Pleśniak

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • kostka margaryny
  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • śliwki

Przygotowanie:

  1. Mąkę, margarynę, 2 łyżki cukru, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i żółtka dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto.
  2. Podzielić je na 2 części - jedną wyłóż prostokątną blachę, drugą zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki.
  3. Śliwki pokrój na kawałki, ułóż na cieście.
  4. Z białek ubij pianę z resztą cukru, równomiernie polej nią owoce.
  5. Ciasto z lodówki zetrzyj na tarce o grubych oczkach wprost na pianę. Piecz ok. 40 min. w temp. 180 stopni.
  6. Przed podaniem ciasto udekoruj cząstkami świeżych owoców.

Agnieszka Wysocka

Komentarze
Jeśli jesteś człowiekiem to przesuń suwak w prawo
  PRODUKT TYGODNIA  
produkt tygodnia
  PORADY  
Tego lata zwróć szczególną uwagę na dermoochronę

Twoja skóra jest blada i zmęczona? Nic dziwnego. Długotrwałe przebywanie w pomieszczeniach daje się we znaki. Postaw na specjalistyczną dermoochronę i korzystaj z ...

Co sprawia, że zarówno natura, jak i nasza cera wygląda ...

Majówka kojarzy nam się z odpoczynkiem i wyjazdami. W tym roku niestety musimy spędzić ją nieco inaczej. Chcąc zapewnić sobie chociaż namiastkę natury i ...

Profilaktyka w czasach koronawirusa

Najskuteczniejszy wróg wirusów i bakterii to tradycyjne mydło. Gdy akurat nie masz go pod ręka, sięgnij po spray antybakteryjny. Najlepiej noś go zawsze przy ...

  POPULARNE  
Nowy podkład Rimmel Match Perfection
"50 twarzy Greya" - film: kto zagra główne role?
10 najmodniejszych stylizacji męskiego zarostu na 2016 rok
Nowe oblicze Greya - Recenzja