To nie przypadek, że jaja są filarem wielkanocnej kuchni. Z jednej strony wpisują się w kontekst tradycji religijnej, będąc symbolem odradzającego się życia, płodności, miłości i siły, a z drugiej strony to bomba odżywcza dla „wyposzczonego” po 40 dniach organizmu. Przed świątecznymi zakupami, pamiętajmy o kilku ważnych wskazówkach, dzięki którym na naszym stole pojawią się jajka najwyższej jakości.
Jajko jako symbol Wielkanocy jest obecny w kulturze chrześcijańskiej od wieków. Jest symbolem zmartwychwstania Pańskiego, a także oznaką zwycięstwa dobra nad złem, życia nad śmiercią. Jajko pojawiło się w koszyczkach do święcenia już w średniowieczu. Poświęcony pokarm był gwarantem błogosławieństwa dla duszy i ciała, a także zapobiegał wszelkim dolegliwościom organizmu po okresie postu. Po 40 dniach restrykcyjnej diety podczas Wielkiego Postu, to właśnie jajko było pierwszym produktem, który był spożywany w czasie śniadania wielkanocnego. To prawdziwa „bomba odżywcza” dla organizmu człowieka, a wspólne dzielenie się jajkiem jest jednym z radosnych aktów przeżywania świąt chrześcijańskich.
Dlaczego bomba odżywcza?
Jajo stanowi skarbnicę wartości odżywczych. Zawiera proteiny, niemal wszystkie witaminy (z wyjątkiem witaminy C), w tym cenną witaminę B9 (kwas foliowy), karotenoidy, cholinę, niacynę, która reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi oraz lecytynę, niezbędną do prawidłowej pracy serca i mózgu. Białko jaja (wbrew nazwie zgromadzone prawie wyłącznie w żółtku), które ma optymalny dla potrzeb człowieka skład aminokwasów, jest niezastąpionym budulcem organizmu. Atutem jaj jest też wysoka zawartość cynku, wapnia, fosforu i żelaza. Jako jeden z nielicznych produktów spożywczych jaja zawierają naturalny selen i jod. Podczas nadchodzących Świąt każdy Polak zje od kilku do kilkudziesięciu jajek w różnej postaci: jajka faszerowane, sałatki z jajkami czy jajeczne pasztety, a także słodkie baby i mazurki.
Dietetycy rekomendują konsumpcję do 10 jaj tygodniowo, ale nic się nie stanie, jeśli zdrowa osoba podczas nadchodzącej Wielkanocy pofolguje swojemu jajecznemu apetytowi. W pierwszej kolejności zadbajmy, by zarówno jaja, jak też inne produkty spożywcze, które znajdą się na świątecznym stole, były świeże, dobrej jakości. Warto kupować jaja ze sprawdzonych źródeł, od znanych dostawców, z kontrolowanych hodowli, odpowiednio oznakowane. Wszystkie dodatkowe środki ostrożności podejmowane przez producentów, zwłaszcza dodatkowe badania, zwiększają naszą pewność, że kupujemy wartościowy i bezpieczny produkt i zasługują na pochwałę. Jeśli chodzi o zdrowie, a żywność, którą na co dzień konsumujemy, bezpośrednio wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie, naprawdę warto minimalizować ryzyko i stawiać na bezpieczne produkty - podsumowuje dr hab. Małgorzata Drywień specjalista żywienia człowieka, członek Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych, ekspert Farmio.
Na co uważać kupując jajka?
Handlowcy zapewniają, że jajek przed Świętami na pewno nie zabraknie. Oferta jajek na rynku jest bardzo szeroka i choć wszystkie wyglądają tak samo, jajko jajku nierówne… Konsumenci mają do wyboru produkty z różnych metod chowu, ekologiczne, z hodowli, w których stosowana jest pasza bez GMO lub też wzbogacona w dodatkowe składniki odżywcze, i co za tym idzie - w różnej cenie. –Mimo świątecznego zabiegania warto dokonywać mądrych zakupów, pamiętając o kilku podstawowych, zdroworozsądkowych zasadach. Opublikowany w ostatnich dniach raport UOKiK, podsumowujący kontrolne Państwowej Inspekcji Handlowej wskazuje na najczęstsze nieprawidłowości na rynku jaj i utwierdza nas w tym przekonaniu. Inspekcja zbadała w czwartym kwartale ponad 550 partii jaj kurzych w sklepach, hurtowniach i na targowiskach. „Ponad 30% partii wzbudziło zastrzeżenia – jaja były nieprawidłowo oznakowane, a także miały niewłaściwą wagę”1. Najwięcej zastrzeżeń zgłosili kontrolerzy do jajek oferowanych luzem na targowiskach.
W trosce o zdrowie warto decydować się na produkty spożywcze dobrej jakości, ze sprawdzonego źródła, przebadane, prawidłowo i czytelnie oznaczone. Mamy wówczas pewność, że nie zawierają substancji niedozwolonych, szkodliwych dla naszego organizmu. W ostatnim czasie media alarmują nas o różnych przypadkach nieprawidłowości w hodowli zwierząt, w tym nadużywania antybiotyków. Jak wiemy środki te niewłaściwie stosowane mogą przenikać do jaj - komentuje Katarzyna Biłous, dietetyk, konsultant Farmio. – Pamiętajmy, by nie spędzić całych Świąt za stołem i przed telewizorem. Zdobądźmy się w przerwie między posiłkami i rodzinnymi spotkaniami przynajmniej na półgodzinny spacer lub przejażdżkę rowerem. Odrobina ruchu sprawi nie tylko, że spalimy parę zbędnych kalorii, ale poczujemy się naprawdę lepiej – dodaje dietetyk.
Zanim zrobisz wielkanocne zakupy – 8 praktycznych wskazówek dla każdego
Kwasy to temat, który powraca z ogromnym echem jesienią i pozostaje z nami zazwyczaj przez całą zimę. Ta pora roku pozwala odrobinę zaszaleć ze składnikami ...
Zima to wyjątkowo trudny okres dla skóry, szczególnie tej wrażliwej, nadreaktywnej, czy suchej. Mróz, zmiany temperatury, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach ...
Mikołajki tuż tuż, został miesiąc do świąt więc to idealny moment, aby pomyśleć o prezentach na Gwiazdkę. Nie warto zostawiać tego na ostatnią chwilę i w ...