Mini pulpeciki wołowe z imbirem w sosie sojowo-cytrynowym, pachnące świeżymi ziołami

Składniki:

  • wołowina mielona - 600 gramów 
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 60 mililitrów 
  • orzeszki piniowe lub inne - 60 gramów 
  • bazylia posiekana - 0.5 pęczków 
  • jajka, rozbełtane - 1 sztuka 
  • mąka pszenna - 60 gramów 
  • imbir tarty - 1 łyżeczka 
  • skórka z 1 limonki 
  • sól i pieprz do smaku 
  • sos tabasco kilka kropel 
  • sos sojowy jasny - 6 łyżek 
  • sok z 1 limonki 
  • posiekana kolendra - 1 łyżka

Sposób przygotowania: W miseczce wymieszaj sos sojowy, sok z limonki i kolendrę. W dużej misce wymieszaj wołowinę, tabasco, orzeszki, bazylię, jajo, imbir, skórkę z limonki, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj całość i uformuj malutkie pulpeciki. Obtocz je delikatnie w mące. Podrzuć ostrożnie, aby pozbyć się nadmiaru mąki. Na rozgrzaną patelnię wlej Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki, jest to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia. Pulpety podsmażaj około 5 minut, odwracając od czasu do czasu. Kuleczki jedz, mocząc je w sosie.

Bon Appétit!

Komentarze
Jeśli jesteś człowiekiem to przesuń suwak w prawo
  PRODUKT TYGODNIA  
produkt tygodnia
  PORADY  
Spierzchnięte usta? – Nigdy więcej!

Zima, chociaż ma wiele uroków, niekoniecznie jest ulubioną porą roku dla skóry. Nie tylko ujemne temperatury na zewnątrz, ale również suche powietrze w domach, ...

Zimowa pielęgnacja – 3 kroki do pięknej skóry

W okresie zimowym skóra wymaga od nas większego poświęcenia i odpowiedniej pielęgnacji. Mróz, nieprzyjemny wiatr i suche powietrze w domach sprawiają, że skóra ...

Jak dbać o skórę naczynkową? Te zasady musisz znać!

Posiadaczki skóry naczynkowej nie mają łatwego zadania jeśli chodzi o codzienną pielęgnację. Początkowo występujące zaczerwienienie jest przemijające, ale ...

  POPULARNE  
Nowy podkład Rimmel Match Perfection
"50 twarzy Greya" - film: kto zagra główne role?
10 najmodniejszych stylizacji męskiego zarostu na 2016 rok
Nowe oblicze Greya - Recenzja