Francuskie kwadraciki na dwa sposoby
Francuskie kwadraciki ze szpinakiem i serem feta oraz z rodzynkami z zalewy rumowej, suszonymi jabłkami, czekoladą i orzechami
Składniki na kwadraciki na słono:
- 220 g mrożonego szpinaku w brykietach
- opakowanie sera feta
- duży ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W rondelku rozpuszczamy odrobinę masła, wrzucamy zamrożony szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż całość będzie miała konsystencję gorącej papki, mieszając od czasu do czasu.
- Do ciepłego szpinaku kruszymy fetę, doprawiamy solą i pieprzem.
- Ciasto francuskie kroimy na 12 prostokącików, na każdym układamy łyżeczkę nadzienia (nie na środku a z boku, tak by po sklejeniu utworzył się nam kwadracik).
- Boki dociskamy ząbkami widelca aby dobrze się skleiły.
- Pieczemy ok. 10 min. w temperaturze 180 stopni (termoobieg) lub 200 stopni (bez termoobiegu).
Składniki na kwadraciki na słodko:
- po garści: suszonych jabłek w plasterkach
- orzechów włoskich
- ulubionej czekolady rodzynek (opcjonalnie wersja z zalewy rumowej - tylko dla dorosłych)
Wszystkie składniki (oprócz rodzynek) rozdrabniamy - można je posiekać, ja zmieliłam w młynku ale nie na pyłek tylko tak aby kawałki były wyraźnie wyczuwalne. Składniki dokładnie mieszamy. Dalsza część przygotowania dokładnie jak w poprzednim przepisie:)
Smacznego:)
Agnieszka WysockaKomentarze