tej wrażliwej, nadreaktywnej, czy suchej. Mróz, zmiany temperatury, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach ...
Mikołajki tuż tuż, został miesiąc do świąt więc to idealny moment, aby pomyśleć o prezentach na Gwiazdkę. Nie warto zostawiać tego na ostatnią chwilę i w ...