Serowe szaleństwo na każdy wieczór

Smażony camembert czy pieczony crottin? A może romantyczna kolacja przy fondue? W naszym kraju rozmaite sery zyskują coraz większą popularność. Często jednak zastanawiamy się skąd wziąć prawdziwy, oryginalny ser, który smakiem zachwyci naszych gości i domowników. Z pomocą przychodzi nam Wiodąca Marka, która zaprezentowała gamę oryginalnych serów, importowanych prosto z Francji i dostępnych tylko w sklepach E.Leclerc.

Camembert z miodem i różowym pieprzem, rozmarynem i szpinakiem
(autor: David Gaboriaud)

Składniki (dla 6 os.)

  • 1 camembert
  • 70 g miodu
  • 10 g różowego pieprzu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • młode liście szpinaku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Podsmaż camembert na patelni 1 minutę z obu stron, dodaj gałązkę rozmarynu, różowy pieprz i miód. Poczekaj, aż się zrobi pianka.
  2. Polej camembert miodem, dopraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika na 5 min.
  3. Przygotuj vinaigrette: ocet wymieszaj z oliwą z oliwek, sólą, pieprzem. Polej nim szpinak.
  4. Wyciągnij camembert z piekarnika (powinien delikatnie opaść) i podawaj w całości lub pokrojony na talerzu ze szpinakiem.
  5. Najlepiej smakuje z cydrem Normandzki Brut lub z czerwonym winem Beaujolais, Gamay.
Najlepiej używać niezbyt miękki camembert, żeby wszystko dobrze się trzymało podczas pieczenia.

Aumonière z serem kozim Sainte Maure, jabłkami i miodem
(autor: David Gaboriaud)

Składniki (dla 6 os.)

  • 12 papierów Brick
  • 3 jabłka (np. szara reneta)
  • ser kozi Sainte Maure
  • miód (np. wielokwiatowy)
  • masło.

Przygotowanie:

  1. Jabłka umyj, obierz, wyjmij gniazda nasienne i pokrój w ćwiartki. Podduś je na maśle przez  około 7 min.
  2. Ser pokrój w plasterki o grubości 0,5 cm.
  3. Ułóż dwie warstwy papierów brick. Na środek połóż kilka kawałków jabłek, 2 plasterki koziego sera, całość polej łyżką miodu.
  4. Następnie zawiń paier na kształt sakiewki i szczelnie zamknij całość wykałaczkami żeby ciasto się nie otworzyło podczas pieczenia.
  5. Piecz przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż do momentu, kiedy ciasto się delikatnie zrumieni. Wtedy będzie idealnie chrupiące! Wyciągnnij z piekarnika i podawaj na talerzu z dodatkiem miodu i świeżego tymianku.
  6. Podawaj z wytrawnym białym winem z Loire np. Sauvignon Blanc z Touraine.
Aumonière jest sposobem zawijania ciasta w kształcie „sakiewki”. Można zrobić aumonière z papierem brick, naleśnikami itp.

Verrines z serem Bleu, cykoria, gruszką i orzechami włoskimi
(autor: David Gaboriaud)

Składniki: (dla 6 os.)

  • 100 g sera Bleu
  • 15 łyżek gęstej śmietany
  • 2 cykorie
  • 1 gruszka
  • 30 g orzechów włoskich łuskanych,
  • 1 trybulka,
  • 1 cytryna
  • rękaw cukierniczy

Przygotowanie:

  1. Ser Bleu połącz ze śmietaną, aż uzyskasz gładką konsystencję. Masą napełnij rękaw cukierniczy i odłóż do lodówki.
  2. Umyj cykorie, przekrój na pół, wyjmij serce i pokrój cykorie w cienkie paski. Umyj i obierz gruszkę, pokrój ją w kosteczki. Cykorie i gruszkę skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
  3. Pokrusz orzechy włoskie. Wyciągnij krem z lodówki. W szklaneczce ułóż warstwowo cykorie, gruszkę, 2/3 pokruszonych orzechów, krem z Bleu.
  4. Danie udekoruj resztą orzechów i listkami trybulki.
  5. Podawaj ze słodkim winem z Sauternes, np. Monbazillac.
Spróbujcie tego dania z innymi serami pleśniowymi, takimi jak Roquefort czy Fourme d’Ambert…

Kozi ser Crottins w panierce z kminkiem i sałatą z roszponki
(autor: David Gaboriaud)

Składniki (dla 6 os.)

  • 6 serów Crottins
  • 3 jajka
  • 100 gr płatków owsianych
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 200gr roszponki
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 12 łyżek oliwy z oliwek
  • 5 łyżek octu winnego czerwonego
  • 1 łyżka kminku w całości do posypania
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane

Przygotowanie:

  1. Przygotuj vinaigrette z oliwy, octu, soli i pieprzu. Na jednym talerzu ubij jajka, na drugim rozsyp płatki i wymieszaj je z solą, pieprzem i drobno posiekaną natką pietruszki. Pokrój każdy crottin wzdłuż w 3 plasterki.
  2. Połącz kminek mielony z papryką słodką i posyp delikatnie plasterki sera z obu stron. Zamocz każdy z tych 18 plasterków sera w ubitych jajach, potem w płatkach wymieszanych z pietruszką.
  3. Obtocz panierką dokładnie z obu stron. Podsmaż plasterki na maśle klarowanym lub na oliwie, 2-3 min z każdej strony. Na talerzu ułóż liście roszponki, polej vinaigrette i połóż harmonijnie podsmażone plasterki.
  4. Posyp kminkiem i podawaj z wytrawnym białym winem z Loire np. Sauvignon Blanc z Touraine.

Roszponka, nazywana też „sałatą zimową”, jest bogata w związki mineralne takie jak żelazo, witaminy A, C i E, beta-karoten, omega 3.

Komentarze
Jeśli jesteś człowiekiem to przesuń suwak w prawo
  PRODUKT TYGODNIA  
produkt tygodnia
  PORADY  
Pięć sposobów na skórę naczynkową

Skóra naczynkowa to problem wielu kobiet. Na ich powstanie wpływa wiele czynników – estrogeny, menopauza, fototyp skóry i inne, ale niezależnie od powodu ich ...

Jak poprawić kondycję skóry?

Jeśli usilnie staramy się zapobiec przebarwieniom, nawrotom zmian trądzikowych czy wreszcie pojawianiu się zmarszczek, polegając jedynie na podstawowej pielęgnacji ...

Pierwszy raz w gabinecie? Czas na mezoterapię!

Jeszcze kilkanaście lat temu medycyna estetyczna kojarzona była z możliwościami zarezerwowanymi dla ludzi bogatszych. Dziś jej osiągnięcia znajdują się w ...

  POPULARNE  
Nowy podkład Rimmel Match Perfection
"50 twarzy Greya" - film: kto zagra główne role?
10 najmodniejszych stylizacji męskiego zarostu na 2016 rok
Nowe oblicze Greya - Recenzja