Przepis na widowiskowy, puszysty i idealnie wilgotny sernik nadziewany aromatycznymi pierniczkami – genialne cisto łączące delikatność sernika z wyrazistymi nutami korzennymi mięciutkich pierniczków.
Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast cieszących się od lat niesłabnącą popularnością wśród smakoszy w każdym wieku. Nic więc dziwnego, że sernik doczekał się bardzo wielu odsłon i serwowany jest na mnóstwo sposobów. Lista sernikowych dodatków, które mają ulepszyć i urozmaicić tradycyjne receptury w zasadzie nie ma końca. Sernik łączony jest między innymi z makiem, z owocami, z toffi czy z bezą, ale jedną z najwspanialszych kompozycji smakowych tworzy z… aromatycznym piernikiem! Poniżej przedstawiamy wspaniały przepis na widowiskowy, puszysty i idealnie wilgotny sernik nadziewany aromatycznymi mięciutkimi pierniczkami w czekoladzie z soczystym wypełnieniem owocowym. To genialne, pyszne ciasto łączące delikatność sernika z wyrazistymi nutami korzennymi pulchnych pierniczków. Wspaniale smakuje, ma idealną konsystencję a dodatkowo świetnie się prezentuje, dlatego podbija podniebienia, zachwyca i cieszy oczy nawet najbardziej wybrednych i wymagających smakoszy. Warto wypróbować przepis, bo efekt końcowy jest naprawdę zniewalający! Zatem do dzieła ☺
Składniki:
Masa serowa:
Spód sernika:
Polewa czekoladowa:
Do dekoracji:
Przygotowanie:
Owsiane ciasteczka drobno pokruszyć, połączyć z roztopionym masłem oraz z cynamonem. Dobrze wymieszać i ugnieść równą warstwą na dnie tortownicy (24 cm). Tortownicę wstawić do lodówki. Następnie przemielony ser utrzeć z cukrem, aromatem wanilii i budyniem na jednolita masę. Po przygotowaniu jednolitej serowej masy dodawać do niej po jednym jajku, każdorazowo miksując je z masą. Wyjąć z lodówki tortownicę z przygotowanym spodem z kruszonych ciastek i nałożyć do niej połowę serowej masy. Masę gęsto przykryć nadziewanymi pierniczkami gwiazdkami Lambertz i ponownie przykryć je pozostałą masą sernikową.
Tortownicę wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 160 – 165 stopni przez ok 75 minut. Upieczony sernik pozostawiamy do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzone ciasto oblać ciepłą, lejącą się czekoladową polewą. Można wykorzystać do tego gotową polewę dostępną w sklepach lub przygotować własną topiąc czekoladę połączoną z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej. Oblany czekoladą sernik dekorujemy piernikami precelkami oraz płatkami migdałowymi i orzechami laskowymi.
Gotowe!!! Smacznego!
Porada: Sernik będzie delikatniejszy i wilgotniejszy jeżeli podczas pieczenia na dnie piekarnika umieści się naczynie z wodą. Do przekładania sernika należy użyć pierniczków nadziewanych w czekoladzie, można wybrać dowolny, ulubiony smak nadzienia – truskawkowy, porzeczkowy, śliwkowy lub użyty w przepisie wiśniowo-rumowy. Do dekoracji ciasta można wybrać dowolne dodatki, jednak należy układać je na świeżo oblanym ciepłą czekoladą cieście, aby dekoracje utrzymały się na miejscu.
Kwasy to temat, który powraca z ogromnym echem jesienią i pozostaje z nami zazwyczaj przez całą zimę. Ta pora roku pozwala odrobinę zaszaleć ze składnikami ...
Zima to wyjątkowo trudny okres dla skóry, szczególnie tej wrażliwej, nadreaktywnej, czy suchej. Mróz, zmiany temperatury, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach ...
Mikołajki tuż tuż, został miesiąc do świąt więc to idealny moment, aby pomyśleć o prezentach na Gwiazdkę. Nie warto zostawiać tego na ostatnią chwilę i w ...