Składniki:
Przygotowanie:
Oczyść cielęcinę, opłucz i osusz serwetką papierową. Pokrój na 8 kawałków, posól, popieprz i lekko rozgnieć ręką. Suszone śliwki bez pestek namocz w ciepłej wodzie, odstaw na kilkanaście minut, a następnie odsącz na sitku. Rozgrzej olej w patelni i powoli obsmaż bitki ze wszystkich stron do przyrumienienia. Zwiń roladki, a w środek włóż po 2 śliwki. Następnie przełóż je do brytfanny, posmaruj miodem, a na każdej połóż kawałek sera i listek szałwii. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 7 minut w temperaturze 180°C. Do wypieczonego sosu na patelni dodaj wino, resztę miodu i roztłuczoną papryczkę chilli. Gotuj, aż połowa sosu wyparuje. Pod koniec dopraw solą. Gotowe bitki serwuj z sosem miodowym.
Składniki:
Przygotowanie:
Mięso pokrój na 8 kawałków podobnej wielkości. Połowę z nich owiń plastrami boczku. Zawijając, włóż pod boczek listki szałwii. Następnie mięso na zmianę nadziewaj na patyczki do szaszłyków, dopraw solą i pieprzem do smaku. Małą brytfannę wysmaruj olejem, włóż do niej szaszłyki, na wierzch połóż połowę masła pokrojonego w kawałki i podlej winem. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220° C przez około 12 minut. Podczas pieczenia polewaj mięso powstałym sosem. Gotowe szaszłyki wyjmij i odłóż w ciepłe miejsce. Do sosu powstałego podczas pieczenia dodaj re- sztę masła i 50 ml wody. Całość zagotuj. Stale mieszając, dodaj kwaśną śmietanę. Szaszłyki nałóż na talerze, polej sosem i ozdób opłukanymi liśćmi mieszanki sałat. Można je podawać z ziemniaczanym piure z cebulką.
Kwasy to temat, który powraca z ogromnym echem jesienią i pozostaje z nami zazwyczaj przez całą zimę. Ta pora roku pozwala odrobinę zaszaleć ze składnikami ...
Zima to wyjątkowo trudny okres dla skóry, szczególnie tej wrażliwej, nadreaktywnej, czy suchej. Mróz, zmiany temperatury, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach ...
Mikołajki tuż tuż, został miesiąc do świąt więc to idealny moment, aby pomyśleć o prezentach na Gwiazdkę. Nie warto zostawiać tego na ostatnią chwilę i w ...