Składniki:
Szynkę myjemy usuwamy biała błonki i kroimy w plastry. Do miski dajemy oliwę wyciśnięte 2 ząbki czosnku i przyprawę gyros- mieszamy. Do marynaty wkładamy mięso mieszamy aby pokryć plastry szynki marynatą- odstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę . Po tym czasie rozgrzewamy mocno patelnie i smażymy na złoto mięso. Podlewamy 2 szklankami wody z rozpuszczoną kostką wołową. Nakrywamy patelnię i dusimy na małym ogniu. Kiedy mięso jest miękkie zaciągamy lekko mąką.
Gyros to danie pochodzące ze słonecznej Grecji ale nie trzeba tam jechać i nie trzeba robić typowego gyrosu aby poczuć ten kraj. Przyprawy zawarte w tej mieszance pasują do wielu dań mięsnych. Ja użyłam je do doprawienia szynki , którą dusiłam właśnie w tych aromatach. Najpierw szyneczkę marynowałam w marynacie z dodatkiem Gyros Knorr, potem dodałam jeszcze jej odrobinę do sosu.
Skład tej mieszanki: Cebula 42,5%, sól, papryka w proszku, pieprz czarny, E621 Glutaminian sodu, oregano, mleko odtłuszczone w proszku, kolendra, czosnek 3%, ekstrakty drożdżowe suszone, maltodekstryna, olej roślinny, rozmaryn, gorczyca, cukier, pieprz cayenne.
Ewa Sidor
Kwasy to temat, który powraca z ogromnym echem jesienią i pozostaje z nami zazwyczaj przez całą zimę. Ta pora roku pozwala odrobinę zaszaleć ze składnikami ...
Zima to wyjątkowo trudny okres dla skóry, szczególnie tej wrażliwej, nadreaktywnej, czy suchej. Mróz, zmiany temperatury, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach ...
Mikołajki tuż tuż, został miesiąc do świąt więc to idealny moment, aby pomyśleć o prezentach na Gwiazdkę. Nie warto zostawiać tego na ostatnią chwilę i w ...