Chleb pełen pyszności
Składniki:
- 150 g suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
- kulka sera mozarella
- garść liści bazylii
- 200 g mąki (ja dałam pełnoziarnistą do wypieku chleba)
- opakowanie proszku do pieczenia
- sól,
- pieprz
- przyprawa do chleba włoskiego KAMIS
- 100 ml oliwy z oliwek (tej z suszonych pomidorów)
- 100 ml mleka
- 3 jajka
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni (z termoobiegiem wystarczy 180). Suszone pomidory odsącz na sitku, osusz papierowym ręcznikiem a następnie grubo posiekaj.
- Mozarellę odsącz z zalewy i pokrój w kostkę, bazylię w cienkie paski.
- Mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy wsyp do dużej miski i wymieszaj. W środku zrób wgłębienie, wlej w nie oliwę oraz mleko i wyrób wszystkie składniki na gładką masę.
- Do ciasta wbijaj kolejno jajka, a potem dodaj do niego odsączone pomidory, mozarellę oraz bazylię.
- Prostokątną foremkę (długości 25 cm) wysmaruj masłem i oprósz mąką. Nałóż ciasto i spodem foremki stuknij o blat, aby usunąć z masy zbędne powietrze.
- Chleb piecz w piekarniku ok. 40 minut.
Aby sprawdzić, czy jest już gotowy, nakłuj go pośrodku drewnianym patyczkiem. O dopieczeniu chleba świadczy sucha końcówka patyczka. Chleb nieziemsko pachnie pomidorami a smakuje najlepiej z jakimś delikatnym dodatkiem typu biały serek, żeby nie zabić wszystkich smaków w nim drzemiących. Polecam też solo - nic więcej do szczęścia nie potrzeba:)
Agnieszka Wysocka
Komentarze