Lubię od czasu do czasu, dla urozmaicenia, przyrządzić sałatkę z szynką lub salami. Pokrojona w małą kosteczkę daje fajny i zdecydowany posmak. Kiedy więc w moje ręce wpadła kolejna przyprawa od Kotanyi – Sałatka Pikantna – postanowiłam wyczarować z jej pomocą takie właśnie ciut bardziej treściwe danie.
Do przyrządzenia sałatki użyłam:
Moje wrażenia: Ten zestaw przypraw charakteryzuje się ostrym zdecydowanym smakiem, pewnie jest to zasługa papryki chilii którą znajdziemy w składzie. Producent proponuje zmieszać ją z jogurtem i tak też zrobiłam, choć wydaje mi się że nie wydobywa on w pełni pikantności, smak jak dla mnie jest zbyt kremowy. Następnym razem przygotuję ją z octem balsamicznym i oliwą :)
Skład mieszanki: Maltodekstryna (rodzaj skrobi ziemniaczanej, stosowanej jako środek zapobiegający krystalizacji), cukier brązowy, sól jodowana, pomidory granulowane, skrobia ziemniaczana, papryka chilli granulowana, czosnek, pietruszka, olej roślinny.
Agnieszka Wysocka
Kwasy to temat, który powraca z ogromnym echem jesienią i pozostaje z nami zazwyczaj przez całą zimę. Ta pora roku pozwala odrobinę zaszaleć ze składnikami ...
Zima to wyjątkowo trudny okres dla skóry, szczególnie tej wrażliwej, nadreaktywnej, czy suchej. Mróz, zmiany temperatury, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach ...
Mikołajki tuż tuż, został miesiąc do świąt więc to idealny moment, aby pomyśleć o prezentach na Gwiazdkę. Nie warto zostawiać tego na ostatnią chwilę i w ...