3 sposoby na sałatkę z makaronem

Penne ze świeżą kolendrą i limonką

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu penne
  • 1 świeże mango
  • 1 awokado
  • sok z dwóch limonek
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 2 średnie pomidory
  • 1 żółta papryka
  • ½ szklanki posiekanej kolendry
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu indyjskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pieczona albo grillowana pierś z kurczaka
  • sól do smaku
Przygotowanie:
  1. Zanim ugotujesz makaron, pokrój w grubą kostkę mango, awokado , paprykę , pomidory i kurczaka.
  2. W miseczce dokładnie wymieszaj oliwę, sok z limonek, przyprawy i kolendrę. Polej tym pokrojone warzywa i kurczaka.
  3. Makaron ugotuj al dente, przełóż do durszlaka i polej strumieniem zimnej wody.
  4. Wymieszaj wszystko razem i od razu podawaj.

Orzo z grillowanym łososiem

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu typu orzo
  • 1 grillowany albo pieczony filet z kurczaka
  • ½ litra pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ogórek
  • 1 cytryna
  • ½ szklanki koperku
  • ½ szklanki sera feta
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Ugotuj orzo, przelej zimną wodą i odstaw.
  2. Na patelni podgrzej oliwę z octem , wrzuć do tego pomidorki i podduś je przez chwilę delikatnie ugniatając łyżką, żeby puściły sok. Polej tym makaron.
  3. Rozerwij palcami łososia na małe, ale nie za małe, kawałki, i też dodaj do makaronu.
  4. Obierz ogórka, pokrój w grubszą kostkę i razem z koperkiem dodaj do makaronu.
  5. Delikatnie wszystko wymieszaj, posyp pokruszoną w palcach fetą, dodaj sól i pieprz, a na sam koniec wyciśnij na całość sok z cytryny.

Vermicelli z tuńczykiem

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu typu vermicelli
  • 1 puszka tuńczyka w oliwie
  • 3 łyżki kaparów
  • 1 łyżka zalewy z kaparów
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 szklanka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z jednej cytryny
  • ½ szklanki przyrumienionych na gorącej patelni orzeszków piniowych
  • ½ szklanki posiekanej (grubo) natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron, przelej zimną wodą i przełóż do miski z oliwą.Wymieszaj.
  2. Przekrój cebulę na pół i pokrój w cienkie plastry.
  3. Użyj widelca, żeby rozdzielić tuńczyka na kawałki, i dodaj do makaronu.
  4. Wymieszaj zalewę z kaparów z sokiem z cytryny i polej tym makaron.
  5. Na końcu dodaj cebulę, pomidorki, kapary i orzeszki, posyp całość natką i podawaj.

Smacznego !

Komentarze
Jeśli jesteś człowiekiem to przesuń suwak w prawo
  PRODUKT TYGODNIA  
produkt tygodnia
  PORADY  
Kwasy w pielęgnacji zimowej - które wybrać i jak ...

Kwasy to temat, który powraca z ogromnym echem jesienią i pozostaje z nami zazwyczaj przez całą zimę. Ta pora roku pozwala odrobinę zaszaleć ze składnikami ...

Pogotowie kosmetyczne - regeneracja skóry zimą

Zima to wyjątkowo trudny okres dla skóry, szczególnie tej wrażliwej, nadreaktywnej, czy suchej. Mróz, zmiany temperatury, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach ...

Wyjątkowe zestawy prezentowe na każdą kieszeń - podaruj ...

Mikołajki tuż tuż, został miesiąc do świąt więc to idealny moment, aby pomyśleć o prezentach na Gwiazdkę. Nie warto zostawiać tego na ostatnią chwilę i w ...

  POPULARNE  
"50 twarzy Greya" - film: kto zagra główne role?
10 najmodniejszych stylizacji męskiego zarostu na 2016 rok
Nowe oblicze Greya - Recenzja
10 najdroższych perfum świata