Gotowanie w stylu prowansalskim

Przystawka: Aubergine Caviar ( pasta z bakłażanów)

Składniki na 4 osoby:

  • 2 średnie bakłażany
  • 2 ząbki czosnku przekrojone na pół
  • sól
  • kilka gałązek tymianku i rozmarynu
  • oliwa z oliwek
  • 150ml kwaśnej śmietany
  • czarny, mielony pieprz
  • mały pęczek świeżej kolendry
  • sok z jednej cytryny
Przygotowanie:
  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Przekrój bakłażany na pół ( wzdłuż ).Wnętrze potnij w kratkę, natrzyj połówkami czosnku, a następnie pokrój czosnek w plasterki i razem z rozmarynem i tymiankiem włóż w ponacinane miejsca.
  2. Skrop wszystko oliwą i posyp solą. Złóż połowy bakłażanów razem, zawiń ciasno w folię aluminiową, umieść na blasze i piecz przez 40 minut ( aż będą miekkie w środku ).
  3. Wyjmij bakłażany z folii. Wyrzuć zioła, a wnętrze bakłażanów razem z czosnkiem wyłóż na deskę do krojenia.
  4. Siekaj tak długo aż uzyskasz konsystencję gruboziarnistej pasty.
  5. W garnku rozgrzej trochę oliwy z oliwek i dodaj pastę. Gotuj na dużym ogniu, cały czas mieszając, aż odparują soki i masa zgęstnieje. Gotowanie doda paście intensywniejszego smaku.
  6. Zdejmij garnek z ognia i ostudz masę. Dodaj posiekną kolendrę, śmietanę, sok z cytryny i pieprz.
  7. Wyłóż paste do miseczki. Podawaj ze świeżą bagietką albo z grzankami.

Danie główne: Pilaw z małżami

Składniki na 2-4 osoby :

  • oliwa z oliwek
  • cebula
  • por
  • pomidor
  • 250 g ryżu
  • 0,5 litra wody
  • 24 małże
  • ząbek czosnku
  • bukiet: tymianek, liść laurowy, koper włoski, seler ( związane )
  • sól
  • pieprz
  • szafran
Przygotowanie:
  1. Do dużego garnka wlej dwie łyżki stołowe oliwy z oliwek i podgrzej Dodaj posiekaną cebulę i drobno pokrojonego pora. Podsmaż na złoty kolor.
  2. Dodaj pokrojonego w kostkę pomidora.
  3. Jak pomidor zmięknie dodaj ryż ( wymieszaj ), wodę, małżę, rozgnieciony czosnek, bukiet, sól, pieprz i szafran.
  4. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu ( bez mieszania ) przez 20 minut.
  5. Zdejmij z ognia, usuń bukiet i od razu podawaj.

Deser: Tarte Tropezienne (tarta)

W latach 50-tych ubiegłego stulecia jegomość o polskich korzeniach, Alexandre Micka, postanowił otworzyć w Saint-Tropez piekarnię. Jednym ze sprzedawanych tam ciast był drożdżowiec z cukrem i kremem, przepis który Alexandre otrzymał od swojej polskiej prababki. W 1955 roku, kiedy Roger Vadim kręcił w St-Tropez słynny film z BB "I Bóg stworzył kobietę", Micka został poproszony o przygotowywanie posiłków dla całej ekipy filmowej. Na deser zaprezentował im swoje polskie ciasto. Brigitte Bardot zasugerowała, żeby nazwać je "Placek z Saint-Tropez" ale piekarz wybrał nazwę "Placek Tropezienne". W ten sposób narodziło się legendarne na Lazurowym Wybrzeżu ciasto: Tarte Tropezienne.

Składniki na 6 porcji :

  • • 320g mąki
  • • 110g masła
  • • 5 jajek
  • • 150g cukru pudru
  • • garść sukru w granulkach
  • • 1 litr mleka
  • • 8g drożdży piekarniczych ( ½ łyżki stołowej )
  • • wanilia ( 2 laski )
  • • sól

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Rozpuść drożdże w połowie szklanki letniej wody i wymieszaj ze 100g mąki.Przykryj naczynie ściereczką i poczekaj aż masa urośnie (podwoi się jego objętość – około 2 godzin).
  2. Na stolnicę wysyp 200g mąki, dodaj 50g cukru pudru, 60g miękkiego masła, 2 jajka i szczyptę soli.
  3. Zagnieć z tego ciasto, powoli dodając miks mąki i drożdży. Po dokładnym zagnieceniu zroluj ciasto w kulę, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny.
  4. Rozwałkuj ciasto , wytnij z niego koło i ułóż na blasze do pieczenia.
  5. Posmaruj ciasto żółtkiem, posyp granulowanym cukrem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Kremowa masa:

  1. Zagotuj mleko z wanilią.
  2. W misce wymieszaj 100g cukru pudru, 20g mąki, 2 żółtka ( białka zachowaj na pózniej ) i 50 g miękkiego masła.
  3. Powoli dodawaj mleko z wanilią, cały czas mieszając. Przelej masę do garnka i zagrzej na małym ogniu . Mieszaj aż zgęstnieje. Odstaw na bok i poczekaj aż wystygnie.
  4. Ubij trzy białka, z odrobiną soli, na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z kremową masą.
  5. Wyjmij upieczone ciasto z formy/blachy i poczekaj aż wystygnie. Przekrój je w poziomie na dwie części i wyłóż między nimi krem. Posyp na wierzchu cukrem pudrem i podawaj.

Mim

Komentarze
Jeśli jesteś człowiekiem to przesuń suwak w prawo
  PRODUKT TYGODNIA  
produkt tygodnia
  PORADY  
Kwasy w pielęgnacji zimowej - które wybrać i jak ...

Kwasy to temat, który powraca z ogromnym echem jesienią i pozostaje z nami zazwyczaj przez całą zimę. Ta pora roku pozwala odrobinę zaszaleć ze składnikami ...

Pogotowie kosmetyczne - regeneracja skóry zimą

Zima to wyjątkowo trudny okres dla skóry, szczególnie tej wrażliwej, nadreaktywnej, czy suchej. Mróz, zmiany temperatury, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach ...

Wyjątkowe zestawy prezentowe na każdą kieszeń - podaruj ...

Mikołajki tuż tuż, został miesiąc do świąt więc to idealny moment, aby pomyśleć o prezentach na Gwiazdkę. Nie warto zostawiać tego na ostatnią chwilę i w ...

  POPULARNE  
"50 twarzy Greya" - film: kto zagra główne role?
10 najmodniejszych stylizacji męskiego zarostu na 2016 rok
Nowe oblicze Greya - Recenzja
10 najdroższych perfum świata