Serowe szaleństwo na każdy wieczór

Smażony camembert czy pieczony crottin? A może romantyczna kolacja przy fondue? W naszym kraju rozmaite sery zyskują coraz większą popularność. Często jednak zastanawiamy się skąd wziąć prawdziwy, oryginalny ser, który smakiem zachwyci naszych gości i domowników. Z pomocą przychodzi nam Wiodąca Marka, która zaprezentowała gamę oryginalnych serów, importowanych prosto z Francji i dostępnych tylko w sklepach E.Leclerc.

Camembert z miodem i różowym pieprzem, rozmarynem i szpinakiem
(autor: David Gaboriaud)

Składniki (dla 6 os.)

  • 1 camembert
  • 70 g miodu
  • 10 g różowego pieprzu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • młode liście szpinaku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Podsmaż camembert na patelni 1 minutę z obu stron, dodaj gałązkę rozmarynu, różowy pieprz i miód. Poczekaj, aż się zrobi pianka.
  2. Polej camembert miodem, dopraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika na 5 min.
  3. Przygotuj vinaigrette: ocet wymieszaj z oliwą z oliwek, sólą, pieprzem. Polej nim szpinak.
  4. Wyciągnij camembert z piekarnika (powinien delikatnie opaść) i podawaj w całości lub pokrojony na talerzu ze szpinakiem.
  5. Najlepiej smakuje z cydrem Normandzki Brut lub z czerwonym winem Beaujolais, Gamay.
Najlepiej używać niezbyt miękki camembert, żeby wszystko dobrze się trzymało podczas pieczenia.

Aumonière z serem kozim Sainte Maure, jabłkami i miodem
(autor: David Gaboriaud)

Składniki (dla 6 os.)

  • 12 papierów Brick
  • 3 jabłka (np. szara reneta)
  • ser kozi Sainte Maure
  • miód (np. wielokwiatowy)
  • masło.

Przygotowanie:

  1. Jabłka umyj, obierz, wyjmij gniazda nasienne i pokrój w ćwiartki. Podduś je na maśle przez  około 7 min.
  2. Ser pokrój w plasterki o grubości 0,5 cm.
  3. Ułóż dwie warstwy papierów brick. Na środek połóż kilka kawałków jabłek, 2 plasterki koziego sera, całość polej łyżką miodu.
  4. Następnie zawiń paier na kształt sakiewki i szczelnie zamknij całość wykałaczkami żeby ciasto się nie otworzyło podczas pieczenia.
  5. Piecz przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż do momentu, kiedy ciasto się delikatnie zrumieni. Wtedy będzie idealnie chrupiące! Wyciągnnij z piekarnika i podawaj na talerzu z dodatkiem miodu i świeżego tymianku.
  6. Podawaj z wytrawnym białym winem z Loire np. Sauvignon Blanc z Touraine.
Aumonière jest sposobem zawijania ciasta w kształcie „sakiewki”. Można zrobić aumonière z papierem brick, naleśnikami itp.

Verrines z serem Bleu, cykoria, gruszką i orzechami włoskimi
(autor: David Gaboriaud)

Składniki: (dla 6 os.)

  • 100 g sera Bleu
  • 15 łyżek gęstej śmietany
  • 2 cykorie
  • 1 gruszka
  • 30 g orzechów włoskich łuskanych,
  • 1 trybulka,
  • 1 cytryna
  • rękaw cukierniczy

Przygotowanie:

  1. Ser Bleu połącz ze śmietaną, aż uzyskasz gładką konsystencję. Masą napełnij rękaw cukierniczy i odłóż do lodówki.
  2. Umyj cykorie, przekrój na pół, wyjmij serce i pokrój cykorie w cienkie paski. Umyj i obierz gruszkę, pokrój ją w kosteczki. Cykorie i gruszkę skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
  3. Pokrusz orzechy włoskie. Wyciągnij krem z lodówki. W szklaneczce ułóż warstwowo cykorie, gruszkę, 2/3 pokruszonych orzechów, krem z Bleu.
  4. Danie udekoruj resztą orzechów i listkami trybulki.
  5. Podawaj ze słodkim winem z Sauternes, np. Monbazillac.
Spróbujcie tego dania z innymi serami pleśniowymi, takimi jak Roquefort czy Fourme d’Ambert…

Kozi ser Crottins w panierce z kminkiem i sałatą z roszponki
(autor: David Gaboriaud)

Składniki (dla 6 os.)

  • 6 serów Crottins
  • 3 jajka
  • 100 gr płatków owsianych
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 200gr roszponki
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 12 łyżek oliwy z oliwek
  • 5 łyżek octu winnego czerwonego
  • 1 łyżka kminku w całości do posypania
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane

Przygotowanie:

  1. Przygotuj vinaigrette z oliwy, octu, soli i pieprzu. Na jednym talerzu ubij jajka, na drugim rozsyp płatki i wymieszaj je z solą, pieprzem i drobno posiekaną natką pietruszki. Pokrój każdy crottin wzdłuż w 3 plasterki.
  2. Połącz kminek mielony z papryką słodką i posyp delikatnie plasterki sera z obu stron. Zamocz każdy z tych 18 plasterków sera w ubitych jajach, potem w płatkach wymieszanych z pietruszką.
  3. Obtocz panierką dokładnie z obu stron. Podsmaż plasterki na maśle klarowanym lub na oliwie, 2-3 min z każdej strony. Na talerzu ułóż liście roszponki, polej vinaigrette i połóż harmonijnie podsmażone plasterki.
  4. Posyp kminkiem i podawaj z wytrawnym białym winem z Loire np. Sauvignon Blanc z Touraine.

Roszponka, nazywana też „sałatą zimową”, jest bogata w związki mineralne takie jak żelazo, witaminy A, C i E, beta-karoten, omega 3.

Komentarze
Jeśli jesteś człowiekiem to przesuń suwak w prawo
  PRODUKT TYGODNIA  
produkt tygodnia
  PORADY  
Kwasy w pielęgnacji zimowej - które wybrać i jak ...

Kwasy to temat, który powraca z ogromnym echem jesienią i pozostaje z nami zazwyczaj przez całą zimę. Ta pora roku pozwala odrobinę zaszaleć ze składnikami ...

Pogotowie kosmetyczne - regeneracja skóry zimą

Zima to wyjątkowo trudny okres dla skóry, szczególnie tej wrażliwej, nadreaktywnej, czy suchej. Mróz, zmiany temperatury, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach ...

Wyjątkowe zestawy prezentowe na każdą kieszeń - podaruj ...

Mikołajki tuż tuż, został miesiąc do świąt więc to idealny moment, aby pomyśleć o prezentach na Gwiazdkę. Nie warto zostawiać tego na ostatnią chwilę i w ...

  POPULARNE  
"50 twarzy Greya" - film: kto zagra główne role?
10 najmodniejszych stylizacji męskiego zarostu na 2016 rok
Nowe oblicze Greya - Recenzja
10 najdroższych perfum świata