Przygotowanie : 10 min
Pieczenie : 15 min
Ilość : 12 sztuk
*1 muffin zawiera: 211 kalorii
Składniki:
• ¾ - 1 szklanki mąki pszennej
• 1/3 szklanki cukru
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• ½ łyżeczki cynamonu ( nieobowiązkowe, ponieważ masło jabłkowe zawiera dużo cynamonu )
• ¼ łyżeczki soli
• ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ( tak jak w przypadku cynamonu )
• szczypta mielonego ziela angielskiego
• szczypta zmielonego imbiru
• 1 jajko- delikatnie rozbite
• ¾ szklanki mleka
• ¼ szklanki oleju rzepakowego, słonecznikowego albo canola
• ½ szklanki masła jabłkowego
Posypka:
• ½ szklanki orzechów Pecan albo włoskich
• 3 łyżki cukru
1/ W misce wymieszaj wszyskie składniki.
2/ Do nasmarowanej masłem tacki na muffinki nakładaj po łyżce ciasta.
3/ Na ciasto nałóż łyżkę masła i przykryj kolejną warstwą ciasta.
4/ Wymieszaj cukier z orzechami i posyp każdego muffina.
5/ Włóż tackę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 15-18 minut.
6/ Pozwól im ostygnąć zanim wyjmiesz je z tacki.
Smacznego !
Uwielbiam muffinki ! W każdej postaci ! Biorę się koniecznie i za te ! :)
Kwasy to temat, który powraca z ogromnym echem jesienią i pozostaje z nami zazwyczaj przez całą zimę. Ta pora roku pozwala odrobinę zaszaleć ze składnikami ...
Zima to wyjątkowo trudny okres dla skóry, szczególnie tej wrażliwej, nadreaktywnej, czy suchej. Mróz, zmiany temperatury, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach ...
Mikołajki tuż tuż, został miesiąc do świąt więc to idealny moment, aby pomyśleć o prezentach na Gwiazdkę. Nie warto zostawiać tego na ostatnią chwilę i w ...