Najdroższe potrawy świata

Babeczka "Złoty Feniks"

Ciastko, które wygląda, jakby przed chwilą zabrano je sprzed nosa Marii Antoninie, miało swoją premierę 5-go lipca w kawiarni Bloomsbury w Dubaju.

Cena to, bagatela, 3239 zł.

A za co tak naprawdę się płaci:

  • listki jadalnego, 23-karatowego złota
  • organicznie wyhodowane truskawki
  • jadalny złoty pył
  • organiczna mąka z Wielkiej Brytanii organiczne masło
  • ziarna kakao ( Premium Amedei Porcelena ) z Włoch
  • najwyższej jakości wanilia z Ugandy

Babeczka "Złoty Feniks" podawana jest na specjalnej paterze malowanej we wzory z 24-cztero karatowego złota. Deser ten trzeba zamawiać z dwudniowym wyprzedzeniem.

Koktajl "27.321"

Błyszczący w słońcu żagiel.
Czwarty najwyższy hotel na świecie.
Burj Al-Arab w Dubaju.

To tam, w 2008 roku, stworzony został koktajl, którego i nazwa, i cena (27,321 dirhamów), wzięły się od piętra (27), na którym był serwowany i wysokości hotelu (321 metrów).

Składniki tego płynnego cuda to:

  • 55-cio letnia szkocka whisky Macallan (single malt, czyli destylowana w jednej destylarni i wytworzona w całości z jednego rodzaju słodu)
  • aromat z suszonych owoców
  • cukier z owocu marakuji uzyskany domową metodą

Za ten mix, serwowany w szklance z 18-sto karatowego złota, trzeba było swego czasu zapłacić… UWAGA: 23,843 zł. Swego czasu, bo hotel tego koktajlu już nie serwuje. Pomimo faktu, że w ciągu pierwszych sześciu miesięcy hotelowy bar sprzedał ich aż 10.

"The Frrrozen Haute Chocolate", czyli mrrrożona czekolada z górnej półki

Niebo w gębie, piekło na karcie kredytowej.
Cena najdroższego deseru świata to 60 tys zł!!!
Gdyby jednak ktoś, zmęczony jesienną depresją, zechciał się na to słodkie, mrożone szaleństwo pokusić, należałoby się udać do nowojorskiej restauracji Serendipity 3.
To właśnie tam, złotą, inkrustowaną bardzo rzadkimi czarnymi, białymi i brązowymi brylantami, łyżeczką, można spróbować tego czekoladowego luksusu, który jest mieszanką 28 różnych gatunków ziaren kakao.

Podawany w pucharku wyłożonym listkami złota razem ze złotą bransoletką z brylantami deser, czeka na tych, którzy chętnie rozstaną się z "odrobiną" gotówki.

"Le Burger Extravagant"

Panie i Panowie! Pozwólcie, że przedstawię najdroższego hamburgera świata, którego można spróbować, tylko na specjalne zamówienie, w restauracji Serendipity 3 w Nowym Jorku. A czym się różni ten kotlet w bułce od innych kotletów w bułce?

Rozłóżmy go na czynniki pierwsze:

  • japońska wołowina wagyu ( bogata w kwasy omega 3, a jej zródło, czyli japońskie krowy, są regularnie masowane i pojone piwem albo sake ) nacierana masłem, 10-cioma różnymi ziołami i białymi truflami; przyprawiona solą z Pacyfiku
  • plaster szlachetnego sera Cheddar
  • wiórki czarnych trufli
  • smażone jajko przepiórcze
  • bułka Campagna posmarowana masłem ucieranym z białymi truflami
  • do bułki, przy pomocy złotej wykałaczki z brylantami, "przymocowany" jest blin ze świeżą śmietaną i złotym kawiorem z Kaługi

Cena: 940 zł.

"Sushi Del Oriente"

Nigiri sushi owinięte w listki 24-ro karatowego złota i posypane pięcioma 0,2 karatowymi afrykańskimi brylantami podał, 2 lata temu, w swojej filipińskiej rezydencji pewien japoński biznesmen.

Podobno kucharz, któremo zlecono przygotowanie tego, wartego 6,600 zł, sushi specjalizuje się w daniach tradycyjnie zamawianych z okazji oświadczyn. I jak tu powiedzieć "NIE"?

"Buddha Jumps Over the Wall Soup", czyli zupa Buddy skaczącego przez mur

Nazwana tak, ponieważ smakuje wyśmienicie i nawet wegetarianin przeskoczyłby przez wysoki mur, żeby jej tylko spróbować. Podobno:)

Ta najdroższa zupa świata, za którą trzeba zapłacić 550 zł, jest specjalnością restauracji Kai Mayfair w Londynie.

Składniki:

  • płetwa rekina
  • abalone (ślimaki morskie)
  • japoński grzyb (flower mushroom)
  • ogórek morski
  • suszone przegrzebki
  • kurczak
  • wędzona szynka
  • wieprzowina
  • żeń-szeń

Zupę należy zamawiać z 5-cio dniowym wyprzdzeniem.

Magdalena Milhoux
(ladylhoux.blogspot.com)
(opracowane w oparciu o www.bbc.com, 17.08.2012 )
Komentarze
Jeśli jesteś człowiekiem to przesuń suwak w prawo
  PRODUKT TYGODNIA  
produkt tygodnia
  PORADY  
Kwasy w pielęgnacji zimowej - które wybrać i jak ...

Kwasy to temat, który powraca z ogromnym echem jesienią i pozostaje z nami zazwyczaj przez całą zimę. Ta pora roku pozwala odrobinę zaszaleć ze składnikami ...

Pogotowie kosmetyczne - regeneracja skóry zimą

Zima to wyjątkowo trudny okres dla skóry, szczególnie tej wrażliwej, nadreaktywnej, czy suchej. Mróz, zmiany temperatury, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach ...

Wyjątkowe zestawy prezentowe na każdą kieszeń - podaruj ...

Mikołajki tuż tuż, został miesiąc do świąt więc to idealny moment, aby pomyśleć o prezentach na Gwiazdkę. Nie warto zostawiać tego na ostatnią chwilę i w ...

  POPULARNE  
"50 twarzy Greya" - film: kto zagra główne role?
10 najmodniejszych stylizacji męskiego zarostu na 2016 rok
Nowe oblicze Greya - Recenzja
10 najdroższych perfum świata