Chłodniki z różnych stron świata

Chłodnik po polsku

Składniki:

  • duży pęczek botwiny wraz z młodymi buraczkami
  • 2 ogórki
  • 5 łyżek posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 szklanek kefiru
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: Botwinkę wypłucz i posiekaj. Buraczki cieniutko obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie włóż do garnka i zalej niewielką ilością wody (około pół szklanki). Duś przez 10 minut i odstaw do ostygnięcia. Kefir i śmietanę dokładnie wymieszaj, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wsyp szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki i jajko. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw na kilka godzin do lodówki. Udekoruj natką pietruszki.

Gazpacho andaluzyjskie

Składniki:

  • 4 kromki białego pieczywa
  • 50 dag pomidorów
  • czerwona
  • zielona papryka
  • duży ogórek
  • cebula
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1/2 l wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z solą. Pieczywo pokrój na drobne kawałki i wrzuć do czosnku. Dolej oliwę, mieszaj do uzyskania jednolitej pasty. Odstaw na 30 minut. W tym czasie umyj i obierz warzywa. Wypestkuj w razie potrzeby. Część z nich pokrój na drobne kawałki i odstaw do lodówki. Resztę zmiksuj z wcześniej przygotowaną pastą chlebowo-czosnkową. Następnie przetrzyj przez sitko i dolej wodę oraz ocet. Wymieszaj i odstaw do lodówki. Przed podaniem jeszcze raz wymieszaj, dopraw solą i pieprzem i serwuj z resztą pokrojonych w kostkę warzyw.

Zupa wiśniowa znad Balatonu

Składniki:

  • 80 dag wiśni
  • 8 łyżek cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • 20 dag mielonego twarożku
  • łyżka obranych i drobno posiekanych migdałów
  • 4 łyżki gęstej słodkiej śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 goździki
  • skórka z połowy cytryny
  • szczypta cynamonu do posypania zupy

Przygotowanie: Wiśnie przebierz, umyj i wydryluj. Włóż do garnka, posyp cukrem. Dodaj goździki oraz skórkę cytrynową. Wlej 3 szklanki wody i zagotuj. Gdy woda zawrze zmniejsz płomień, wyjmij goździki i skórkę z cytryny. Mąkę rozrób w 1/2 szklance zimnej wody i wlej do zupy. Zagotuj i ostudź. Twaróg utrzyj ze śmietaną, migdałami, cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem. Z masy uformuj kluseczki. Zupę wlej do talerzy, włóż po kilka twarogowych łezek i posyp cynamonem.

Kierunek wschód, czyli tradycyjna okroszka

Składniki:

Kwas:

  • 10 dag razowych sucharów
  • 2 litry wody l łyżka cukru
  • 5 dag drożdży

Chłodnik:

  • 25 dag obranych świeżych ogórków
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 10 dag posiekanego szczypiorku
  • sól
  • 15 dag śmietany
  • łyżka musztardy
  • cukier do smaku
  • 4 średnie gotowane ziemniaki
  • 30 dag kiełbasy szynkowej lub zimnej pieczeni
  • 1 i 1/2 l kwasu chlebowego

Przygotowanie:

  1. Przygotuj kwas chlebowy: suchary zmiel zalej gorącą wodą i wymieszaj. Przykryj, odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce. Następnie przecedź, dodaj cukier i drożdże wymieszane w małej ilości zimnej wody. Wymieszaj, odstaw na 12 godzin. Gdy kwas zacznie się pienić, zlej go do butelek, do każdej butelki włóż po 4 rodzynki. Pozostaw na 3 godziny w temp. pokojowej, a następnie wstaw na 3 dni do lodówki.
  2. Przygotuj chłodnik: drobno pokrój mięso, 2 jajka i ogórki. Szczypiorek posyp solą. Gdy puści sok, połącz go ze śmietaną, przypraw musztardą, solą i cukrem. Wlej kwas chlebowy, włóż mięso i ogórki. Podawaj z jajkiem.

Bułgarski tarator

Składniki:

  • 4 naturalne kefiry
  • zielony ogórek
  • 2 łyżki oleju
  • 6 orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka posiekanego lubczyku
  • sól
  • koperek do dekoracji

Przygotowanie: Kefir dokładnie wymieszaj z pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem. Czosnek przeciśnij przez praskę, orzechy posiekaj i dodaj do kefiru. Wsyp sól, lubczyk i posiekaną pietruszkę. Wlej olej i posyp zupę koperkiem. Schłódź w lodówce.

Chłodnik egzotyczny

Składniki:

  • miąższ z 2 melonów gallo
  • sok z cytryny do smaku 
  • 4 plasterki marynowanego imbiru
  • 8 listków świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • plastry szynki parmeńskiej
  • 8 wydrążonych kulek z melona miodowego

Przygotowanie: Melona gallo zmiksuj z sokiem z cytryny, marynowanym imbirem oraz szczyptą soli i pieprzu. Wstaw do lodówki. W miseczkach ułóż zimne kulki z melona miodowego oraz pokrojoną w paseczki szynkę parmeńską. Całość zalej zimnym chłodni- kiem, udekoruj listkami mięty, plasterkiem szynki i skrop oliwą z oliwek.

Francuska vichysoisse

Składniki:

  • 8 porów
  • 2 łodygi selera naciowego
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • duży ziemniak
  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • 150 ml śmietany
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: Pora i selera pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle i oliwie (ok. 5 minut), aż będą miękkie. Ziemniaki zagotuj w wywarze, gdy będą miękkie odstaw do wystudzenia. Dodaj podsmażonego pora i selera. Następnie zmiksuj. Zupę przelej do miseczek i podawaj z pieczywem. Zamiast chleba do zupy możesz dodać podsmażone krewetki

Komentarze
Jeśli jesteś człowiekiem to przesuń suwak w prawo
  PRODUKT TYGODNIA  
produkt tygodnia
  PORADY  
3 zabiegi, które warto wykonać jesienią

Po wakacjach skóra z reguły potrzebuje silnego nawilżenia i regeneracji. Na szczęście jesień to bez wątpienia najlepszy czas na zadbanie o jej kondycję – w tym ...

Lato jak na dłoni, czyli 5 najgorętszych trendów w ...

Ciekawi Cię, jaki manicure będzie najmodniejszym dodatkiem sezonu? Spieszymy z odpowiedzią i mamy przepis na pięć top stylizacji paznokci, które latem skradną ...

Brak pomysłów na urlop? Oto najciekawsze miejsca w Polsce ...

Malownicze wybrzeże, bardziej wymagające kondycyjnie góry, urokliwe Pojezierze Mazurskie czy leśne dukty wśród kapliczek i świątyń. Polska oferuje wielbicielom ...

  POPULARNE  
Nowy podkład Rimmel Match Perfection
"50 twarzy Greya" - film: kto zagra główne role?
10 najmodniejszych stylizacji męskiego zarostu na 2016 rok
Nowe oblicze Greya - Recenzja