Częste opady, niskie temperatury i silny wiatr sprawiają, że o przeziębienie w sezonie jesienno-zimowym nie trudno. Zamiast stosować środki farmakologiczne, w walce z pierwszymi objawami choroby warto wykorzystać tradycyjne, naturalne rozwiązania.
Coraz częściej zamiast urokliwych i malowniczych pejzaży, jesień dostarcza nam powodów do zmartwień. Niesprzyjająca aura powoduje wahania nastroju i wpływa na obniżenie odporności organizmu, a co za tym idzie – zwiększenia ryzyka przeziębienia. W walce z jesienno-zimowymi chorobami, ponad połowa z nas decyduje się na sprawdzone, domowe metody leczenia. Popularnym rozwiązaniem jest przygotowanie rozgrzewających napojów – kawy z dodatkiem chili lub cynamonu bądź gorącej czekolady z kroplą alkoholu. Wśród naparów zwiększających odporność prym wiodą jednak aromatyczne herbaty. Aby wzmocnić ich dobroczynne działanie, warto wzbogacić napoje o bogate w witaminy dodatki.
Zielona, czerwona czy czarna?
Herbata zielona zdobyła niebywałą popularność dzięki pozytywnemu odziaływaniu na nasze zdrowie. Proces przetwarzania przeznaczonych na nią liści jest znacznie krótszy niż w przypadku innych naparów. Przeprowadzenie suszenia zaraz po ich zerwaniu sprawia, że zielona odmiana jest bogata w szereg dobroczynnych składników, w tym witaminy A, B1, B2, C, K, potas, wapń oraz żelazo. – Dzięki właściwościom antybakteryjnym, płukanka przyrządzona z liści tego typu herbaty sprawdzi się przy uciążliwym bólu gardła – podpowiada Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Ważne jednak, aby odpowiednio przygotować napar. Temperatura wody, którą zalejemy susz powinna wynosić od 60 do 80⁰C – wyjaśnia. Wysoka zawartość teiny po pierwszym zaparzeniu stawia napój na czołowym miejscu wśród pobudzających propozycji na jesienne dni. Dodatkowo, ze względu na działanie moczopędne, zielona herbata przyspiesza proces wydalania toksyn z organizmu, co może okazać się szczególnie przydatne w procesie leczenia.
Właściwości moczopędne ma również herbata czerwona, znana także jako substancja wspomagająca odchudzanie. Co jednak ważniejsze z punktu widzenia przeciwdziałania jesiennym infekcjom, dzięki obecności flawonoidów uszczelniających naczynia krwionośne, przypisuje się jej pozytywny wpływ na wzmocnienie organizmu. Ze względu na korzenny, lekko gorzkawy smak dobrze skomponuje się z cytryną. Dodanie do naparu świeżo startego imbiru sprawi, że zyska również rozgrzewające właściwości.
W składzie mieszanek na bazie czarnej herbaty często znajdziemy wzmacniające organizm dodatki. Jedna z najpopularniejszych w Polsce odmian - Earl Grey - swoje dobroczynne właściwości zawdzięcza wzbogaceniu o ekstrakt z pomarańczy bergamota. Dawniej był on wykorzystywany jako lek służący do odkażania i inhalacji. To pozytywne działanie można wzmocnić dodając do naparu bogatą w witaminę C cytrynę lub limonkę.
Smaki dla zdrowia
We wspomaganiu odporności skuteczne mogą okazać się herbaty owocowe. Przykładowo, mieszanki na bazie hibiskusa pomogą wzmocnić organizm, a dzięki dużej ilości witamin, polisacharydów i kwasów organicznych sprawdzą się w przypadku walki z infekcjami. Dobrym wyborem będzie także susz z dzikiej róży i maliny. Pierwszy składnik jest niezwykle bogaty w witaminę C, drugi ma działanie przeciwgorączkowe. Szukając propozycji odpowiednich także dla dzieci, warto sprawdzić właściwości naparów z dodatkiem trawy cytrynowej. – Taka mieszanka nie zawiera teiny, czyli „herbacianej kofeiny”, można więc przygotowywać ją także dzieciom – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Decydując się na zakup herbatek owocowych, należy jednak sprawdzić czy w ich składzie znajduje się naturalny susz. Mieszanki aromatyzowane, pomimo intensywnego smaku, nie przyniosą nam pożądanych efektów – uzupełnia.
Siła naturalnych wzmacniaczy
Aby wzmocnić walory smakowe i pozytywne oddziaływanie na organizm, do herbacianego naparu warto dodać naturalne składniki. I tak, zastąpienie cukru miodem pomoże zapobiec pojawieniu się pierwszych objawów przeziębienia. Do polepszenia odporności i pokonania symptomów jesiennego osłabienia przyczynić się może również wykorzystanie imbiru. Zwany „naturalnym antybiotykiem” korzeń jest bogaty w substancje antyzapalne. Herbata z jego dodatkiem wpływa pozytywnie na ukrwienie mózgu, poprawiając koncentrację. Skutecznie rozgrzeje nas także napar z pieprzem kajeńskim. Działa on przeciwbólowo i zmniejsza opuchliznę błon śluzowych, co może okazać się skutecznym rozwiązaniem przy uciążliwym katarze.
Alternatywa dla kawoszy
W walce z sezonowymi przeziębieniami, zwolennikom „małej czarnej” polecane jest natomiast espresso romano, czyli kawa z cytryną. Tak przyrządzony napój stanowi naturalną alternatywę dla gotowych środków przeciwbólowych, w składzie których znajdziemy połączenie kofeiny i witaminy C. Przygotowując espresso romano, cytrynę można podawać zarówno w formie plasterka lub dodawać jedynie sok. Dla wzmocnienia aromatu wierzch cremy warto posypać startą skórką owocu.
Kwasy to temat, który powraca z ogromnym echem jesienią i pozostaje z nami zazwyczaj przez całą zimę. Ta pora roku pozwala odrobinę zaszaleć ze składnikami ...
Zima to wyjątkowo trudny okres dla skóry, szczególnie tej wrażliwej, nadreaktywnej, czy suchej. Mróz, zmiany temperatury, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach ...
Mikołajki tuż tuż, został miesiąc do świąt więc to idealny moment, aby pomyśleć o prezentach na Gwiazdkę. Nie warto zostawiać tego na ostatnią chwilę i w ...