Ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym
Składniki:
Składniki na sos:
Przygotowanie: Ozorki wieprzowe mocz przez pół godziny w zimnej wodzie z dodatkiem soli. Później starannie je przepłucz pod bieżącą wodą i wyszoruj przy pomocy szczoteczki. Wykrój gruczoły ślinowe. Łatwo je rozpoznać: są to dwa wyróżniające się punkty usytuowane u nasady ozora. Tak przygotowane mięso umieść w garnku razem z podzielonymi na części warzywami. Wlej do niego 2 litry wody, dodaj kostkę rosołową i przyprawy. Gotuj całość przez ok. 2 godziny. Ugotowane mięso przełóż do naczynia z zimną wodą. Pamiętaj o tym, by nie studzić go do końca – powinno być ciepłe, ale nie gorące. Starannie obierz je ze skórki i pokrój w cienkie paski. Cebulę poszatkuj w piórka, pomidor pokrój w dość grubą kostkę. Następnie posiekaj chili, natkę pietruszki i 2 ząbki czosnku. Na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek przesmaż posiekany wcześniej czosnek i paprykę chili. W momencie, w którym czosnek lekko się zarumieni, dodaj cebulę. Smaż wszystko przez chwilę, następnie wrzuć przygotowany wcześniej pomidor. Spaghetti Bolognese Naturalnie Smaczne Knorr, który nada daniu intensywny ziołowy posmak i zapewni jego odpowiednią konsystencję, rozmieszaj dokładnie w szklance zimnej wody. Tak przygotowaną mieszanką zalej smażące się składniki. Dodaj następnie kapary, siekaną natkę pietruszki i pokrojone wcześniej ozorki wieprzowe. Wszystko gotuj kolejne 2-3 minuty, pamiętając o regularnym mieszaniu składników dania.
Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą
Składniki:
Przygotowanie: Przygotuj wątróbki: oczyszczone z błon namocz w mleku. Następnie je odcedź, przepłucz pod bieżącą wodą i odsącz za pomocą papierowego ręcznika. Potem obtaczaj je w mące, wcześniej wymieszanej z majerankiem, tymiankiem i Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr, która nada mięsu intensywny smak. Rozgrzej na patelni olej i podsmaż na nim mięso z dwóch stron. Następnie odstaw je aż nieco wystygnie.Poszatkuj cebulę w pióra i pokrój ser na małe kawałki. Kawałki szynki przedziel na połowy i posiekaj czosnek. Czosnek i cebulę podsmaż na oleju – na patelni, na której smażone było mięso.Wątróbki kładź na kawałkach szynki szwarcwaldzkiej, obok każdej z nich ułóż śliwkę i plaster oscypka.
Przygotuj potrawę do zapiekania: na dnie naczynia żaroodpornego wyłóż połowę przygotowanej wcześniej cebuli. Połóż na niej zawinięte w szynkę wątróbki i przykryj całość cebulą, która pozostała. Danie piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C przez ok. kwadrans.
Udka z wątróbką
Składniki:
Przygotowanie: Przygotuj udka z kurczaka: zdejmij z nich skórę, rozetnij je pośrodku i posługując się nożem, wyciągnij kości. Mięso posyp Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr, która zapewni mu intensywny smak. Następnie je odstaw. Na patelni podsmaż cebulę. Następnie dodaj do niej 50 g wątróbki drobiowej i smaż. Całość dopraw czosnkiem, majerankiem i suszonym rozmarynem. Wątróbkę ostudź i pokrój na niewielkie kawałki.Niesmażoną wątróbkę zmiksuj na gładką masę, dodaj do niej smażoną i całość dokładnie wymieszaj.Tak przygotowanym farszem wypełnij udka, zwiń je i owiń każde z nich kawałkiem folii aluminiowej. Mięso opiekaj z każdej strony na grillu przez 15-20 minut. Inną metodą na przyrządzenie go, jest ułożenie go w naczyniu żaroodpornym i zapiekanie w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C przez 40 minut.
Kaszanka grillowana w papilotach
Składniki:
Przygotowanie: Usuń skórę z kaszanki, następnie pokrój mięso na kawałki.Wymieszaj mięso z drobno siekanym czosnkiem, jabłkiem pokrojonym w kostkę, kawałkami śliwki, majerankiem oraz posiekaną w pióra i usmażoną na patelni cebulą. Smażone składniki dopraw Przyprawą do grilla Knorr, która nada mięsu intensywny zapach oraz niewielką ilością ketchupu.Zdejmij składniki z patelni. Kaszankę najpierw zawiń w pergamin, a później w folię aluminiową. Mięso opiekaj na grillu nagrzanym do średniej temperatury przez ok. pół godziny.
Kaszanka grillowana w cebuli
Składniki:
Przygotowanie: Przygotuj cebule: nie ściągaj z nich zewnętrznej, brązowej warstwy. Odetnij ok. 2 cm ich czubków. Następnie wydrąż ich podstawy, dbając o to, by pozostały dwie warstwy warzywa. Kaszankę obierz ze skóry i zmiażdż widelcem. Wydrążoną cebulę posiekaj na drobną kostkę i smaż na rozgrzanym oleju do osiągnięcia złotego koloru. Do smażącego się warzywa dodaj kaszankę i smaż do momentu, w którym się rozpadnie.Dodaj do całości 3 łyżki ketchupu. Na sam koniec wsyp do całości jabłko pokrojone na bardzo drobną kostkę. Dopraw wszystko majerankiem i Przyprawą do grilla Knorr, która zapewnia wyjątkowy smak grillowanym potrawom. Zetrzyj oscypek. Jego część dodaj do farszu. Następnie umieść przygotowane nadzienie w wydrążonych cebulach. Ich wierz posyp resztą oscypka.Przygotowane cebule grilluj pod przykryciem przez około pół godziny. Podawaj na gorąco.
Kwasy to temat, który powraca z ogromnym echem jesienią i pozostaje z nami zazwyczaj przez całą zimę. Ta pora roku pozwala odrobinę zaszaleć ze składnikami ...
Zima to wyjątkowo trudny okres dla skóry, szczególnie tej wrażliwej, nadreaktywnej, czy suchej. Mróz, zmiany temperatury, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach ...
Mikołajki tuż tuż, został miesiąc do świąt więc to idealny moment, aby pomyśleć o prezentach na Gwiazdkę. Nie warto zostawiać tego na ostatnią chwilę i w ...