Pleśniak

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • kostka margaryny
  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • śliwki

Przygotowanie:

  1. Mąkę, margarynę, 2 łyżki cukru, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i żółtka dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto.
  2. Podzielić je na 2 części - jedną wyłóż prostokątną blachę, drugą zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki.
  3. Śliwki pokrój na kawałki, ułóż na cieście.
  4. Z białek ubij pianę z resztą cukru, równomiernie polej nią owoce.
  5. Ciasto z lodówki zetrzyj na tarce o grubych oczkach wprost na pianę. Piecz ok. 40 min. w temp. 180 stopni.
  6. Przed podaniem ciasto udekoruj cząstkami świeżych owoców.

Agnieszka Wysocka

Komentarze
Jeśli jesteś człowiekiem to przesuń suwak w prawo
  PRODUKT TYGODNIA  
produkt tygodnia
  PORADY  
Kwasy w pielęgnacji zimowej - które wybrać i jak ...

Kwasy to temat, który powraca z ogromnym echem jesienią i pozostaje z nami zazwyczaj przez całą zimę. Ta pora roku pozwala odrobinę zaszaleć ze składnikami ...

Pogotowie kosmetyczne - regeneracja skóry zimą

Zima to wyjątkowo trudny okres dla skóry, szczególnie tej wrażliwej, nadreaktywnej, czy suchej. Mróz, zmiany temperatury, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach ...

Wyjątkowe zestawy prezentowe na każdą kieszeń - podaruj ...

Mikołajki tuż tuż, został miesiąc do świąt więc to idealny moment, aby pomyśleć o prezentach na Gwiazdkę. Nie warto zostawiać tego na ostatnią chwilę i w ...

  POPULARNE  
"50 twarzy Greya" - film: kto zagra główne role?
10 najmodniejszych stylizacji męskiego zarostu na 2016 rok
Nowe oblicze Greya - Recenzja
10 najdroższych perfum świata