Gotuj zdrowo dla dzieci

27 kwietnia, do rąk czytelników trafiła najnowsza książka kulinarna Wydawnictwa Egmont – Gotuj zdrowo dla dzieci autorstwa znanej blogerki i mamy Darii Ładochy. Znajdą się w niej proste przepisy na zdrowe i smaczne dania dla najmłodszych, które z powodzeniem każda mama przygotuje we własnej kuchni.

Każda mama nieustannie zadaje sobie pytania: czy dieta mojego dziecka jest dobrze zbilansowana, czy dostarcza mu niezbędnych witamin i minerałów, co robić kiedy dziecko nie chce jeść i jak gotować, kiedy dziecko jest chore? Najnowsza książka Egmontu „Gotuj zdrowo dla dzieci” odpowiada na te pytania.

Autorką książki jest Daria Ładocha, miłośniczka zdrowego żywienia, mama dwójki dzieci - Gdy pisałam książkę "Gotuj zdrowo dla dzieci" miałam jedną, piękną myśl: połączyć w daniach pierwiastek zdrowia z potęgą i magią dzieciństwa. W książce połączyłam zdrowe przepisy na bazie kaszy, warzyw, ryb i owoców z przysmakami mojej młodości, takimi jak budyń, lody czy ciasto cynamonowe, które można samem wykonać w domu. – wspomina Daria.

Obok 60 znakomitych autorskich przepisów Darii Ładochy, w książce znalazło się 25 zwycięskich przepisów, zgłoszonych do ogólnopolskiej akcji edukacyjnej Gotuj zdrowo z Rybką MiniMini oraz liczne porady kulinarne i żywieniowe. Książka „Gotuj zdrowo dla dzieci” jest zwieńczeniem ogólnopolskiej akcji edukacyjnej Gotuj zdrowo z Rybką MiniMini, zorganizowanej przez stację MiniMini+ oraz Instytut Żywności i Żywienia, której celem jest poszerzenie wiedzy rodziców na temat prawidłowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym. Kod QR przy przepisach konkursowych, po zeskanowaniu smartfonem, przenosi na stronę internetową ze zwycięskim przepisem i zdjęciami.

- Wspólne "kucharzenie" to idealna forma spędzenia czasu z dziećmi. Buduje relacje i otwiera je na nowe smaki. A z doświadczenia wiem, że maluchy, które są otwarte na nowe dania mają również niezwykły apetyt na życie. "Gotuj zdrowo dla dzieci" to książka z przepisami, które wykonuje się szybko. – mówi Daria.

Każdy przepis poprzedzony jest krótkim wstępem autorki oraz wzbogacony piktogramamiz szacowanym czasem wykonania potrawy, informacją o zawartości glutenu, jajek, nabiału, czy też ich braku.

Na końcu książki znajduje się poradnik z cennymi wskazówkami dotyczącymi diety dzieciz obniżoną odpornością i sposobami na ugotowanie poszczególnych produktów.Książka została podzielona na pięć rozdziałów: śniadanko, coś na ząb, obiadek, podwieczorek, kolacja – zawiera więc bogaty jadłospis na cały dzień.

Komentarze
Jeśli jesteś człowiekiem to przesuń suwak w prawo
  PRODUKT TYGODNIA  
produkt tygodnia
  PORADY  
Czarny bez i cynk - bezcenne dla zdrowia twojej rodziny

Czarny bez to jedna z najstarszych roślin leczniczych. Od wieków kwiaty i owoce czarnego bzu wykorzystuje się przy przeziębieniach, gorączce, zapaleniu krtani i ...

5 najskuteczniejszych koreańskich masek w płachcie, ...

Jadąc na urlop, najchętniej spakowałabyś tylko kostium kąpielowy, a do pielęgnacji krem z filtrem. O ile minimalizm w modzie letniej jest ok, o tyle w pielęgnacji ...

Jak dostarczyć organizmowi odpowiednie zapotrzebowanie na ...

Idzie lato, a w raz z nim większość z nas w mniejszym bądź większym stopniu postanowiła zadbać o swoją kondycję fizyczną. Czy pamiętamy, o tym, żewicząc ...

  POPULARNE  
Nowy podkład Rimmel Match Perfection
"50 twarzy Greya" - film: kto zagra główne role?
10 najmodniejszych stylizacji męskiego zarostu na 2016 rok
Nowe oblicze Greya - Recenzja