Różowa zupa z pieczoną cebulą i brokułem
Składniki:
- 2 średnie buraki (obrane i pokrojone w kostkę)
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- sól morska
- 2 małe czerwone cebule (obrane i pokrojone w ćwiartki lub ósemki)
- olej z pestek winogron
- główka brokułów (podzielona na różyczki)
- 2 puszki mleka kokosowego
- szczypta chili w proszku lub szczypta pieprzu cayenne
- sok wyciśnięty z 2 cytryny
- 2 dojrzałe awokado
- świeżo zmielony czarny pieprz
- liście rukoli do dekoracji
Przygotowanie:
- Buraki wrzuć do garnka, dodaj czosnek i szczyptę soli. Całość zalej wodą, tak aby przykryła składniki. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj, aż buraki będą miękkie.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 C. Blachę do pieczenia posmaruj oliwą, ułóż na niej cebule, lekko posmaruj je olejem. Piecz na złocisty kolor, przez około 20 minut
- W drugim garnku zagotuj wodę i zblanszuj brokuły.
- Gdy buraki będą miękkie, dodaj mleko kokosowe i szczyptę soli, gotuj przez 3 minuty. Dodaj brokuły, mieszaj wciąż podgrzewając, a następnie zdejmij z ognia. wlej sok z cytryny.
- Awokado pokrójw kostkę. Nalej zupę do misek, włóź po kawaku pieczonej cebuli, awokado i liści rukoli.
- Podawaj z tostami posmarowanymi awokado.
SMACZNEGO!
Jakub Szostak
Komentarze