3 sposoby na sałatkę z makaronem
Penne ze świeżą kolendrą i limonką
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu penne
- 1 świeże mango
- 1 awokado
- sok z dwóch limonek
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 2 średnie pomidory
- 1 żółta papryka
- ½ szklanki posiekanej kolendry
- 1 łyżeczka zmielonego kminu indyjskiego
- 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pieczona albo grillowana pierś z kurczaka
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Zanim ugotujesz makaron, pokrój w grubą kostkę mango, awokado , paprykę , pomidory i kurczaka.
- W miseczce dokładnie wymieszaj oliwę, sok z limonek, przyprawy i kolendrę. Polej tym pokrojone warzywa i kurczaka.
- Makaron ugotuj al dente, przełóż do durszlaka i polej strumieniem zimnej wody.
- Wymieszaj wszystko razem i od razu podawaj.
Orzo z grillowanym łososiem
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu typu orzo
- 1 grillowany albo pieczony filet z kurczaka
- ½ litra pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ogórek
- 1 cytryna
- ½ szklanki koperku
- ½ szklanki sera feta
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ugotuj orzo, przelej zimną wodą i odstaw.
- Na patelni podgrzej oliwę z octem , wrzuć do tego pomidorki i podduś je przez chwilę delikatnie ugniatając łyżką, żeby puściły sok. Polej tym makaron.
- Rozerwij palcami łososia na małe, ale nie za małe, kawałki, i też dodaj do makaronu.
- Obierz ogórka, pokrój w grubszą kostkę i razem z koperkiem dodaj do makaronu.
- Delikatnie wszystko wymieszaj, posyp pokruszoną w palcach fetą, dodaj sól i pieprz, a na sam koniec wyciśnij na całość sok z cytryny.
Vermicelli z tuńczykiem
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu typu vermicelli
- 1 puszka tuńczyka w oliwie
- 3 łyżki kaparów
- 1 łyżka zalewy z kaparów
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 szklanka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z jednej cytryny
- ½ szklanki przyrumienionych na gorącej patelni orzeszków piniowych
- ½ szklanki posiekanej (grubo) natki pietruszki
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron, przelej zimną wodą i przełóż do miski z oliwą.Wymieszaj.
- Przekrój cebulę na pół i pokrój w cienkie plastry.
- Użyj widelca, żeby rozdzielić tuńczyka na kawałki, i dodaj do makaronu.
- Wymieszaj zalewę z kaparów z sokiem z cytryny i polej tym makaron.
- Na końcu dodaj cebulę, pomidorki, kapary i orzeszki, posyp całość natką i podawaj.
Smacznego !
Komentarze