Pyszna, witaminowa woda, którą przygotujesz w domu
- Klasyczna: cytryna/ogórek
Zmieszaj w dużym dzbanku: 10 filiżanek wody, cienko pokrojonego ogórka i cytrynę, ¼ filiżanki posiekanych liści bazylii i 1/3 filiżanki posiekanych listków mięty. Zostaw na noc w lodówce.
- Granita: truskawka/limonka albo malina/ limonka
Zmieszaj w dużym dzbanku: 10 filiżanek wody, 6 truskawek albo 6 malin, jedną, cienko pokrojoną limonkę i 12 drobno posiekanych listków mięty. Podawaj w szklankach wypełnionych pokruszonym lodem.
- Na lepsze trawienie: koper włoski/cytrusy
Zaparz 10-30 dag suszonego kopru włoskiego w 150 ml wrzątku (5-10 minut). W dużym dzbanku zmieszaj: 10 filiżanek wody, sok z jednej cytryny, cienkie plasterki pomarańczy, 12 drobno posiekanych listków świeżej mięty i napar z kopru. Zostaw na noc w lodówce.
- Przeciwutleniacz: jeżyna/szałwia lekarska
W dużym dzbanku wymieszaj: 10 filiżanek wody, 1 filiżankę delikatnie zgniecionych, świeżych jeżyn i 3-4 listki świeżej szałwii. Wstaw na noc do lodówki.
- Odświeżenie: arbuz/rozmaryn
W dzbanku wymieszaj: 10 filiżanek wody, 1 filiżankę pokrojonego w małą kostkę dojrzałego arbuza i 2 gałązki rozmarynu. Podawaj mocno schłodzone.
Wymieszaj w dużym dzbanku: 10 filiżanek wody, 1 filiżankę pokrojonego w kostki, dojrzałego ananasa i 12 drobno posiekanych listków mięty. Podawaj z dużą ilością lodu.
- Tradycyjna: jabłko/cynamon
Wymieszaj w dzbanku: 10 filiżanek wody, 1 filiżankę pokrojonego w kostkę, soczystego jabłka, 2 laski cynamonu i 2 łyżeczki mielonego cynamonu. Serwuj mocno schłodzoną.
Komentarze