Wśród składników przyprawy Sałatka włoska KOTANYI znajdziemy m.in. pomidory granulowane, czarne oliwki, bazylię i oregano. To smaki i aromaty bez których chyba nikt nie wyobraża sobie kuchni włoskiej, bo to one kojarzą się nie tylko z kuchnią, tradycyjnymi włoskimi potrawami, ale również z włoskimi krajobrazami, gorącym słońcem i orzeźwiającym podmuchem wiatru. No i się rozmarzyłam, a wszystko przez to, że właśnie dzisiaj użyłam przyprawy Sałatka włoska KOTANYI do sałatki zrobionej z tego, co miałam pod ręką, czyli sałaty lodowej, pomidorków koktajlowych, kukurydzy, czerwonej papryki i zielonego ogórka.
Pomidorki granulowane idealnie podkreśliły smak i aromat pomidorów, które dodałam do sałatki, bo wiadomo, że zwłaszcza zimą różnie bywa ze smakiem i aromatem warzyw kupowanych w naszych sklepach. Samo przyrządzenie sosu do sałatki jest dziecinnie proste. Zawartość opakowania łączymy z 7 łyżkami wody, 2 łyżkami octu winnego oraz 5 łyżkami oleju i tym sosem polewamy sałatkę. Ponieważ wśród składników Sałatki włoskiej KOTANYI jest również koperek, szczypiorek, czosnek i natka pietruszki, więc dodałam tylko jeszcze nieco ziół prowansalskich i ząbek czosnku, no i uczta dla podniebienia gotowa.
Sałatka włoska KOTANYI to jedna z moich ulubionych przypraw, której używam do bardzo zróżnicowanych kompozycji własnych, a efekt zawsze jest ten sam: podkreśla smaki poszczególnych składników, wspaniale je łączy w całość i dodaje tego czegoś, co sprawia, że człowiek ma ochotę zamknąć na chwilę oczy i delektować się tą chwilą…
Joanna Hałuszkiewicz
Kwasy to temat, który powraca z ogromnym echem jesienią i pozostaje z nami zazwyczaj przez całą zimę. Ta pora roku pozwala odrobinę zaszaleć ze składnikami ...
Zima to wyjątkowo trudny okres dla skóry, szczególnie tej wrażliwej, nadreaktywnej, czy suchej. Mróz, zmiany temperatury, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach ...
Mikołajki tuż tuż, został miesiąc do świąt więc to idealny moment, aby pomyśleć o prezentach na Gwiazdkę. Nie warto zostawiać tego na ostatnią chwilę i w ...