Powidła węgierkowe

Składniki: (na 5 słoików po 400 ml)

  • 5 kg śliwek węgierek
  • 200 g suszonych śliwek bez pestek
  • 250 ml soku jabłkowego
  • 1 szkl. cukru
Suszone śliwki namocz w soku jabłkowym (przynajmniej przez 1 godzinę ). Śliwki węgierki dokładnie umyj, podziel na połówki i pozbaw pestek. Wymieszaj je w dużym garnku z odsączonymi z soku jabłkowego suszonymi śliwkami. Całość smaż na wolnym ogniu, po około 30 min, kilka razy dziennie, często mieszając, (nawet 2 dni), aż sok się zredukuje i powidła będą bardzo gęste. Powidła dosłodz według uznania i gorące nakładaj do wyparzonych słoików. Dobrze zakręć słoiki. Voila ! Gotowe puszności na chlebek i bułeczki:)

http://babkazrodzynkiem.blogspot.in/

Komentarze
Jeśli jesteś człowiekiem to przesuń suwak w prawo
  PRODUKT TYGODNIA  
produkt tygodnia
  PORADY  
Kwasy w pielęgnacji zimowej - które wybrać i jak ...

Kwasy to temat, który powraca z ogromnym echem jesienią i pozostaje z nami zazwyczaj przez całą zimę. Ta pora roku pozwala odrobinę zaszaleć ze składnikami ...

Pogotowie kosmetyczne - regeneracja skóry zimą

Zima to wyjątkowo trudny okres dla skóry, szczególnie tej wrażliwej, nadreaktywnej, czy suchej. Mróz, zmiany temperatury, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach ...

Wyjątkowe zestawy prezentowe na każdą kieszeń - podaruj ...

Mikołajki tuż tuż, został miesiąc do świąt więc to idealny moment, aby pomyśleć o prezentach na Gwiazdkę. Nie warto zostawiać tego na ostatnią chwilę i w ...

  POPULARNE  
"50 twarzy Greya" - film: kto zagra główne role?
10 najmodniejszych stylizacji męskiego zarostu na 2016 rok
Nowe oblicze Greya - Recenzja
10 najdroższych perfum świata