Biedroneczki i inne desery

Biedroneczki

Składniki na ciasto:

  • 1 jajko
  • 1/3 szklanka oleju
  • 250g mąki
  • 150g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na dekoracje:
  • sos truskawkowy
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/2 tabliczki czekolady

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto połącz i dokładnie wymieszj.
  2. Wylej do foremek. Piecz ok 20-25 min.
  3. Żelatynę rozpuść w minimalnej ilości wrzątku i połącz z sosem truskawkowym, gdy zacznie tężeć polej nim schłodzone mufinki.
  4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i udekoruj mufinki, tworząc biedronki.

Czas przygotowania 1 h. Przepis na 15 sztuk.

Mus miętowy z czekoladą

Składniki:

  • 1 tabliczka czekolady
  • 20 ml. słodkiej śmietanki 30 %
  • 1 śmietana-fix
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka zelatyny
  • 50 ml likieru miętowego
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • kilka listków mięty
  • Przygotowanie:
  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Deseczkę owiń folią spożywczą (musi być dobrze napieta), i wylej czekoladę. Wstaw do lodówki aby zastygła.
  2. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody.
  3. Śmietanę ubij z cukrem pudrem i śmietaną-fix, dodaj do niej jogurt i likier miętowy, wymieszaj.
  4. Schłodzoną czekoladę wyjmij z lodówki i wytnij z niej serca.
  5. Płatki czekoladowe przełóż musem miętowym, udekoruj listkami mięty.

Czas przygotowania 1 h. Przepis na 2 osoby.

Deser z serka wiejskiego

Składniki:

  • 2 serki wiejskie
  • 1/2 tabliczki czekolady
  • 2 nektarynki
  • kilka listków mięty

Przygotowanie:

  1. Czekoladę zetrzyj na tarce, nektarynki umyj, osusz, usuń pestki i pokrój w plasterki.
  2. Do pucharków nałóż serek, oprósz czekoladą i ułóż cząstki nektarynek
  3. Deser udekoruj liskami mięty

Czas przygotowania 15 min. Przepis na 4 osoby

Banany z migdałami

Składniki:

  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 4 duże twarde banany
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki płynnego miodu

Przygotowanie:

Płatki migdałowe wsyp na patelnię i, stale mieszając, zrumień. Odstaw do ostygnięcia. Banany przekrój wzdłuż na pół. Masło wymieszaj z miodem i posmaruj banany (od strony przecięcia). Obficie posyp płatkami migdałowymi. Następnie ułóż na aluminiowych tackach i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj około 5 minut. Banany udekoruj miętą i podawaj z lodami.

Deser serowy z ananasem

Składniki:

  • 10 dag sera twarogowego
  • szklanka jogurtu
  • aromat waniliowy
  • melon l ananasy z puszki l miód

Przygotowanie:

Ser i pół szklanki jogurtu oraz 4 łyżki miodu dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę. Możesz dodać kilka kropli aromatu waniliowego. Ananasy zmiksuj z 3 łyżkami miodu i resztą jogurtu. Salaterkę wypełnij masą serową i polej sosem ananasowym. Schłodź. Udekoruj melisą i kulkami wydrążonego miąższu melona.

Komentarze
Jeśli jesteś człowiekiem to przesuń suwak w prawo
  PRODUKT TYGODNIA  
produkt tygodnia
  PORADY  
Pierwszy raz w gabinecie? Czas na mezoterapię!

Jeszcze kilkanaście lat temu medycyna estetyczna kojarzona była z możliwościami zarezerwowanymi dla ludzi bogatszych. Dziś jej osiągnięcia znajdują się w ...

Atopowe zapalenie skóry – te fakty musisz znać!

Atopowe zapalenie skóry to jedna z najczęściej rozpoznawalnych chorób skóry, mimo to wciąż powszechnie funkcjonuje wiele mitów, które należy obalić. Jedno ...

Nie bój się retinolu!

O jego zaletach możemy opowiadać bez końca! Stosowany w kosmetykach potrafi przynosić znakomite efekty! Jednak do kuracji z retinolem należy się właściwie ...

  POPULARNE  
Nowy podkład Rimmel Match Perfection
"50 twarzy Greya" - film: kto zagra główne role?
10 najmodniejszych stylizacji męskiego zarostu na 2016 rok
Nowe oblicze Greya - Recenzja