Serowe szaleństwo na każdy wieczór
Smażony camembert czy pieczony crottin? A może romantyczna kolacja przy fondue? W naszym kraju rozmaite sery zyskują coraz większą popularność. Często jednak zastanawiamy się skąd wziąć prawdziwy, oryginalny ser, który smakiem zachwyci naszych gości i domowników. Z pomocą przychodzi nam Wiodąca Marka, która zaprezentowała gamę oryginalnych serów, importowanych prosto z Francji i dostępnych tylko w sklepach E.Leclerc.
Camembert z miodem i różowym pieprzem, rozmarynem i szpinakiem
(autor: David Gaboriaud)
Składniki (dla 6 os.)
- 1 camembert
- 70 g miodu
- 10 g różowego pieprzu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- młode liście szpinaku
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Podsmaż camembert na patelni 1 minutę z obu stron, dodaj gałązkę rozmarynu, różowy pieprz i miód. Poczekaj, aż się zrobi pianka.
- Polej camembert miodem, dopraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika na 5 min.
- Przygotuj vinaigrette: ocet wymieszaj z oliwą z oliwek, sólą, pieprzem. Polej nim szpinak.
- Wyciągnij camembert z piekarnika (powinien delikatnie opaść) i podawaj w całości lub pokrojony na talerzu ze szpinakiem.
- Najlepiej smakuje z cydrem Normandzki Brut lub z czerwonym winem Beaujolais, Gamay.
Najlepiej używać niezbyt miękki camembert, żeby wszystko dobrze się trzymało podczas pieczenia.
Aumonière z serem kozim Sainte Maure, jabłkami i miodem
(autor: David Gaboriaud)
Składniki (dla 6 os.)
- 12 papierów Brick
- 3 jabłka (np. szara reneta)
- ser kozi Sainte Maure
- miód (np. wielokwiatowy)
- masło.
Przygotowanie:
- Jabłka umyj, obierz, wyjmij gniazda nasienne i pokrój w ćwiartki. Podduś je na maśle przez około 7 min.
- Ser pokrój w plasterki o grubości 0,5 cm.
- Ułóż dwie warstwy papierów brick. Na środek połóż kilka kawałków jabłek, 2 plasterki koziego sera, całość polej łyżką miodu.
- Następnie zawiń paier na kształt sakiewki i szczelnie zamknij całość wykałaczkami żeby ciasto się nie otworzyło podczas pieczenia.
- Piecz przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż do momentu, kiedy ciasto się delikatnie zrumieni. Wtedy będzie idealnie chrupiące! Wyciągnnij z piekarnika i podawaj na talerzu z dodatkiem miodu i świeżego tymianku.
- Podawaj z wytrawnym białym winem z Loire np. Sauvignon Blanc z Touraine.
Aumonière jest sposobem zawijania ciasta w kształcie „sakiewki”. Można zrobić aumonière z papierem brick, naleśnikami itp.
Verrines z serem Bleu, cykoria, gruszką i orzechami włoskimi
(autor: David Gaboriaud)
Składniki: (dla 6 os.)
- 100 g sera Bleu
- 15 łyżek gęstej śmietany
- 2 cykorie
- 1 gruszka
- 30 g orzechów włoskich łuskanych,
- 1 trybulka,
- 1 cytryna
- rękaw cukierniczy
Przygotowanie:
- Ser Bleu połącz ze śmietaną, aż uzyskasz gładką konsystencję. Masą napełnij rękaw cukierniczy i odłóż do lodówki.
- Umyj cykorie, przekrój na pół, wyjmij serce i pokrój cykorie w cienkie paski. Umyj i obierz gruszkę, pokrój ją w kosteczki. Cykorie i gruszkę skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
- Pokrusz orzechy włoskie. Wyciągnij krem z lodówki. W szklaneczce ułóż warstwowo cykorie, gruszkę, 2/3 pokruszonych orzechów, krem z Bleu.
- Danie udekoruj resztą orzechów i listkami trybulki.
- Podawaj ze słodkim winem z Sauternes, np. Monbazillac.
Spróbujcie tego dania z innymi serami pleśniowymi, takimi jak Roquefort czy Fourme d’Ambert…
Kozi ser Crottins w panierce z kminkiem i sałatą z roszponki
(autor: David Gaboriaud)
Składniki (dla 6 os.)
- 6 serów Crottins
- 3 jajka
- 100 gr płatków owsianych
- 1 pęczek natki pietruszki
- 200gr roszponki
- 1/2 łyżeczki kminku mielonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 12 łyżek oliwy z oliwek
- 5 łyżek octu winnego czerwonego
- 1 łyżka kminku w całości do posypania
- sól
- pieprz
- masło klarowane
Przygotowanie:
- Przygotuj vinaigrette z oliwy, octu, soli i pieprzu. Na jednym talerzu ubij jajka, na drugim rozsyp płatki i wymieszaj je z solą, pieprzem i drobno posiekaną natką pietruszki. Pokrój każdy crottin wzdłuż w 3 plasterki.
- Połącz kminek mielony z papryką słodką i posyp delikatnie plasterki sera z obu stron. Zamocz każdy z tych 18 plasterków sera w ubitych jajach, potem w płatkach wymieszanych z pietruszką.
- Obtocz panierką dokładnie z obu stron. Podsmaż plasterki na maśle klarowanym lub na oliwie, 2-3 min z każdej strony. Na talerzu ułóż liście roszponki, polej vinaigrette i połóż harmonijnie podsmażone plasterki.
- Posyp kminkiem i podawaj z wytrawnym białym winem z Loire np. Sauvignon Blanc z Touraine.
Roszponka, nazywana też „sałatą zimową”, jest bogata w związki mineralne takie jak żelazo, witaminy A, C i E, beta-karoten, omega 3.
Komentarze