Jakiś czas temu zaczęłam eksperymentować z ciastem francuskim. Z owocami, twarożkiem, szpinakiem, bakaliami…czego ja już nie próbowałam ;) Dziś postanowiłam przyrządzić zawijańca z konkretnym nadzieniem, na przyjęcie urodzinowe męża. Inspirację znalazłam w Przyprawie do złotego kurczaka Knorr, a reszta przyszła sama;)
Składniki zawijańca:
Moje wrażenia: Przyprawa do złotego kurczaka Knorr jest bardzo uniwersalna – można z jej pomocą upiec udka czy całego kurczaka, można doprawić kotlety drobiowe lub wyczarować jeszcze coś zupełnie innego. Jest niezwykle aromatyczna – wyraźnie wyczuwamy aromat curry, on też nadaje przygotowywanym potrawom charakterystyczny żółty kolorek. Mieszanka nie zawiera konserwantów ale niestety glutaminian monosodowy już tak, i za to ode mnie minus.
Skład mieszanki: sól, curry 17 % (kolendra, kurkuma, nasiona kopru, kmin, pieprz czarny, nasiona kozieradki, pieprz cayenne, kardamon, nasiona gorczycy), papryka, cukier, glutaminian monosodowy, czosnek, cebula, skrobia, olej roślinny, cynamon, koncentrat pomidorowy, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, kminek, substancja przeciwzbrylająca dwutlenek krzemu, aromaty.
Agnieszka Wysocka
Kwasy to temat, który powraca z ogromnym echem jesienią i pozostaje z nami zazwyczaj przez całą zimę. Ta pora roku pozwala odrobinę zaszaleć ze składnikami ...
Zima to wyjątkowo trudny okres dla skóry, szczególnie tej wrażliwej, nadreaktywnej, czy suchej. Mróz, zmiany temperatury, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach ...
Mikołajki tuż tuż, został miesiąc do świąt więc to idealny moment, aby pomyśleć o prezentach na Gwiazdkę. Nie warto zostawiać tego na ostatnią chwilę i w ...