Perfekcyjne tagliatelle - włoskie wstążki na kilka sposobów

Szpinakowe tagliatelle z łososiem i sosem szafranowym

Składniki:

  • 300 g makaronu tagliatelle szpinakowego
  • Knorr Naturalnie smaczne - Tagliatelle z kurczakiem
  • 500 g filetu z łososia
  • cebula
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypta szafranu
  • 100 ml białego wina
  • 200 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • świeży tymianek do dekoracji
  • wiórki drewniane do wędzenia

Sposób przygotowania: Mięso ryby oczyść, umyj i osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na 4 równe części. Każdą porcję skrop oliwą, posyp otarta skórką cytryny oraz świeżo zmielonym pieprzem. Odstaw na kilka minut. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Zalej winem, dodaj szafran i gotuj do momentu odparowania płynu. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj ze śmietaną i wlej na patelnię, co sprawi, że sos będzie idealnie przyprawiony i zyska właściwą konsystencję. Całość zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj 2 minuty. Odstaw na bok. Przygotuj patelnię (najlepiej z metalową rączką), którą będziesz mógł/mogła wstawić do piekarnika oraz pasującą do niej kratkę. Patelnię rozgrzej, wsyp do niej drewniane wiórki i ułóż kratkę. Na kratce ułóż kawałki ryby, całość przykryj aluminiową folią lub pokrywką i podgrzewaj przez 2-3 minuty. Następnie patelnię wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 10 minut. W tym czasie ugotuj makaron al dente we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź, a następnie przełóż do przygotowanego wcześniej sosu i wymieszaj. Ponownie zagotuj.Gotowy makaron wyłóż na talerze. Na każdej porcji makaronu ułóż filet wędzonej ryby, danie udekoruj listkami świeżego tymianku i podawaj.

Tagliatelle z piersią z kaczki sous vide i serem Gorgonzola

Składniki:

  • 250 g makaronu tagliatelle
  • pierś z kaczki
  • Knorr Naturalnie smaczne - Tagliatelle z kurczakiem
  • 50 g sera gorgonzola
  • cebula
  • 200 ml śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • łyżka miodu
  • łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu czarnego
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 3 sztuki ziela angielskie
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania: Pierś kaczki umyj i osusz papierowym ręcznikiem. W miseczce wymieszaj 2 łyżki oliwy, miód, sól, pieprz, liść laurowy oraz ziele angielskie. Ostrym nożem płytko natnij w kratkę skórę kaczki, przełóż do miseczki i wymieszaj z przyprawami, następnie wszystko włóż do woreczka vacuum, dodaj gałązkę tymianku i zamknij próżniowo. Tak przygotowaną pierś gotuj 1,5 godziny w temperaturze 58° C. Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj pozostałą gałązkę tymianku. Całość zalej winem i gotuj do momentu odparowania płynu. Tagliatelle z kurczakiem Knorr rozmieszaj ze śmietaną, aby nadać aromatu, wlej na patelnię i zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj pokruszony ser i gotuj jeszcze 2 minuty.Makaron ugotuj al dente, odcedź, a następnie połącz z przygotowanym sosem. Dodaj posiekaną natkę i wymieszaj.Ugotowaną pierś kaczki wyjmij z woreczka i oczyść z przypraw. Rozgrzej patelnię i obsmaż pierś z obu stron po 3-4 minuty począwszy od skóry. Po usmażeniu pierś pozostaw na 5 minut, aby mięso „odpoczęło”. Przygotowany makaron wyłóż na talerze. Pierś pokrój w cienkie plastry i dekoracyjnie ułóż na makaronie. Danie udekoruj świeżymi ziołami i podawaj.

Zapiekane tagliatelle z kurczakiem, jajkiem i szczypiorem

Składniki:

  • 250 g makaronu tagliatelle
  • Knorr Naturalnie smaczne - Tagliatelle z kurczakiem
  • pierś z kurczaka
  • 4 jajkacebula
  • 5 pomidorów suszonych
  • pół pęczka szczypiora
  • 200 ml śmietany 30 %
  • szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania: Makaron ugotuj do miękkości we wrzącej lekko osolonej wodzie. Odcedź. Pierś z kurczaka pokrój w cienkie paski, cebulę pokrój w drobną kostkę, pomidory w paski, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę i dodaj pokrojoną pierś z kurczaka oraz pomidory. Smaż 5 minut. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj ze śmietaną i wlej na patelnię, aby sos był gęsty. Sos doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 3 minuty. Ugotowany makaron wymieszaj z sosem. Żaroodporne jednoporcjowe naczynka natłuść lekko oliwą, a następnie do każdego z nich nałóż porcję makaronu. Na wierzch każdej porcji wbij jajko. Naczynia przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika. Zapiekaj 20 minut. Przed podaniem posyp pieprzem oraz pokrojonym szczypiorem.
Komentarze
Jeśli jesteś człowiekiem to przesuń suwak w prawo
  PRODUKT TYGODNIA  
produkt tygodnia
  PORADY  
Kwasy w pielęgnacji zimowej - które wybrać i jak ...

Kwasy to temat, który powraca z ogromnym echem jesienią i pozostaje z nami zazwyczaj przez całą zimę. Ta pora roku pozwala odrobinę zaszaleć ze składnikami ...

Pogotowie kosmetyczne - regeneracja skóry zimą

Zima to wyjątkowo trudny okres dla skóry, szczególnie tej wrażliwej, nadreaktywnej, czy suchej. Mróz, zmiany temperatury, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach ...

Wyjątkowe zestawy prezentowe na każdą kieszeń - podaruj ...

Mikołajki tuż tuż, został miesiąc do świąt więc to idealny moment, aby pomyśleć o prezentach na Gwiazdkę. Nie warto zostawiać tego na ostatnią chwilę i w ...

  POPULARNE  
"50 twarzy Greya" - film: kto zagra główne role?
10 najmodniejszych stylizacji męskiego zarostu na 2016 rok
Nowe oblicze Greya - Recenzja
10 najdroższych perfum świata