Perfekcyjne tagliatelle - włoskie wstążki na kilka sposobów

Szpinakowe tagliatelle z łososiem i sosem szafranowym

Składniki:

  • 300 g makaronu tagliatelle szpinakowego
  • Knorr Naturalnie smaczne - Tagliatelle z kurczakiem
  • 500 g filetu z łososia
  • cebula
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypta szafranu
  • 100 ml białego wina
  • 200 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • świeży tymianek do dekoracji
  • wiórki drewniane do wędzenia

Sposób przygotowania: Mięso ryby oczyść, umyj i osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na 4 równe części. Każdą porcję skrop oliwą, posyp otarta skórką cytryny oraz świeżo zmielonym pieprzem. Odstaw na kilka minut. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Zalej winem, dodaj szafran i gotuj do momentu odparowania płynu. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj ze śmietaną i wlej na patelnię, co sprawi, że sos będzie idealnie przyprawiony i zyska właściwą konsystencję. Całość zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj 2 minuty. Odstaw na bok. Przygotuj patelnię (najlepiej z metalową rączką), którą będziesz mógł/mogła wstawić do piekarnika oraz pasującą do niej kratkę. Patelnię rozgrzej, wsyp do niej drewniane wiórki i ułóż kratkę. Na kratce ułóż kawałki ryby, całość przykryj aluminiową folią lub pokrywką i podgrzewaj przez 2-3 minuty. Następnie patelnię wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 10 minut. W tym czasie ugotuj makaron al dente we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź, a następnie przełóż do przygotowanego wcześniej sosu i wymieszaj. Ponownie zagotuj.Gotowy makaron wyłóż na talerze. Na każdej porcji makaronu ułóż filet wędzonej ryby, danie udekoruj listkami świeżego tymianku i podawaj.

Tagliatelle z piersią z kaczki sous vide i serem Gorgonzola

Składniki:

  • 250 g makaronu tagliatelle
  • pierś z kaczki
  • Knorr Naturalnie smaczne - Tagliatelle z kurczakiem
  • 50 g sera gorgonzola
  • cebula
  • 200 ml śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • łyżka miodu
  • łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu czarnego
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 3 sztuki ziela angielskie
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania: Pierś kaczki umyj i osusz papierowym ręcznikiem. W miseczce wymieszaj 2 łyżki oliwy, miód, sól, pieprz, liść laurowy oraz ziele angielskie. Ostrym nożem płytko natnij w kratkę skórę kaczki, przełóż do miseczki i wymieszaj z przyprawami, następnie wszystko włóż do woreczka vacuum, dodaj gałązkę tymianku i zamknij próżniowo. Tak przygotowaną pierś gotuj 1,5 godziny w temperaturze 58° C. Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj pozostałą gałązkę tymianku. Całość zalej winem i gotuj do momentu odparowania płynu. Tagliatelle z kurczakiem Knorr rozmieszaj ze śmietaną, aby nadać aromatu, wlej na patelnię i zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj pokruszony ser i gotuj jeszcze 2 minuty.Makaron ugotuj al dente, odcedź, a następnie połącz z przygotowanym sosem. Dodaj posiekaną natkę i wymieszaj.Ugotowaną pierś kaczki wyjmij z woreczka i oczyść z przypraw. Rozgrzej patelnię i obsmaż pierś z obu stron po 3-4 minuty począwszy od skóry. Po usmażeniu pierś pozostaw na 5 minut, aby mięso „odpoczęło”. Przygotowany makaron wyłóż na talerze. Pierś pokrój w cienkie plastry i dekoracyjnie ułóż na makaronie. Danie udekoruj świeżymi ziołami i podawaj.

Zapiekane tagliatelle z kurczakiem, jajkiem i szczypiorem

Składniki:

  • 250 g makaronu tagliatelle
  • Knorr Naturalnie smaczne - Tagliatelle z kurczakiem
  • pierś z kurczaka
  • 4 jajkacebula
  • 5 pomidorów suszonych
  • pół pęczka szczypiora
  • 200 ml śmietany 30 %
  • szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania: Makaron ugotuj do miękkości we wrzącej lekko osolonej wodzie. Odcedź. Pierś z kurczaka pokrój w cienkie paski, cebulę pokrój w drobną kostkę, pomidory w paski, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę i dodaj pokrojoną pierś z kurczaka oraz pomidory. Smaż 5 minut. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj ze śmietaną i wlej na patelnię, aby sos był gęsty. Sos doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 3 minuty. Ugotowany makaron wymieszaj z sosem. Żaroodporne jednoporcjowe naczynka natłuść lekko oliwą, a następnie do każdego z nich nałóż porcję makaronu. Na wierzch każdej porcji wbij jajko. Naczynia przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika. Zapiekaj 20 minut. Przed podaniem posyp pieprzem oraz pokrojonym szczypiorem.
Komentarze
Jeśli jesteś człowiekiem to przesuń suwak w prawo
  PRODUKT TYGODNIA  
produkt tygodnia
  PORADY  
Pielęgnacja zaczyna się od kąpieli

Pierwszą czynnością pielęgnacyjną w naszym życiu jest kąpiel. Począwszy od tej, pełnej symboliki, oczyszczającej, tuż po narodzinach, aż po codzienny rytuał ...

Pięć sposobów na skórę naczynkową

Skóra naczynkowa to problem wielu kobiet. Na ich powstanie wpływa wiele czynników – estrogeny, menopauza, fototyp skóry i inne, ale niezależnie od powodu ich ...

Jak poprawić kondycję skóry?

Jeśli usilnie staramy się zapobiec przebarwieniom, nawrotom zmian trądzikowych czy wreszcie pojawianiu się zmarszczek, polegając jedynie na podstawowej pielęgnacji ...

  POPULARNE  
Nowy podkład Rimmel Match Perfection
"50 twarzy Greya" - film: kto zagra główne role?
10 najmodniejszych stylizacji męskiego zarostu na 2016 rok
Nowe oblicze Greya - Recenzja