Masło jabłkowe

Składniki:

  • 12 średnio kwaśnych jabłek
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki zmielonych gozdzików
  • 3 łyżki cynamonu
  • ¼ szklanki miodu gryczanego

Przygotowanie:

  1. Obierz jabłka, usuń pestki i pokrój je w grubą kostkę.
  2. Wrzuć je do garnka razem z przyprawami i polej miodem.
  3. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 6 godzin.
  4. Po 6-ciu godzinach zrób z nich puree przy pomocy tłuczka do ziemniaków i gotuj jeszcze przez 2 godziny.
  5. Ostudz i zblenduj.
  6. Przechowuj w lodówce.


Z czym jeść:

  • dodaj masło do swojego musli albo owsianki
  • posmaruj nim tosty albo kromkę świeżego, pełnoziarnistego chleba
  • zrób frytki ze słodkich zemniaków i używaj masła jako dipa
  • użyj je jako glazury do pieczonej wieprzowiny albo kurczaka
  • zmieszaj z greckim jogurtem
  • zrób muffiny z masłem jabłkowym
Komentarze
Jeśli jesteś człowiekiem to przesuń suwak w prawo
  PRODUKT TYGODNIA  
produkt tygodnia
  PORADY  
Kwasy w pielęgnacji zimowej - które wybrać i jak ...

Kwasy to temat, który powraca z ogromnym echem jesienią i pozostaje z nami zazwyczaj przez całą zimę. Ta pora roku pozwala odrobinę zaszaleć ze składnikami ...

Pogotowie kosmetyczne - regeneracja skóry zimą

Zima to wyjątkowo trudny okres dla skóry, szczególnie tej wrażliwej, nadreaktywnej, czy suchej. Mróz, zmiany temperatury, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach ...

Wyjątkowe zestawy prezentowe na każdą kieszeń - podaruj ...

Mikołajki tuż tuż, został miesiąc do świąt więc to idealny moment, aby pomyśleć o prezentach na Gwiazdkę. Nie warto zostawiać tego na ostatnią chwilę i w ...

  POPULARNE  
"50 twarzy Greya" - film: kto zagra główne role?
10 najmodniejszych stylizacji męskiego zarostu na 2016 rok
Nowe oblicze Greya - Recenzja
10 najdroższych perfum świata