Pleśniak

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • kostka margaryny
  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • śliwki

Przygotowanie:

  1. Mąkę, margarynę, 2 łyżki cukru, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i żółtka dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto.
  2. Podzielić je na 2 części - jedną wyłóż prostokątną blachę, drugą zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki.
  3. Śliwki pokrój na kawałki, ułóż na cieście.
  4. Z białek ubij pianę z resztą cukru, równomiernie polej nią owoce.
  5. Ciasto z lodówki zetrzyj na tarce o grubych oczkach wprost na pianę. Piecz ok. 40 min. w temp. 180 stopni.
  6. Przed podaniem ciasto udekoruj cząstkami świeżych owoców.

Agnieszka Wysocka

Komentarze
Jeśli jesteś człowiekiem to przesuń suwak w prawo
  PRODUKT TYGODNIA  
produkt tygodnia
  PORADY  
5 najskuteczniejszych koreańskich masek w płachcie, ...

Jadąc na urlop, najchętniej spakowałabyś tylko kostium kąpielowy, a do pielęgnacji krem z filtrem. O ile minimalizm w modzie letniej jest ok, o tyle w pielęgnacji ...

Jak dostarczyć organizmowi odpowiednie zapotrzebowanie na ...

Idzie lato, a w raz z nim większość z nas w mniejszym bądź większym stopniu postanowiła zadbać o swoją kondycję fizyczną. Czy pamiętamy, o tym, żewicząc ...

Niezbędnik biwakowicza – Jak przygotować się na ...

Na przestrzeni lat biwakowanie stało się jedną z najpopularniejszych form spędzania czasu na łonie natury. Taka forma odpoczynku coraz częściej wybierana jest nie ...

  POPULARNE  
Nowy podkład Rimmel Match Perfection
"50 twarzy Greya" - film: kto zagra główne role?
10 najmodniejszych stylizacji męskiego zarostu na 2016 rok
Nowe oblicze Greya - Recenzja