Kucharz Jurek Sobieniak proponuje: LEKKIE LETNIE MENU

Kiedy na dworze skwar, a słupki rtęci przekraczają stany ostrzegawcze dla tego regionu Europy, masz apetyt na coś szybkiego, lekkiego ale sycącego. Skorzystaj z kilku prostych przepisów przygotowanych przez Jurka Sobieniaka – kucharza, który każdego zarazi kulinarną pasją.

Letnia pogoda w tym roku naprawdę nas rozpieszcza. W takie upalne dni tracimy apetyt, ale za to rośnie pragnienie. Szukamy więc lekkich dań i napojów, które rzeźwią, jak Radler od Warkimix piwa (60%) i naturalnej lemoniady (40%), której zawdzięcza lekkość i owocowy smak. Skutecznie ugasi pragnienie, a cytrusowa nuta pozostawi uczucie rześkości. Schłodzona Warka Radler w cytrynowej lub jabłkowej odsłonie świetnie pasuje też do lekkich potraw na lunch lub kolację.

Jurek Sobieniak - kucharz i doradca gastronomiczny specjalnie dla Warki Radler przygotował cykl przepisów, w ktorych proponuje lekkie, letnie menu. Sobieniak nazywany jest alchemikiem w kuchni i często zapraszany jest do programów telewizyjnych. Ceniony ze względu na swoje umiejętności zarażania pasją do gotowania.

Sobieniak proponuje dwa przepisy, które bez wysiłku przyrządzisz w domu. Hołduje on w kuchni zasadzie 5 składników. Wszystkie proponowane przez niego potrawy są szybkie i łatwe do wykonania, a przy tym lekkie ale i sycące. Jeśli spragnieni jesteście nowych doznań smakowych i szukacie prawdziwego orzeźwienia, Warka Radler z pewnością będzie miłym odkryciem. Spróbuj jakie to proste i smaczne.

Pieczony camembert z wędzoną piersią kurczaka

  • ser typu camebert
  • udko z wędzonego kurczaka

Salsa

  • 1 kiwi
  • ½ cytryny
  • 2 gruntowe ogórki
  • ½ strączka chilli
  • łyżka posiekanej bazylii lub kolendry

20 cm kawałek folii aluminiowej smarujemy lekko masłem, posypujemy delikatnie cukrem brązowym bądź białym i układamy na nim krążek camemberta, na który kładziemy wędzone kawałki oddzielonego udka z kurczaka. Tak przygotowany ser zawijamy i pieczemy lub grilujemy przez ok 15 min (bez przewracania). Ogórki obieramy ze skórki (obieranie zaczynamy od jasnej strony tak, aby nie były gorzkie), kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w drobną kostkę razem z obranym kiwi, dodajemy posiekane chilli i kolendrę bądź bazylię. Wszystko dokładnie mieszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Upieczony ser podajemy razem z salsą z ogórka i kiwi.

Najlepiej smakuje w towarzystwie schłodzonej Warki Radler Jabłko.

Sałatka z pieczoną gruszką i indykiem w sosie korzennym

  • 4 miękkie gruszki
  • 200 g piersi z indyka
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 100 g świeżego szpinaku lub mieszanki sałat

Sos 

  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sok z ½ cytryny
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • otarta skórka z 1 cytryny

Indyka kroimy w cienkie plastry i marynujemy w jogurcie z dodatkiem sosu sojowego. Odstawiamy na 30 min., żeby się zamarynował. W między czasie gruszki przekrawamy na pół wzdłuż, układamy na papierze pergaminowym i zapiekamy w wysokiej temperaturze przez około 15 min. Sok z cytryny mieszamy z miodem, cynamonem, gałą muszkatołową oraz otartą skórką z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i wolnym strumieniem łączymy z rozpuszczonym masłem do momentu powstania jednolitej emulsji. Zamarynowanego indyka ocieramy z nadmiaru marynaty i smażymy na patelni w niewielkiej ilości tłuszczu, który dodajemy dopiero po wyłożeniu indyka na gorącą patelnie. Całość smażymy na dużym ogniu przez ok 3-4 min. Sałaty mieszamy z sosem korzennym i wykładamy na talerz. Układamy pokrojoną upieczoną gruszkę i kawałki indyka.

Najlepiej smakuje w towarzystwie schłodzonej Warki Radler Jabłko.

Grzanki z pastą z białej fasoli z pieczonymi żeberkami

  • 2 paski chudych żeberek
  • puszka białej fasoli
  • bułka paryska
  • szczypta cynamonu
  • ½ szk cukru
  • 1/3 szk octu winnego
  • 5 gożdzików
  • 4 łyżki sosu sojowego

Fasolę miksujemy razem z cynamonem i sosem sojowym, żeberka dzielimy na 6 cm kawałki i gotujemy w 3 l wody z dodatkiem cukru i octu około 1,5 godz. Po podanym czasie wyjmujemy żeberka i delikatnie oddzielamy od kości. Bułkę paryską kroimy w 1cm kromki, lekko smarujemy każdą z nich oliwą i zapiekamy na złoty kolor. Żeberka dzielimy na kawałki 3 cm i zapiekamy razem z grzankami. Gotowe grzanki smarujemy pastą z fasoli i układamy na wierzch kawałki żeberek. Całość można podać ze świeżymi pomidorami malinowymi.

Najlepiej smakuje w towarzystwie schłodzonej Warki Radler Cytryna lub Jabłko.

Komentarze
Jeśli jesteś człowiekiem to przesuń suwak w prawo
  PRODUKT TYGODNIA  
produkt tygodnia
  PORADY  
Pierwszy raz w gabinecie? Czas na mezoterapię!

Jeszcze kilkanaście lat temu medycyna estetyczna kojarzona była z możliwościami zarezerwowanymi dla ludzi bogatszych. Dziś jej osiągnięcia znajdują się w ...

Atopowe zapalenie skóry – te fakty musisz znać!

Atopowe zapalenie skóry to jedna z najczęściej rozpoznawalnych chorób skóry, mimo to wciąż powszechnie funkcjonuje wiele mitów, które należy obalić. Jedno ...

Nie bój się retinolu!

O jego zaletach możemy opowiadać bez końca! Stosowany w kosmetykach potrafi przynosić znakomite efekty! Jednak do kuracji z retinolem należy się właściwie ...

  POPULARNE  
Nowy podkład Rimmel Match Perfection
"50 twarzy Greya" - film: kto zagra główne role?
10 najmodniejszych stylizacji męskiego zarostu na 2016 rok
Nowe oblicze Greya - Recenzja