Składniki:
Przygotowanie:
Marchewkę skrobiemy i kroimy w kosteczkę. Groszek obieramy myjemy. Na maśle podsmażamy surowe warzywa. Po chwili zalewamy wodą . Doprawiamy przyprawą uniwersalna i gotujemy do miękkości. Dolewamy wodę jeżeli się wygotowała. Do śmietany dodajemy troszkę mąki i wywaru z gotowanych warzyw dobrze mieszamy i wlewamy do warzyw. zagotowujemy. Doprawiamy przyprawą uniwersalną i pieprzem do smaku. Podajemy.
Vegeta jest znana i lubiana na polskim rynku od ponad 28 lat. To oryginalna i uniwersalna przyprawa do potraw, której nie dodaje się chyba tylko do lodów. W mojej kuchni często jej używam wspaniale dopełnia każde danie. W marchewce z groszkiem smakuje wspaniale.
Skład vegety wygląda następująco: sól kuchenna, suszone warzywa 15,5% (marchew, pasternak, ziemniaki, cebula, seler, natka pietruszki), wzmacniacze smaku (glutaminian sodu, inozynian disodowy), cukier, przyprawy, skrobia kukurydziana, barwnik (ryboflawina).
Koniec wiosny początek lata , na targach , zielonych rynkach bardzo dużo wspaniałych młodych warzyw. Dlatego testując przyprawę uniwersalną Vegeta użyłam właśnie młodych pysznych warzyw. Marchewka młoda słodziutka pełna witaminy A , najlepiej przyswajalna z tłuszczem stąd ta odrobina masełka.:)
Kwasy to temat, który powraca z ogromnym echem jesienią i pozostaje z nami zazwyczaj przez całą zimę. Ta pora roku pozwala odrobinę zaszaleć ze składnikami ...
Zima to wyjątkowo trudny okres dla skóry, szczególnie tej wrażliwej, nadreaktywnej, czy suchej. Mróz, zmiany temperatury, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach ...
Mikołajki tuż tuż, został miesiąc do świąt więc to idealny moment, aby pomyśleć o prezentach na Gwiazdkę. Nie warto zostawiać tego na ostatnią chwilę i w ...