Słodkie barany z twarogiem i serkiem wiejskim z jagodami

Składniki:

  • serek wiejski z jagodami „Piątnica” 150g
  • twaróg tłusty „Piątnica” 200g
  • ziemniaki ugotowane tłuczone 300g
  • ziemniaki surowe 200g
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • mąką pszenna 4 łyżki
  • jajko 1 szt.
  • żółtko jajka 1 szt.
  • cukier wanilinowy 1 łyżeczka
  • cukier 2 łyżki
  • sól do smaku

Przygotowanie: Do ugotowanych, tłuczonych i zimnych ziemniaków dodać surowe ziemniaki, które zostały wcześniej starte na tarce i odciśnięte. Dodać również mąkę ziemniaczaną, pszenną i całe jajko. Całość dokładnie wyrobić. Gdyby powstałe ciasto było zbyt rzadkie - dodać mąki pszennej.Twaróg wymieszać z żółtkiem, cukrem zwykłym i waniliowym. Uformować kulki serowe wielkości orzecha włoskiego.Z ciasta ziemniaczanego uformować placki na dłoni. W środku umieścić kulkę serową i szczelnie zamknąć, formując owalne „barany”. Ugotować w osolonej wodzie, wrzucając na wrzątek 
i gotując ok. 4 minuty od wypłynięcia.

Podawać gorące, polane serkiem wiejskim z jagodami.

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Komentarze
Jeśli jesteś człowiekiem to przesuń suwak w prawo
  PRODUKT TYGODNIA  
produkt tygodnia
  PORADY  
3 zabiegi, które warto wykonać jesienią

Po wakacjach skóra z reguły potrzebuje silnego nawilżenia i regeneracji. Na szczęście jesień to bez wątpienia najlepszy czas na zadbanie o jej kondycję – w tym ...

Lato jak na dłoni, czyli 5 najgorętszych trendów w ...

Ciekawi Cię, jaki manicure będzie najmodniejszym dodatkiem sezonu? Spieszymy z odpowiedzią i mamy przepis na pięć top stylizacji paznokci, które latem skradną ...

Brak pomysłów na urlop? Oto najciekawsze miejsca w Polsce ...

Malownicze wybrzeże, bardziej wymagające kondycyjnie góry, urokliwe Pojezierze Mazurskie czy leśne dukty wśród kapliczek i świątyń. Polska oferuje wielbicielom ...

  POPULARNE  
Nowy podkład Rimmel Match Perfection
"50 twarzy Greya" - film: kto zagra główne role?
10 najmodniejszych stylizacji męskiego zarostu na 2016 rok
Nowe oblicze Greya - Recenzja