Smaczne i bardzo zdrowe – sprawdzamy magiczne moce szparagów!

Wiosna to idealny moment, aby dietę wzbogacić o warzywa sezonowe. Zachwycają smakiem, ale co równie istotne - dostarczają nam niezbędnych witamin i minerałów. Okres wiosenno-letni to wysyp warzyw takich jak szparagi, młode ziemniaki, szczaw czy rukola. Postanowiliśmy przyjrzeć się tym pierwszym, które stosunkowo niedawno zyskały na popularności, a już zdążyły zyskać miano „superfood”.

Sposób przyrządzania 

Pieczone, ugotowane w wodzie czy na parze – przygotowanie szparagów zależy wyłącznie od naszej pomysłowości. Możemy posłużyć się sprawdzonymi przepisami lub puścić wodze fantazji i zacząć eksperymentować w kuchni. Szparagi świetnie pasują jako dodatek do mięs, zapiekanek, tart warzywnych, pizz czy sałatek – przekonuje Urszula Giża, ekspert marki Tarsmak. Na pewno warto skorzystać z sezonu grillowego, gdyż smakują wybornie także, gdy serwujemy je jako samodzielne danie. Wystarczy oczyszczone szparagi skropić oliwą, oprószyć solą i wrzucić na kilka minut na ruszt. Aby podkreślić ich smak, użyjmy smacznego sosu – ze względu na swoją wyrazistość, doskonały będzie np. czosnkowy lub czosnkowo-ziołowy – dodaje na koniec Urszula Giża.

Bogactwo cennych składników odżywczych

Szparagi zawierają wysoką zawartość białka, dzięki czemu stanowią sycące danie, które zaspokoi głód na długi czas. Ich kaloryczność wynosi jedynie 18kcal/100g, więc spokojnie możemy wprowadzić je do naszego jadłospisu będąc na diecie. Dobrze wpływają na nasz organizm, pomagając mu sprawnie funkcjonować i przyczyniają się do poprawy stanu naszych włosów, skóry i paznokci. Dodatkowo zawierają dużo kwasu foliowego, który jest niezbędnym pierwiastkiem dla kobiet planujących dziecko. Szparagi to również źródło sporej dawki wapnia, magnezu, potasu oraz witamin C, K, A, E i B. Bardzo cenną substancją, która się w nich znajduje jest glutation, który wzmacnia system odpornościowy, posiada właściwości przeciwnowotworowe, a także wspomaga procesy regeneracji wielu tkanek  i wątroby.

Jakie kupić i jak przechowywać? 

W sklepach znajdziemy dwie odmiany: białe –  łagodne i delikatne oraz zielone – cienkie,  o wyrazistym i ostrym smaku. Przy zakupie musimy sprawdzić czy szparagi są świeże – mają wtedy sprężyste, jasne główki i połyskujące pędy, a po przełamaniu tryska z nich sok. Jeżeli zdecydujemy się na ich przechowanie, to powinniśmy przyciąć twarde łodygi nożem  i wstawić je do lodówki w wysokiej szklance napełnionej wodą. Pamiętajmy, że szparagowe żniwa trwają bardzo krótko, dlatego powinniśmy maksymalnie wykorzystać dobrobyt przełomu wiosny i lata. Powodów, zarówno kulinarnych, jak i zdrowotnych, aby wprowadzić szparagi do naszej diety jest aż nadto!

Komentarze
Jeśli jesteś człowiekiem to przesuń suwak w prawo
  PRODUKT TYGODNIA  
produkt tygodnia
  PORADY  
5 najskuteczniejszych koreańskich masek w płachcie, ...

Jadąc na urlop, najchętniej spakowałabyś tylko kostium kąpielowy, a do pielęgnacji krem z filtrem. O ile minimalizm w modzie letniej jest ok, o tyle w pielęgnacji ...

Jak dostarczyć organizmowi odpowiednie zapotrzebowanie na ...

Idzie lato, a w raz z nim większość z nas w mniejszym bądź większym stopniu postanowiła zadbać o swoją kondycję fizyczną. Czy pamiętamy, o tym, żewicząc ...

Niezbędnik biwakowicza – Jak przygotować się na ...

Na przestrzeni lat biwakowanie stało się jedną z najpopularniejszych form spędzania czasu na łonie natury. Taka forma odpoczynku coraz częściej wybierana jest nie ...

  POPULARNE  
Nowy podkład Rimmel Match Perfection
"50 twarzy Greya" - film: kto zagra główne role?
10 najmodniejszych stylizacji męskiego zarostu na 2016 rok
Nowe oblicze Greya - Recenzja