Kulinarna rozkosz z marką Grante

Wakacje to idealny czas na eksperymenty w kuchni, odkrywanie nowych smaków i talentów kulinarnych. Marka Grante zachęca nas do przygotowania lekkiego śniadania i orzeźwiającego drinka na wieczorną imprezę. Delikatny krem jogurtowy z migdałami, granatem i malinami przeniesie nas w krainę prawdziwej kulinarnej rozkoszy, a drink z sokiem Grante i odrobiną czerwonych pomarańczy sprawi, że poczujemy gorączkę sobotniej nocy i będziemy szaleć do białego rana.

Pozwólmy sobie na odrobinę szaleństwa latem!

Kremowy deser z granatów

Warstwa musu malinowego, jogurtu naturalnego, kremu z granatów, owoców i chrupkiej góry

Składniki na 3 porcje:

Posypka:

  • ¼ szklanki płatków owsianych
  • ¼ szklanki płatków migdałowych
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie: Na małym ogniu, na patelni teflonowej smażymy płatki owsiane z jedną łyżką cukru. Cały czas mieszamy tak aby płatki lub cukier się nie przypalił. Prażymy do momentu, aż całość nabierze złotego koloru. Tak samo postępujemy z płatkami migdałowymi. Po uprażeniu mieszamy płatki migdałowe z owsianymi i odstawiamy do wystygnięcia.

Warstwa malinowa:

  • 1 szkl. malin (jeżeli używamy mrożonych - rozmrażamy)
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Przygotowanie: Maliny delikatnie ugniatamy i mieszamy z cukrem.

Warstwa jogurtowa: 

  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Przygotowanie: Jogurt mieszamy z cukrem i schładzamy.

Warstwa kremu z granatów:

  • 1/2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego  1/2 szkl. śmietany kremówki Pestki z 1/2 granata 2 łyżki cukru pudru + 1 łyżka

Przygotowanie: Pestki granata i 2 łyżki cukru pudru umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Gotujemy przez 5 minut na wolnym ogniu. Przecedzamy przez sitko tak aby uzyskać jedynie sok i miąższ a pozbyć się twardych pestek.  Studzimy. Śmietanę ubijamy. Dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i ubijamy jeszcze przez chwilę. W misce delikatnie mieszamy ubitą śmietanę, jogurt i ostudzony sok z granatów. Chłodzimy.

Warstwa owocowa:

  • 1/2 szkl. malin
  • Pestki z 1/2 granata

W kieliszkach (pucharkach) układamy wszystkie warstwy. Zaczynamy od musu malinowego, następnie warstwa jogurtowa, krem z granatów, warstwa owocowa (czyli mieszanka pestek granatów i malin) a na końcu chrupiąca posypka.  Popijamy oczywiście sokiem z granatów Grante. Smacznego!!

Krwawy Cosmo

Składniki drinka:

  • wódka (30 ml) likier pomarańczowy
  • (50 ml) sok z czerwonych pomarańczy
  • (30 ml) sok z granatów Grante
  • (25 ml) listek mięty cukier lód

Przygotowanie drinka: Brzeg szklanki lub kieliszka koktajlowego obtaczamy w wodzie, a następnie cukrze tak, by się przylepił do krawędzi. Do shakera z lodem wlewamy wódkę, likier pomarańczowy, sok z czerwonych pomarańczy oraz oczywiście sok z granatów Grante, a później energicznie mieszamy. Przelewamy drinka do szklanki lub kieliszka i dekorujemy listkiem mięty.

Komentarze
Jeśli jesteś człowiekiem to przesuń suwak w prawo
  PRODUKT TYGODNIA  
produkt tygodnia
  PORADY  
Kwasy w pielęgnacji zimowej - które wybrać i jak ...

Kwasy to temat, który powraca z ogromnym echem jesienią i pozostaje z nami zazwyczaj przez całą zimę. Ta pora roku pozwala odrobinę zaszaleć ze składnikami ...

Pogotowie kosmetyczne - regeneracja skóry zimą

Zima to wyjątkowo trudny okres dla skóry, szczególnie tej wrażliwej, nadreaktywnej, czy suchej. Mróz, zmiany temperatury, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach ...

Wyjątkowe zestawy prezentowe na każdą kieszeń - podaruj ...

Mikołajki tuż tuż, został miesiąc do świąt więc to idealny moment, aby pomyśleć o prezentach na Gwiazdkę. Nie warto zostawiać tego na ostatnią chwilę i w ...

  POPULARNE  
"50 twarzy Greya" - film: kto zagra główne role?
10 najmodniejszych stylizacji męskiego zarostu na 2016 rok
Nowe oblicze Greya - Recenzja
10 najdroższych perfum świata