Blue Dragon – diabelnie ostre sosy w słoikach

Ostatnio dosyć często w mojej kuchni króluje kuchnia pikantna i z nieukrywaną satysfakcją podaję ostre dania dla swojego mężczyzny;). Na szczęście oboje lubimy eksperymenty kulinarne i chętnie sięgamy po nowe produkty, różnych firm. A ponieważ pikanteria potrzebna jest w każdym związku, no i ponoć „przez żołądek do serca”, więc „piekę obie pieczenie na jednym ogniu”.

  • Sos Tomato & Sweet Chilli firmy Blue Dragon to nic innego jak pikantno-słodki sos z pomidorami, cebulą i papryczką chilli zamknięty w 425g słoiku. Z etykiety dowiaduję się, że jest średnio ostry. Według mnie jest wystarczająco pikantny, by ładnie przepalić nasze gardełka;). Z pewnością wielbiciele ostrych smaków nie będą zawiedzeni. Można go dodać do kurczaka, wołowiny, krewetek lub tylko warzyw.

Skład: woda, cukier, cebula (8%), pomidory (8%), mielona pasta chilli (3.5%) (papryczki chilli, woda, sól), modyfikowana skrobia kukurydziana, puree z pomidorów (3%), chiński ocet ryżowy (3%), ocet spirytusowy, puree z czosnku, sake, pietruszka, sól, barwnik: ekstrakt z papryki. Nie zawiera konserwantów. Zawiera gluten z pszenicy i soję. Jest odpowiedni dla wegetarian i wegan.

  • Sos Chinese Curry firmy Blue Dragon, czyli chińskie curry. Niech Was nie zwiedzie nazwa i wygląd sosu, bo w istocie jest on piekielnie ostry! Po opisie spodziewałam się czegoś delikatnego i słodszego w smaku, ale nic z tych rzeczy – sos daje nieźle popalić;). Jak poprzedni, ten też dostępny w 425g słoiku. Można go dodawać do różnych rodzajów mięs, warzyw czy frytek.

Skład: woda, cukier, chiński ocet ryżowy, puree z pomidorów, olej roślinny, modyfikowana skrobia kukurydziana, puree z czosnku, curry w proszku (2%) (kolendra, szafran, kminek, sól, czosnek, kozieradka, chilli, imbir, koper włoski, mąka ryżowa), cebula w proszku, sos sojowy jasny (woda, sól, ziarna soi, prażona pszenica, cukier), chińska mieszanka przypraw (cynamon, kolendra, anyż, imbir, koper włoski, goździk, czarny pieprz), przyprawy, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy. Bez konserwantów. Zawiera gluten z pszenicy i soję. Jest odpowiedni również dla wegetarian i wegan.

Przepis na danie: 400-500g piersi z kurczaka pokroić w kostkę i delikatnie podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać zawartość słoika z sosem i gotować 15-20min, mieszając od czasu do czasu. Stopniowo sos staje się coraz gęstszy. Nie trzeba dodawać innych składników czy przypraw. Podawać z ryżem. Porcja dla 3-4osób.

Oba dania przygotowałam w podobny sposób, ponieważ najbardziej pasował mi do tych sosów kurczak.

Karolina Sidorowicz

Komentarze
Jeśli jesteś człowiekiem to przesuń suwak w prawo
  PRODUKT TYGODNIA  
produkt tygodnia
  PORADY  
Pielęgnacja zaczyna się od kąpieli

Pierwszą czynnością pielęgnacyjną w naszym życiu jest kąpiel. Począwszy od tej, pełnej symboliki, oczyszczającej, tuż po narodzinach, aż po codzienny rytuał ...

Pięć sposobów na skórę naczynkową

Skóra naczynkowa to problem wielu kobiet. Na ich powstanie wpływa wiele czynników – estrogeny, menopauza, fototyp skóry i inne, ale niezależnie od powodu ich ...

Jak poprawić kondycję skóry?

Jeśli usilnie staramy się zapobiec przebarwieniom, nawrotom zmian trądzikowych czy wreszcie pojawianiu się zmarszczek, polegając jedynie na podstawowej pielęgnacji ...

  POPULARNE  
Nowy podkład Rimmel Match Perfection
"50 twarzy Greya" - film: kto zagra główne role?
10 najmodniejszych stylizacji męskiego zarostu na 2016 rok
Nowe oblicze Greya - Recenzja