Kiedy na dworze skwar, a słupki rtęci przekraczają stany ostrzegawcze dla tego regionu Europy, masz apetyt na coś szybkiego, lekkiego ale sycącego. Skorzystaj z kilku prostych przepisów przygotowanych przez Jurka Sobieniaka – kucharza, który każdego zarazi kulinarną pasją.
Letnia pogoda w tym roku naprawdę nas rozpieszcza. W takie upalne dni tracimy apetyt, ale za to rośnie pragnienie. Szukamy więc lekkich dań i napojów, które rzeźwią, jak Radler od Warki – mix piwa (60%) i naturalnej lemoniady (40%), której zawdzięcza lekkość i owocowy smak. Skutecznie ugasi pragnienie, a cytrusowa nuta pozostawi uczucie rześkości. Schłodzona Warka Radler w cytrynowej lub jabłkowej odsłonie świetnie pasuje też do lekkich potraw na lunch lub kolację.
Jurek Sobieniak - kucharz i doradca gastronomiczny specjalnie dla Warki Radler przygotował cykl przepisów, w ktorych proponuje lekkie, letnie menu. Sobieniak nazywany jest alchemikiem w kuchni i często zapraszany jest do programów telewizyjnych. Ceniony ze względu na swoje umiejętności zarażania pasją do gotowania.
Sobieniak proponuje dwa przepisy, które bez wysiłku przyrządzisz w domu. Hołduje on w kuchni zasadzie 5 składników. Wszystkie proponowane przez niego potrawy są szybkie i łatwe do wykonania, a przy tym lekkie ale i sycące. Jeśli spragnieni jesteście nowych doznań smakowych i szukacie prawdziwego orzeźwienia, Warka Radler z pewnością będzie miłym odkryciem. Spróbuj jakie to proste i smaczne.
Pieczony camembert z wędzoną piersią kurczaka
Salsa
20 cm kawałek folii aluminiowej smarujemy lekko masłem, posypujemy delikatnie cukrem brązowym bądź białym i układamy na nim krążek camemberta, na który kładziemy wędzone kawałki oddzielonego udka z kurczaka. Tak przygotowany ser zawijamy i pieczemy lub grilujemy przez ok 15 min (bez przewracania). Ogórki obieramy ze skórki (obieranie zaczynamy od jasnej strony tak, aby nie były gorzkie), kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w drobną kostkę razem z obranym kiwi, dodajemy posiekane chilli i kolendrę bądź bazylię. Wszystko dokładnie mieszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Upieczony ser podajemy razem z salsą z ogórka i kiwi.
Najlepiej smakuje w towarzystwie schłodzonej Warki Radler Jabłko.
Sałatka z pieczoną gruszką i indykiem w sosie korzennym
Sos
Indyka kroimy w cienkie plastry i marynujemy w jogurcie z dodatkiem sosu sojowego. Odstawiamy na 30 min., żeby się zamarynował. W między czasie gruszki przekrawamy na pół wzdłuż, układamy na papierze pergaminowym i zapiekamy w wysokiej temperaturze przez około 15 min. Sok z cytryny mieszamy z miodem, cynamonem, gałą muszkatołową oraz otartą skórką z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i wolnym strumieniem łączymy z rozpuszczonym masłem do momentu powstania jednolitej emulsji. Zamarynowanego indyka ocieramy z nadmiaru marynaty i smażymy na patelni w niewielkiej ilości tłuszczu, który dodajemy dopiero po wyłożeniu indyka na gorącą patelnie. Całość smażymy na dużym ogniu przez ok 3-4 min. Sałaty mieszamy z sosem korzennym i wykładamy na talerz. Układamy pokrojoną upieczoną gruszkę i kawałki indyka.
Najlepiej smakuje w towarzystwie schłodzonej Warki Radler Jabłko.
Grzanki z pastą z białej fasoli z pieczonymi żeberkami
Fasolę miksujemy razem z cynamonem i sosem sojowym, żeberka dzielimy na 6 cm kawałki i gotujemy w 3 l wody z dodatkiem cukru i octu około 1,5 godz. Po podanym czasie wyjmujemy żeberka i delikatnie oddzielamy od kości. Bułkę paryską kroimy w 1cm kromki, lekko smarujemy każdą z nich oliwą i zapiekamy na złoty kolor. Żeberka dzielimy na kawałki 3 cm i zapiekamy razem z grzankami. Gotowe grzanki smarujemy pastą z fasoli i układamy na wierzch kawałki żeberek. Całość można podać ze świeżymi pomidorami malinowymi.
Najlepiej smakuje w towarzystwie schłodzonej Warki Radler Cytryna lub Jabłko.
Kwasy to temat, który powraca z ogromnym echem jesienią i pozostaje z nami zazwyczaj przez całą zimę. Ta pora roku pozwala odrobinę zaszaleć ze składnikami ...
Zima to wyjątkowo trudny okres dla skóry, szczególnie tej wrażliwej, nadreaktywnej, czy suchej. Mróz, zmiany temperatury, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach ...
Mikołajki tuż tuż, został miesiąc do świąt więc to idealny moment, aby pomyśleć o prezentach na Gwiazdkę. Nie warto zostawiać tego na ostatnią chwilę i w ...