Jaja na Wielkanoc - czyli jak kupować jaja

To nie przypadek, że jaja są filarem wielkanocnej kuchni. Z jednej strony wpisują się w kontekst tradycji religijnej, będąc symbolem odradzającego się życia, płodności, miłości i siły, a z drugiej strony to bomba odżywcza dla „wyposzczonego” po 40 dniach organizmu. Przed świątecznymi zakupami, pamiętajmy o kilku ważnych wskazówkach, dzięki którym na naszym stole pojawią się jajka najwyższej jakości.

Jajko jako symbol Wielkanocy jest obecny w kulturze chrześcijańskiej od wieków. Jest symbolem zmartwychwstania Pańskiego, a także oznaką zwycięstwa dobra nad złem, życia nad śmiercią. Jajko pojawiło się w koszyczkach do święcenia już w średniowieczu. Poświęcony pokarm był gwarantem błogosławieństwa dla duszy i ciała, a także zapobiegał wszelkim dolegliwościom organizmu po okresie postu. Po 40 dniach restrykcyjnej diety podczas Wielkiego Postu, to właśnie jajko było pierwszym produktem, który był spożywany w czasie śniadania wielkanocnego. To prawdziwa „bomba odżywcza” dla organizmu człowieka, a wspólne dzielenie się jajkiem jest jednym z radosnych aktów przeżywania świąt chrześcijańskich.

Dlaczego bomba odżywcza?
Jajo stanowi skarbnicę wartości odżywczych. Zawiera proteiny, niemal wszystkie witaminy (z wyjątkiem witaminy C), w tym cenną witaminę B9 (kwas foliowy), karotenoidy, cholinę, niacynę, która reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi oraz lecytynę, niezbędną do prawidłowej pracy serca i mózgu. Białko jaja (wbrew nazwie zgromadzone prawie wyłącznie w żółtku), które ma optymalny dla potrzeb człowieka skład aminokwasów, jest niezastąpionym budulcem organizmu. Atutem jaj jest też wysoka zawartość cynku, wapnia, fosforu i żelaza. Jako jeden z nielicznych produktów spożywczych jaja zawierają naturalny selen i jod. Podczas nadchodzących Świąt każdy Polak zje od kilku do kilkudziesięciu jajek w różnej postaci: jajka faszerowane, sałatki z jajkami czy jajeczne pasztety, a także słodkie baby i mazurki.

Dietetycy rekomendują konsumpcję do 10 jaj tygodniowo, ale nic się nie stanie, jeśli zdrowa osoba podczas nadchodzącej Wielkanocy pofolguje swojemu jajecznemu apetytowi. W pierwszej kolejności zadbajmy, by zarówno jaja, jak też inne produkty spożywcze, które znajdą się na świątecznym stole, były świeże, dobrej jakości. Warto kupować jaja ze sprawdzonych źródeł, od znanych dostawców, z kontrolowanych hodowli, odpowiednio oznakowane. Wszystkie dodatkowe środki ostrożności podejmowane przez producentów, zwłaszcza dodatkowe badania, zwiększają naszą pewność, że kupujemy wartościowy i bezpieczny produkt i zasługują na pochwałę. Jeśli chodzi o zdrowie, a żywność, którą na co dzień konsumujemy, bezpośrednio wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie, naprawdę warto minimalizować ryzyko i stawiać na bezpieczne produkty - podsumowuje dr hab. Małgorzata Drywień specjalista żywienia człowieka, członek Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych, ekspert Farmio.

Na co uważać kupując jajka?
Handlowcy zapewniają, że jajek przed Świętami na pewno nie zabraknie. Oferta jajek na rynku jest bardzo szeroka i choć wszystkie wyglądają tak samo, jajko jajku nierówne… Konsumenci mają do wyboru produkty z różnych metod chowu, ekologiczne, z hodowli, w których stosowana jest pasza bez GMO lub też wzbogacona w dodatkowe składniki odżywcze, i co za tym idzie - w różnej cenie. –Mimo świątecznego zabiegania warto dokonywać mądrych zakupów, pamiętając o kilku podstawowych, zdroworozsądkowych zasadach. Opublikowany w ostatnich dniach raport UOKiK, podsumowujący kontrolne Państwowej Inspekcji Handlowej wskazuje na najczęstsze nieprawidłowości na rynku jaj i utwierdza nas w tym przekonaniu. Inspekcja zbadała w czwartym kwartale ponad 550 partii jaj kurzych w sklepach, hurtowniach i na targowiskach. „Ponad 30% partii wzbudziło zastrzeżenia – jaja były nieprawidłowo oznakowane, a także miały niewłaściwą wagę”1. Najwięcej zastrzeżeń zgłosili kontrolerzy do jajek oferowanych luzem na targowiskach.

