Lubelska starówka uznawana jest za jedną z najpiękniejszych w Polsce. Zachwyca malowniczym położeniem, ustronnymi, urokliwymi zaułkami, ale przede wszystkim kolorowymi fasadami barokowych i klasycystycznych kamienic. W jednej z nich, zaledwie kilkanaście metrów od słynnej Bramy Krakowskiej mieści się legendarna już restauracja Czarcia Łapa. Jej stylowe wnętrza zdobią kryształowe żyrandole i oryginalne freski z diabelskimi motywami przypominające o starej lubelskiej legendzie, od której restauracja zaczerpnęła swoja nazwę.
Wizyta w Czarciej Łapie to obowiązkowy przystanek na kulinarnej mapie Lublina. Do legendy przeszły już niektóre z serwowanych w restauracji potraw jak tatar z polędwicy wołowej po polsku – niezmienna od lat pozycja w karcie, czy bardzo czekoladowe ciastko, flagowy deser, o którym jeden z gości napisał w księdze pamiątkowej, że "ludzie dziela się na tych, którzy jedli to czekoladowe ciastko i tych, którzy go nie jedli".
Wszystkie pozycje w menu oparte są wyłącznie na świeżych, sezonowych produktach. Wprawdzie dominują dania tradycyjnej kuchni włoskiej, ale obok nich swoje miejsce znalazły także potrawy regionalne. Sposób, w jaki szef kuchni dba o niepowtarzalny smak i wyjątkowy wygląd dań można podpatrzeć w jedynej, otwartej dla gości, kuchni w mieście.
Polecamy! Redakcja
Kwasy to temat, który powraca z ogromnym echem jesienią i pozostaje z nami zazwyczaj przez całą zimę. Ta pora roku pozwala odrobinę zaszaleć ze składnikami ...
Zima to wyjątkowo trudny okres dla skóry, szczególnie tej wrażliwej, nadreaktywnej, czy suchej. Mróz, zmiany temperatury, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach ...
Mikołajki tuż tuż, został miesiąc do świąt więc to idealny moment, aby pomyśleć o prezentach na Gwiazdkę. Nie warto zostawiać tego na ostatnią chwilę i w ...