Kulinarna rozkosz z marką Grante

Wakacje to idealny czas na eksperymenty w kuchni, odkrywanie nowych smaków i talentów kulinarnych. Marka Grante zachęca nas do przygotowania lekkiego śniadania i orzeźwiającego drinka na wieczorną imprezę. Delikatny krem jogurtowy z migdałami, granatem i malinami przeniesie nas w krainę prawdziwej kulinarnej rozkoszy, a drink z sokiem Grante i odrobiną czerwonych pomarańczy sprawi, że poczujemy gorączkę sobotniej nocy i będziemy szaleć do białego rana.

Pozwólmy sobie na odrobinę szaleństwa latem!

Kremowy deser z granatów

Warstwa musu malinowego, jogurtu naturalnego, kremu z granatów, owoców i chrupkiej góry

Składniki na 3 porcje:

Posypka:

  • ¼ szklanki płatków owsianych
  • ¼ szklanki płatków migdałowych
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie: Na małym ogniu, na patelni teflonowej smażymy płatki owsiane z jedną łyżką cukru. Cały czas mieszamy tak aby płatki lub cukier się nie przypalił. Prażymy do momentu, aż całość nabierze złotego koloru. Tak samo postępujemy z płatkami migdałowymi. Po uprażeniu mieszamy płatki migdałowe z owsianymi i odstawiamy do wystygnięcia.

Warstwa malinowa:

  • 1 szkl. malin (jeżeli używamy mrożonych - rozmrażamy)
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Przygotowanie: Maliny delikatnie ugniatamy i mieszamy z cukrem.

Warstwa jogurtowa: 

  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Przygotowanie: Jogurt mieszamy z cukrem i schładzamy.

Warstwa kremu z granatów:

  • 1/2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego  1/2 szkl. śmietany kremówki Pestki z 1/2 granata 2 łyżki cukru pudru + 1 łyżka

Przygotowanie: Pestki granata i 2 łyżki cukru pudru umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Gotujemy przez 5 minut na wolnym ogniu. Przecedzamy przez sitko tak aby uzyskać jedynie sok i miąższ a pozbyć się twardych pestek.  Studzimy. Śmietanę ubijamy. Dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i ubijamy jeszcze przez chwilę. W misce delikatnie mieszamy ubitą śmietanę, jogurt i ostudzony sok z granatów. Chłodzimy.

Warstwa owocowa:

  • 1/2 szkl. malin
  • Pestki z 1/2 granata

W kieliszkach (pucharkach) układamy wszystkie warstwy. Zaczynamy od musu malinowego, następnie warstwa jogurtowa, krem z granatów, warstwa owocowa (czyli mieszanka pestek granatów i malin) a na końcu chrupiąca posypka.  Popijamy oczywiście sokiem z granatów Grante. Smacznego!!

Krwawy Cosmo

Składniki drinka:

  • wódka (30 ml) likier pomarańczowy
  • (50 ml) sok z czerwonych pomarańczy
  • (30 ml) sok z granatów Grante
  • (25 ml) listek mięty cukier lód

Przygotowanie drinka: Brzeg szklanki lub kieliszka koktajlowego obtaczamy w wodzie, a następnie cukrze tak, by się przylepił do krawędzi. Do shakera z lodem wlewamy wódkę, likier pomarańczowy, sok z czerwonych pomarańczy oraz oczywiście sok z granatów Grante, a później energicznie mieszamy. Przelewamy drinka do szklanki lub kieliszka i dekorujemy listkiem mięty.

Komentarze
Jeśli jesteś człowiekiem to przesuń suwak w prawo
  PRODUKT TYGODNIA  
produkt tygodnia
  PORADY  
Niezbędnik narciarza

Wybierasz się na narty? To świetnie – spędzisz aktywnie kilka dni, zrelaksujesz się, naładujesz baterie. Do takiego wyjazdu musisz się dobrze przygotować. ...

Gotowa na sylwestra

Za chwilę powitamy nowy, 2020 rok! Jeszcze czas, choć coraz go mniej. Spokojnie, zdążysz! Dzięki kilku prostym zabiegom pielęgnacyjnym w sylwestrową noc poczujesz ...

Czarny bez i cynk - bezcenne dla zdrowia twojej rodziny

Czarny bez to jedna z najstarszych roślin leczniczych. Od wieków kwiaty i owoce czarnego bzu wykorzystuje się przy przeziębieniach, gorączce, zapaleniu krtani i ...

  POPULARNE  
Nowy podkład Rimmel Match Perfection
"50 twarzy Greya" - film: kto zagra główne role?
10 najmodniejszych stylizacji męskiego zarostu na 2016 rok
Nowe oblicze Greya - Recenzja