Uroczysty obiad wymaga wykwintnych dań, ale także przestrzegania zasad savoir-vivre. Serwując potrawy należy bowiem pamiętać o kilku wytycznych - tak, by zachować francuski szyk zarówno w kuchni, jak i przy stole. Przepisy na eleganckie dania poleca Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni.
Zasady dobrych manier znane są od wieków. Kiedyś bardzo rygorystycznie przestrzegane, dziś - mało kto o nich pamięta. Niesłusznie, bo niezależnie od tego, czy spędzamy czas w luksusowej restauracji, czy na kolacji u przyjaciół, powinniśmy ich przestrzegać.
Perfekcyjne przyjęcie
Organizując przyjęcie, trzeba pamiętać o kilku ważnych elementach:
Perfekcyjny gość
Zarówno będąc gospodarzem, jak i gościem, trzeba wiedzieć, jak zachować się podczas spożywania posiłku.
10 prostych i ważnych zasad savoir-vivre przy stole:
Perfekcyjne menu
Znamy zasady zachowania się przy stole, czas więc zadbać o elegancką kuchnię. Przepisy na wykwintne potrawy, idealne na przyjęcie, poleca Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni. Swoją przygodę z gotowaniem zaczynał on we Francji, która słynie z eleganckich spotkań i wyrafinowanych dań.
Jako pierwszą potrawę Pascal Brodnicki poleca aksamitną zupę z groszku z chrupiącymi chipsami z boczku. W przygotowaniu pysznych chipsów pomoże nam - Rama Smaż jak szef kuchni. Dzięki temu przy smażeniu tłuszcz nie będzie się rozpryskiwał. „Pamiętaj, że zdejmując boczek z patelni, należy odsączyć go z tłuszczu na papierowym ręczniku”, przypomina Pascal.
Aksamitna zupa z groszku z chrupiącymi chipsami z boczku
Składniki:
Sposób przygotowania: Rozgrzej w rondlu na średnim ogniu 30 g Ramy Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – jest to znak, że uzyskał on odpowiednią temperaturę do smażenia. Wrzuć ziemniaki, cebulę oraz groszek. Warzywa smaż przez 4, 5 minut. Wlej bulion, dodaj cukier i posiekaną bazylię. Przykryj rondel i gotuj całość na wolnym ogniu przez 20 minut. Zawartość rondla powinna jedynie lekko drgać. Zabiel zupę śmietaną i zmiksuj ją. Dopraw solą i pieprzem, następnie odstaw w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzej resztę Ramy Smaż jak szef kuchni. Gdy znikną bąbelki, wrzuć plastry wędzonego boczku i smaż, aż staną się chrupiące. Następnie zdejmij je z patelni i odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Nalej zupę krem do talerzy i udekoruj ją chrupiącym boczkiem i oprósz delikatnie świeżo mielonym pieprzem
Pstrąg w białym winie z grzybami i migdałami
Składniki:
Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – to znak,że uzyskał on odpowiednią temperaturę do smażenia. Podsmaż cebulę, ale uważaj by jej nieprzyrumienić. Dolej wino i bulion drobiowy. Dołóż gałązkę tymianku i przez 5 minut gotuj, by zredukować sos. Wypełnij wnętrze pstrągów pokrojonymi pieczarkami i niewielką ilością cebuli wyjętej z sosu. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj ryby musztardą wymieszaną z mąką, która zamieni się po upieczeniu w skorupkę. Włóż pstrągi do naczynia do zapiekania lub na blachę i wstaw do piekarnika na 15 minut, by się zezłociły. Następnie skrop ryby sokiem z cytryny oraz wcześniej przygotowanym sosem i piecz przez kolejne 5 minut.
Medaliony z sarniny z plackami z makaronu i sera w sosie porto
Składniki:
Sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do 100°C. Ugotuj makaron w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Przecedź i ostudź. Do miski włóż ser, pietruszkę, jajka, mąkę, wymieszaj całość. Dodaj makaron i ponownie wszystko wymieszaj. Zrób 6 placuszków.Na rozgrzaną patelnię wlej Ramę Smaż jak Szef kuchni. Poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki, jest to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia. Smaż placuszki z obu stron. I wrzuć je do piekarnika by trzymały temperaturę. Na patelni bez tłuszczu połóż kawałek pergaminu, na to włóż plasterki boczku i przykryj kolejną warstwą pergaminu. Podgrzej patelnię, aby zrobić chipsy z boczku (możesz też zrobić je w piekarniku) .
Cappuccino z grzybów leśnych i dachówki z parmezan
Składniki:
Sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do rozgrzanego rondla wlej Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki - to znak, że temperatura jest odpowiednia do smażenia. Smaż szalotki ok. 2 minuty. Dodaj pieczarki i grzyby leśne i smaż kolejne 5 minut. Podlej bulionem, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Na papierze pergaminowym zrób krążki z tartego parmezanu o średnicy około 5 cm. Włóż je do rozgrzanego piekarnika na 10¬15 minut – parmezan stopi się i przybierze piękny, złoty kolor. Wymieszaj mąkę z 50 ml śmietany tak, by nie było grudek. Zmiksuj zupę ugotowaną wcześniej, następnie wstaw ją ponownie na ogień. Dodawaj śmietanę z mąką, cały czas mieszając, aż zupa zacznie gęstnieć.Resztę śmietany ubij na sztywno. Dopraw ją solą i pieprzem.
Smacznego!
Kwasy to temat, który powraca z ogromnym echem jesienią i pozostaje z nami zazwyczaj przez całą zimę. Ta pora roku pozwala odrobinę zaszaleć ze składnikami ...
Zima to wyjątkowo trudny okres dla skóry, szczególnie tej wrażliwej, nadreaktywnej, czy suchej. Mróz, zmiany temperatury, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach ...
Mikołajki tuż tuż, został miesiąc do świąt więc to idealny moment, aby pomyśleć o prezentach na Gwiazdkę. Nie warto zostawiać tego na ostatnią chwilę i w ...