W trosce o zdrowie warto decydować się na produkty spożywcze dobrej jakości, ze sprawdzonego źródła, przebadane, prawidłowo i czytelnie oznaczone. Mamy wówczas pewność, że nie zawierają substancji niedozwolonych, szkodliwych dla naszego organizmu. W ostatnim czasie media alarmują nas o różnych przypadkach nieprawidłowości w hodowli zwierząt, w tym nadużywania antybiotyków. Jak wiemy środki te niewłaściwie stosowane mogą przenikać do jaj - komentuje Katarzyna Biłous, dietetyk, konsultant Farmio. – Pamiętajmy, by nie spędzić całych Świąt za stołem i przed telewizorem. Zdobądźmy się w przerwie między posiłkami i rodzinnymi spotkaniami przynajmniej na półgodzinny spacer lub przejażdżkę rowerem. Odrobina ruchu sprawi nie tylko, że spalimy parę zbędnych kalorii, ale poczujemy się naprawdę lepiej – dodaje dietetyk.

Zanim zrobisz wielkanocne zakupy – 8 praktycznych wskazówek dla każdego

  1. Kupuj jajka od zaufanych i sprawdzonych producentów - zwracaj uwagę na prawidłowe oznaczenie, badania i certyfikaty, które są dodatkową gwarancją jakości i bezpieczeństwa produktu. Pilnuj daty przydatności do spożycia, wydrukowanej na opakowaniu.
  2. Bądź ostrożny kupując jaja na bazarze. Choć mamy przekonanie, że jaja „od gospodarza” są najlepsze, nie zawsze oferowane produkty rzeczywiście pochodzą z chowu przyzagrodowego i są najwyższej jakości - z raportu UKOiK1 wynika, że najgorzej oznakowane jaja były oferowne luzem na targowiskach. Od lat słyszymy o przypadkach, gdy nieuczciwi sprzedawcy wprowadzają konsumentów w błąd oferując jajka klatkowe jako rzekomo wiejskie czy ekologiczne. Często wątpliwości budzi ich termin przydatności. Jeśli nie znasz rolnika, pewniejsze będzie jajko z kontrolowanej hodowli.
  3. Jajka muszą zawierać na skorupce informację o metodzie chowu kur: 0 – ekologiczna, 1 – wolny wybieg, 2 – ściółkowa, 3 – klatkowa. Oprócz tego na skorupce pojawia się kod państwa, a także weterynaryjny numer identyfikacyjny, przypisany do producenta. Zwracajmy uwagę na literkę PL, która informuje, że mamy do czynienia z polskim jajkiem.
  4. Na opakowaniu powinna znajdować się także informacja o minimalnej trwałości jajka, a także klasie jakości i wadze jaj. Kupuj jajka świeże z literką „A” na opakowaniu. Tylko takie powinny być dostępne w sprzedaży.
  5. Jajka od producentów, którzy mają mniej niż 50 kur nie muszą być oznakowane. Natomiast w miejscu sprzedaży musi się znaleźć informacja o gospodarstwie (nazwa i adres), a także imię i nazwisko producenta.
  6. W domu niekoniecznie musisz jaja przechowywać w lodówce. Temperatura pomiędzy 5 a 10 oC będzie bezpieczna. Na jakości i trwałość jaja najbardziej negatywnie wpływają duże różnice temperatur.
  7. Najlepiej przechowywać jaja w opakowaniu, które zapobiega utracie wilgotności i pochłanianiu zapachów spożywczych, ułożone szerszym, zaokrąglonym końcem do góry. Skorupki jaj myjemy w ciepłej wodzie bezpośrednio przed użyciem (a nie przed włożeniem do lodówki!). Jeśli masz wątpliwości co do świeżości jajka - zrób test w misce wody - te świeże opadną na dno miski.
  8. Wykorzystaj skorupki jajek. Dokładnie umyte w ciepłej wodzie, wyprażone w piekarniku, a następnie zmielone są doskonałym źródłem wapnia, tańszym od suplementów diety, które kupujesz w aptece.
Komentarze
Jeśli jesteś człowiekiem to przesuń suwak w prawo
  PRODUKT TYGODNIA  
produkt tygodnia
  PORADY  
Kwasy w pielęgnacji zimowej - które wybrać i jak ...

Kwasy to temat, który powraca z ogromnym echem jesienią i pozostaje z nami zazwyczaj przez całą zimę. Ta pora roku pozwala odrobinę zaszaleć ze składnikami ...

Pogotowie kosmetyczne - regeneracja skóry zimą

Zima to wyjątkowo trudny okres dla skóry, szczególnie tej wrażliwej, nadreaktywnej, czy suchej. Mróz, zmiany temperatury, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach ...

Wyjątkowe zestawy prezentowe na każdą kieszeń - podaruj ...

Mikołajki tuż tuż, został miesiąc do świąt więc to idealny moment, aby pomyśleć o prezentach na Gwiazdkę. Nie warto zostawiać tego na ostatnią chwilę i w ...

  POPULARNE  
"50 twarzy Greya" - film: kto zagra główne role?
10 najmodniejszych stylizacji męskiego zarostu na 2016 rok
Nowe oblicze Greya - Recenzja
10 najdroższych perfum świata