Szczaw to bogactwo witamin C, A, żelaza, wapnia i magnezu – cennych dla naszego organizmu składników. W Polsce najbardziej znany jest jako główny składnik zupy szczawiowej. My mamy dla Was coś oryginalnego. Zobaczcie jak łatwo i szybko można przygotować smaczne danie z makaronem i szczawiowym pesto – w sam raz na wiosenny lunch.
Składniki:
Przygotowanie: Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Liście szczawiu bez żyłek oraz natkę pietruszki myjemy i rwiemy na kawałki. Dodajemy orzeszki piniowe, czosnek oraz oliwę. Całość blendujemy oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron odcedzamy, dodajemy pesto i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane danie wykładamy na talerz i dekorujemy listkami szczawiu.
Muszę spróbować, chociaż nie wiem, czy teraz gdzieś znajdę szczaw, ostatnio jadłam świetną sałatkę ze szczawiem w Halce.
Kwasy to temat, który powraca z ogromnym echem jesienią i pozostaje z nami zazwyczaj przez całą zimę. Ta pora roku pozwala odrobinę zaszaleć ze składnikami ...
Zima to wyjątkowo trudny okres dla skóry, szczególnie tej wrażliwej, nadreaktywnej, czy suchej. Mróz, zmiany temperatury, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach ...
Mikołajki tuż tuż, został miesiąc do świąt więc to idealny moment, aby pomyśleć o prezentach na Gwiazdkę. Nie warto zostawiać tego na ostatnią chwilę i w ...