Pleśniak

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • kostka margaryny
  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • śliwki

Przygotowanie:

  1. Mąkę, margarynę, 2 łyżki cukru, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i żółtka dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto.
  2. Podzielić je na 2 części - jedną wyłóż prostokątną blachę, drugą zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki.
  3. Śliwki pokrój na kawałki, ułóż na cieście.
  4. Z białek ubij pianę z resztą cukru, równomiernie polej nią owoce.
  5. Ciasto z lodówki zetrzyj na tarce o grubych oczkach wprost na pianę. Piecz ok. 40 min. w temp. 180 stopni.
  6. Przed podaniem ciasto udekoruj cząstkami świeżych owoców.

Agnieszka Wysocka

Komentarze
Jeśli jesteś człowiekiem to przesuń suwak w prawo
  PRODUKT TYGODNIA  
produkt tygodnia
  PORADY  
Nie bój się retinolu!

O jego zaletach możemy opowiadać bez końca! Stosowany w kosmetykach potrafi przynosić znakomite efekty! Jednak do kuracji z retinolem należy się właściwie ...

Kosmetyczna wyprawka – niezbędnik dla mamy i dziecka

Oczekując przyjścia na świat pierwszego dziecka większość przyszłych mam czyta różnego rodzaju poradnikii artykuły zawierające listy niezbędnych produktów ...

Wyjazd z małym dzieckiem w góry

Wybierasz się z dzieckiem na narty? Nie zapomnij o zabraniu odpowiednich preparatów do pielęgnacji. Te przygotowane specjalnie na niskie temperatury, w górach ...

  POPULARNE  
Nowy podkład Rimmel Match Perfection
"50 twarzy Greya" - film: kto zagra główne role?
10 najmodniejszych stylizacji męskiego zarostu na 2016 rok
Nowe oblicze Greya - Recenzja