Gotowanie w stylu prowansalskim
Przystawka: Aubergine Caviar ( pasta z bakłażanów)
Składniki na 4 osoby:
- 2 średnie bakłażany
- 2 ząbki czosnku przekrojone na pół
- sól
- kilka gałązek tymianku i rozmarynu
- oliwa z oliwek
- 150ml kwaśnej śmietany
- czarny, mielony pieprz
- mały pęczek świeżej kolendry
- sok z jednej cytryny
Przygotowanie:
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Przekrój bakłażany na pół ( wzdłuż ).Wnętrze potnij w kratkę, natrzyj połówkami czosnku, a następnie pokrój czosnek w plasterki i razem z rozmarynem i tymiankiem włóż w ponacinane miejsca.
- Skrop wszystko oliwą i posyp solą. Złóż połowy bakłażanów razem, zawiń ciasno w folię aluminiową, umieść na blasze i piecz przez 40 minut ( aż będą miekkie w środku ).
- Wyjmij bakłażany z folii. Wyrzuć zioła, a wnętrze bakłażanów razem z czosnkiem wyłóż na deskę do krojenia.
- Siekaj tak długo aż uzyskasz konsystencję gruboziarnistej pasty.
- W garnku rozgrzej trochę oliwy z oliwek i dodaj pastę. Gotuj na dużym ogniu, cały czas mieszając, aż odparują soki i masa zgęstnieje. Gotowanie doda paście intensywniejszego smaku.
- Zdejmij garnek z ognia i ostudz masę. Dodaj posiekną kolendrę, śmietanę, sok z cytryny i pieprz.
- Wyłóż paste do miseczki. Podawaj ze świeżą bagietką albo z grzankami.
Danie główne: Pilaw z małżami
Składniki na 2-4 osoby :
- oliwa z oliwek
- cebula
- por
- pomidor
- 250 g ryżu
- 0,5 litra wody
- 24 małże
- ząbek czosnku
- bukiet: tymianek, liść laurowy, koper włoski, seler ( związane )
- sól
- pieprz
- szafran
Przygotowanie:
- Do dużego garnka wlej dwie łyżki stołowe oliwy z oliwek i podgrzej Dodaj posiekaną cebulę i drobno pokrojonego pora. Podsmaż na złoty kolor.
- Dodaj pokrojonego w kostkę pomidora.
- Jak pomidor zmięknie dodaj ryż ( wymieszaj ), wodę, małżę, rozgnieciony czosnek, bukiet, sól, pieprz i szafran.
- Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu ( bez mieszania ) przez 20 minut.
- Zdejmij z ognia, usuń bukiet i od razu podawaj.
Deser: Tarte Tropezienne (tarta)
W latach 50-tych ubiegłego stulecia jegomość o polskich korzeniach, Alexandre Micka, postanowił otworzyć w Saint-Tropez piekarnię. Jednym ze sprzedawanych tam ciast był drożdżowiec z cukrem i kremem, przepis który Alexandre otrzymał od swojej polskiej prababki. W 1955 roku, kiedy Roger Vadim kręcił w St-Tropez słynny film z BB "I Bóg stworzył kobietę", Micka został poproszony o przygotowywanie posiłków dla całej ekipy filmowej. Na deser zaprezentował im swoje polskie ciasto. Brigitte Bardot zasugerowała, żeby nazwać je "Placek z Saint-Tropez" ale piekarz wybrał nazwę "Placek Tropezienne". W ten sposób narodziło się legendarne na Lazurowym Wybrzeżu ciasto: Tarte Tropezienne.
Składniki na 6 porcji :
- • 320g mąki
- • 110g masła
- • 5 jajek
- • 150g cukru pudru
- • garść sukru w granulkach
- • 1 litr mleka
- • 8g drożdży piekarniczych ( ½ łyżki stołowej )
- • wanilia ( 2 laski )
- • sól
Przygotowanie:
Ciasto:
- Rozpuść drożdże w połowie szklanki letniej wody i wymieszaj ze 100g mąki.Przykryj naczynie ściereczką i poczekaj aż masa urośnie (podwoi się jego objętość – około 2 godzin).
- Na stolnicę wysyp 200g mąki, dodaj 50g cukru pudru, 60g miękkiego masła, 2 jajka i szczyptę soli.
- Zagnieć z tego ciasto, powoli dodając miks mąki i drożdży. Po dokładnym zagnieceniu zroluj ciasto w kulę, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny.
- Rozwałkuj ciasto , wytnij z niego koło i ułóż na blasze do pieczenia.
- Posmaruj ciasto żółtkiem, posyp granulowanym cukrem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
Kremowa masa:
- Zagotuj mleko z wanilią.
- W misce wymieszaj 100g cukru pudru, 20g mąki, 2 żółtka ( białka zachowaj na pózniej ) i 50 g miękkiego masła.
- Powoli dodawaj mleko z wanilią, cały czas mieszając. Przelej masę do garnka i zagrzej na małym ogniu . Mieszaj aż zgęstnieje. Odstaw na bok i poczekaj aż wystygnie.
- Ubij trzy białka, z odrobiną soli, na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z kremową masą.
- Wyjmij upieczone ciasto z formy/blachy i poczekaj aż wystygnie. Przekrój je w poziomie na dwie części i wyłóż między nimi krem. Posyp na wierzchu cukrem pudrem i podawaj.
Mim
Komentarze