Wino i potrawy wzajemnie wydobywają i podkreślają swoje smaki, dlatego warto zwrócić uwagę na sposób, w jaki się je komponuje. Istnieje kilka zasad, które właściwie zawsze się sprawdzają. Według pierwszej z nich podobne wina zestawiamy z podobnymi potrawami. Delikatne dania najlepiej łączyć jest z delikatnymi winami, te nieco cięższe z nieco cięższymi itd. Pamiętajmy też, że w przypadku, kiedy nasze wino ma wyjątkowo wyrazisty, oryginalny smak, nie należy go łączyć z równie wyrazistą i oryginalną potrawą. Do wyjątkowego wina dobieramy proste danie i na odwrót – wyrafinowaną potrawę zestawiamy z winem, które nie przytłoczy jej swoją wyrazistością.
Pamiętajmy też o zasadach kontrastu i przystosowania. Podczas kontaktu z jakimś smakiem nasze kubki smakowe przystosowują się do niego. Gdy spożywamy zdecydowanie kwaśną potrawę, a następnie – kwaśne wino, ta druga kwaśność będzie o wiele mniej wyczuwalna. Jeśli natomiast napijemy się wina słodkiego, jego słodycz zostanie uwypuklona. Działa to też w drugą stronę – po wypiciu kwaśnego wina kwaśne danie wyda nam się delikatniejsze niż po wypiciu wina słodkiego. To, jak skomponujemy wino z potrawą, powinno więc zależeć także od efektu, który chcemy uzyskać.
Istnieją też połączenia pewne – białe wino dobrze smakuje z potrawami z drobiu, ryb czy jaj, czerwone – z grzybami, wołowiną, wieprzowiną. Zachęcam jednak do eksperymentów i wypróbowania niestandardowych połączeń – efekt może być bardzo ciekawy.
Kwasy to temat, który powraca z ogromnym echem jesienią i pozostaje z nami zazwyczaj przez całą zimę. Ta pora roku pozwala odrobinę zaszaleć ze składnikami ...
Zima to wyjątkowo trudny okres dla skóry, szczególnie tej wrażliwej, nadreaktywnej, czy suchej. Mróz, zmiany temperatury, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach ...
Mikołajki tuż tuż, został miesiąc do świąt więc to idealny moment, aby pomyśleć o prezentach na Gwiazdkę. Nie warto zostawiać tego na ostatnią chwilę i w ...