Chłodniki z różnych stron świata

Chłodnik po polsku

Składniki:

  • duży pęczek botwiny wraz z młodymi buraczkami
  • 2 ogórki
  • 5 łyżek posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 szklanek kefiru
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: Botwinkę wypłucz i posiekaj. Buraczki cieniutko obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie włóż do garnka i zalej niewielką ilością wody (około pół szklanki). Duś przez 10 minut i odstaw do ostygnięcia. Kefir i śmietanę dokładnie wymieszaj, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wsyp szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki i jajko. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw na kilka godzin do lodówki. Udekoruj natką pietruszki.

Gazpacho andaluzyjskie

Składniki:

  • 4 kromki białego pieczywa
  • 50 dag pomidorów
  • czerwona
  • zielona papryka
  • duży ogórek
  • cebula
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1/2 l wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z solą. Pieczywo pokrój na drobne kawałki i wrzuć do czosnku. Dolej oliwę, mieszaj do uzyskania jednolitej pasty. Odstaw na 30 minut. W tym czasie umyj i obierz warzywa. Wypestkuj w razie potrzeby. Część z nich pokrój na drobne kawałki i odstaw do lodówki. Resztę zmiksuj z wcześniej przygotowaną pastą chlebowo-czosnkową. Następnie przetrzyj przez sitko i dolej wodę oraz ocet. Wymieszaj i odstaw do lodówki. Przed podaniem jeszcze raz wymieszaj, dopraw solą i pieprzem i serwuj z resztą pokrojonych w kostkę warzyw.

Zupa wiśniowa znad Balatonu

Składniki:

  • 80 dag wiśni
  • 8 łyżek cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • 20 dag mielonego twarożku
  • łyżka obranych i drobno posiekanych migdałów
  • 4 łyżki gęstej słodkiej śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 goździki
  • skórka z połowy cytryny
  • szczypta cynamonu do posypania zupy

Przygotowanie: Wiśnie przebierz, umyj i wydryluj. Włóż do garnka, posyp cukrem. Dodaj goździki oraz skórkę cytrynową. Wlej 3 szklanki wody i zagotuj. Gdy woda zawrze zmniejsz płomień, wyjmij goździki i skórkę z cytryny. Mąkę rozrób w 1/2 szklance zimnej wody i wlej do zupy. Zagotuj i ostudź. Twaróg utrzyj ze śmietaną, migdałami, cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem. Z masy uformuj kluseczki. Zupę wlej do talerzy, włóż po kilka twarogowych łezek i posyp cynamonem.

Kierunek wschód, czyli tradycyjna okroszka

Składniki:

Kwas:

  • 10 dag razowych sucharów
  • 2 litry wody l łyżka cukru
  • 5 dag drożdży

Chłodnik:

  • 25 dag obranych świeżych ogórków
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 10 dag posiekanego szczypiorku
  • sól
  • 15 dag śmietany
  • łyżka musztardy
  • cukier do smaku
  • 4 średnie gotowane ziemniaki
  • 30 dag kiełbasy szynkowej lub zimnej pieczeni
  • 1 i 1/2 l kwasu chlebowego

Przygotowanie:

  1. Przygotuj kwas chlebowy: suchary zmiel zalej gorącą wodą i wymieszaj. Przykryj, odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce. Następnie przecedź, dodaj cukier i drożdże wymieszane w małej ilości zimnej wody. Wymieszaj, odstaw na 12 godzin. Gdy kwas zacznie się pienić, zlej go do butelek, do każdej butelki włóż po 4 rodzynki. Pozostaw na 3 godziny w temp. pokojowej, a następnie wstaw na 3 dni do lodówki.
  2. Przygotuj chłodnik: drobno pokrój mięso, 2 jajka i ogórki. Szczypiorek posyp solą. Gdy puści sok, połącz go ze śmietaną, przypraw musztardą, solą i cukrem. Wlej kwas chlebowy, włóż mięso i ogórki. Podawaj z jajkiem.

Bułgarski tarator

Składniki:

  • 4 naturalne kefiry
  • zielony ogórek
  • 2 łyżki oleju
  • 6 orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka posiekanego lubczyku
  • sól
  • koperek do dekoracji

Przygotowanie: Kefir dokładnie wymieszaj z pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem. Czosnek przeciśnij przez praskę, orzechy posiekaj i dodaj do kefiru. Wsyp sól, lubczyk i posiekaną pietruszkę. Wlej olej i posyp zupę koperkiem. Schłódź w lodówce.

Chłodnik egzotyczny

Składniki:

  • miąższ z 2 melonów gallo
  • sok z cytryny do smaku 
  • 4 plasterki marynowanego imbiru
  • 8 listków świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • plastry szynki parmeńskiej
  • 8 wydrążonych kulek z melona miodowego

Przygotowanie: Melona gallo zmiksuj z sokiem z cytryny, marynowanym imbirem oraz szczyptą soli i pieprzu. Wstaw do lodówki. W miseczkach ułóż zimne kulki z melona miodowego oraz pokrojoną w paseczki szynkę parmeńską. Całość zalej zimnym chłodni- kiem, udekoruj listkami mięty, plasterkiem szynki i skrop oliwą z oliwek.

Francuska vichysoisse

Składniki:

  • 8 porów
  • 2 łodygi selera naciowego
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • duży ziemniak
  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • 150 ml śmietany
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: Pora i selera pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle i oliwie (ok. 5 minut), aż będą miękkie. Ziemniaki zagotuj w wywarze, gdy będą miękkie odstaw do wystudzenia. Dodaj podsmażonego pora i selera. Następnie zmiksuj. Zupę przelej do miseczek i podawaj z pieczywem. Zamiast chleba do zupy możesz dodać podsmażone krewetki

Komentarze
Jeśli jesteś człowiekiem to przesuń suwak w prawo
  PRODUKT TYGODNIA  
produkt tygodnia
  PORADY  
Pięć sposobów na skórę naczynkową

Skóra naczynkowa to problem wielu kobiet. Na ich powstanie wpływa wiele czynników – estrogeny, menopauza, fototyp skóry i inne, ale niezależnie od powodu ich ...

Jak poprawić kondycję skóry?

Jeśli usilnie staramy się zapobiec przebarwieniom, nawrotom zmian trądzikowych czy wreszcie pojawianiu się zmarszczek, polegając jedynie na podstawowej pielęgnacji ...

Pierwszy raz w gabinecie? Czas na mezoterapię!

Jeszcze kilkanaście lat temu medycyna estetyczna kojarzona była z możliwościami zarezerwowanymi dla ludzi bogatszych. Dziś jej osiągnięcia znajdują się w ...

  POPULARNE  
Nowy podkład Rimmel Match Perfection
"50 twarzy Greya" - film: kto zagra główne role?
10 najmodniejszych stylizacji męskiego zarostu na 2016 rok
Nowe oblicze Greya - Recenzja