Przepis na udane Święta

Wielkanoc tuż tuż! Pewnie lada moment wpadniemy w wir przedświątecznych przygotowań, a co za tym idzie, układania świątecznego menu. Macie ochotę miło zaskoczyć gości podczas tegorocznej uczty? Mamy na to sposób! Razem z marką Mosso prezentujemy nasz przepis na udane Święta.

Jajka w koszyczku
Podczas Świąt Wielkanocnych nikogo nie dziwią, ale co gdyby wraz z koszyczkiem wylądowały na naszym talerzu, a koszyczek nie był z wikliny, a z ciasta filo?Na przygotowanie sałatki jajecznej w cieście potrzebujemy około pół godziny. Ciasto rozkładamy na desce do krojenia i wycinamy z niego kilkunastocentymetrowe  kwadraty. Każdy z nich smarujemy masłem, a następnie składamy po cztery płaty jeden na drugim, zwracając uwagę na to, aby nie stykały się rogami.  Aby w ten sposób przygotowane ciasto nabrało formy przypominającej koszyk, nakładamy je na kubek bądź inne, żaroodporne naczynie o podobnym kształcie odwrócone do góry dnem i lekko dociskamy, aby uzyskać upragniony kształt. Całość wkładamy do piekarnika i zapiekamy ciasto do momentu, kiedy się zarumieni. Po wystudzeniu zdejmujemy z formy gotowe, jadalne koszyczki wielkanocne. Koszyk już gotowy, a zatem pozostało nam już tylko go wypełnić. Możliwości jest wiele. My proponujemy sałatkę, na którą składają się ugotowane jajka pokrojone w kostkę, szynka, szczypiorek i kukurydza. Dopełnieniem całości będzie Majonez Napoleoński Mosso o gęstej, kremowej konsystencji i delikatnym smaku.

Beszamelowy zawrót głowy
Święta Wielkanocne bez białej kiełbasy? Nie ma takiej możliwości! Jedyne co możemy zrobić, to zaserwować ją w nowej, mniej oczywistej formie, na przykład pod postacią zapiekanki.Podstawą wszystkich zapiekanek jest sos. Zdradzamy nasz przepis na kompozycję składników, które pomogą Ci wydobyć niezapomniany smak. Zaczynamy od masła. Po rozpuszczeniu go w rondelku, dodajemy mąkę, którą chwilę podsmażamy, następnie wlewamy zimne mleko i całość doprowadzamy do wrzenia. Dla smaku dodajemy sos sojowy, sól pieprz, gałkę muszkatołową oraz niezawodny, nadający ostrości Chrzan Delikatesowy Mosso. Tak przyrządzonym sosem zalewamy żaroodporne naczynie,  w którym wcześniej ułożyliśmy białą kiełbasę(np. z cukinią) pokrojoną w plastry. Zapiekamy w piekarniku i w niespełna godzinę nasze danie jest gotowe do podania.

Przystawek nigdy za wiele!
W te Święta postaw na oryginalne potrawy, atrakcyjne nie tylko wizualnie, ale również pod względem kompozycji smakowych. Doskonale sprawdzą się tu naleśnikowe rollsy ze szpinakiem i Sosem Tatarskim Mosso. Jak je przyrządzić? Nic trudnego! Całość nie zajmie Ci więcej niż 30 minut.Zacznijmy od podstawy, czyli od buraków i łososia. Buraki zapiekamy w piekarniku, a następnie kroimy w plastry. Łososia doprawionego wcześniej solą i pieprzem podsmażamy na złoty kolor, po czym zalewamy wodą
 i przez chwilę dusimy pod przykryciem. Następnie możemy przejść do smażenia naleśników – aby uzyskały niecodzienny wygląd, a przede wszystkim smak, do ciasta dodajemy posiekany szpinak, a następnie smażymy. Przygotowane w ten sposób naleśniki smarujemy obficie Sosem Tatarskim Mosso. Nakładamy nadzienie, rolujemy ciasto i powstałe rolki tniemy na kilkucentymetrowe kawałki. Dla dekoracji, na każdy rolls nakładamy Sos Tatarski Mosso. Pojedyncze rollsy umieszczamy na plastrze buraka i posypujemy kiełkami.Materiały prasowe MossoPozostaje już tylko zasiąść przy stole i delektować się świątecznymi smakołykami!

Przydatne produkty:

  • Mosso Majonez Napoleoński
    Wytwarzany na bazie oleju własnej produkcji, wyłącznie z pierwszego tłoczenia. Idealna kompozycja składników sprawia, że charakteryzuje się on gęstą, kremową konsystencją i delikatnym smakiem, przez co wydobywa z potraw to, co najlepsze. Stanowi idealny dodatek do sałatek, jajek i wędlin. Sprawdzi się również przy dekoracji potraw.
    Cena. ok. 3,99 zł
  • Mosso Chrzan Delikatesowy
    Chrzan, którego nie powinno zabraknąć na wielkanocnym stole. Doceniany przez konsumentów za wyrazisty i ostry smak. Doskonały do potraw mięsnych i wędlin.
    Cena. ok. 2,90 zł
  • Mosso Sos Tatarski
    Sos na bazie majonezu z dodatkiem drobno pokrojonych pieczarek i ogórków. Idealna kompozycja składników najwyższej jakości sprawia, że doskonale podkreśla i wydobywa smak potraw. Szczególnie polecany do jajek, wędlin oraz zimnych mięs.
    Cena. ok. 4,49 zł
Komentarze
Jeśli jesteś człowiekiem to przesuń suwak w prawo
  PRODUKT TYGODNIA  
produkt tygodnia
  PORADY  
Kwasy w pielęgnacji zimowej - które wybrać i jak ...

Kwasy to temat, który powraca z ogromnym echem jesienią i pozostaje z nami zazwyczaj przez całą zimę. Ta pora roku pozwala odrobinę zaszaleć ze składnikami ...

Pogotowie kosmetyczne - regeneracja skóry zimą

Zima to wyjątkowo trudny okres dla skóry, szczególnie tej wrażliwej, nadreaktywnej, czy suchej. Mróz, zmiany temperatury, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach ...

Wyjątkowe zestawy prezentowe na każdą kieszeń - podaruj ...

Mikołajki tuż tuż, został miesiąc do świąt więc to idealny moment, aby pomyśleć o prezentach na Gwiazdkę. Nie warto zostawiać tego na ostatnią chwilę i w ...

  POPULARNE  
"50 twarzy Greya" - film: kto zagra główne role?
10 najmodniejszych stylizacji męskiego zarostu na 2016 rok
Nowe oblicze Greya - Recenzja
10 najdroższych perfum świata