Produkty żywnościowe nie służą wyłącznie do tego, by je gotować i spożywać. Są bowiem wdzięcznym tematem do fotografowania. Potrawy mogą być przygotowane w taki sposób, by wyglądały wyjątkowo kusząco dla oczu, zanim nadarzy się okazja by je powąchać lub skosztować. To właśnie fotograf ma za zadanie sprawić, by potrawa prezentowała się smakowicie, dlatego istnieją ludzie, którzy specjalizują się w fotografowaniu żywności. Żywność fotografuje się do różnych celów, m.in. do reklam, opakowań, książek kucharskich, gazet i kart dań.
Fotograf żywności nigdy nie pracuje sam, potrzebuje on wsparcia ze strony stylistów i dyrektora artystycznego. Cała ekipa pracuje nad tym, by fotografia zachęciła nas do zjedzenia potrawy prezentowanej na zdjęciu.
Poniżej przedstawiamy listę 10 najsłynniejszych fotografów żywności w oparciu o ich dorobek i poziom kreatywności, mając nadzieję, że zainspirują Was do smakowitych eksperymentów.
10. Teri Lyn Fisher i Jenny Park – USA
Teri Lyn Fisher (fotograf) i Jenny Park (stylista kulinarny) postanowili połączyć siły, by stworzyć stronę internetową zawierającą oryginalne przepisy kulinarne wraz z ich ilustracjami. Strona ta funkcjonuje pod nazwą „Spoon Fork Bacon”, a jej twórcy pracują w Los Angeles. Zdobyli oni szereg nagród za prowadzony przez nich blog kulinarny, gdzie znaleźć można wszystko począwszy od łatwych do przyrządzenia przystawek, do wyszukanych propozycji na obiad.
9. Nadine Greeff – RPA
Nadine Greeff specjalizuje się w fotografowaniu potraw, kładąc nacisk na uchwycenie roli ich surowych składników. Lekkość i prostota kulinarnych stylizacji w oparciu o naturalne światło to kluczowy sekret sukcesu jej fotografii. Nadine pracuje w Cape Town w RPA, zaś jej prace publikowane są w wielu magazynach i blogach kulinarnych na całym świecie.
8. Lou Manna – USA
Zdobywca nagród, Lou Manna, jest fotografem żywności z ponad 30-letnim doświadczeniem, który karierę zaczynał w magazynie „New York Times”. Jego prace zostały wykorzystane w wielu kampaniach marketingowych i publikacjach oraz w ponad 40 książkach kucharskich. Kluczem do sukcesu Lou Manna jest użycie unikalnych technik oświetlenia, dzięki którym jego fotografie żywności są tak realistyczne. Spełnia się on ponadto jako autor i edukator, a wiele swoich sekretów odkrywa w książce „Cyfrowe fotografowanie żywności”.
7. Francesco Tonelli – Włochy
Urodzony w Mediolanie Francesco Tonelli zawodowo zajmuje się fotografowaniem żywności, lecz jest również uznanym kucharzem i stylistą kulinarnym. Z powodzeniem łączy pasję fotograficzną z zamiłowaniem do gotowania, co przekłada się na sukces jego prac tworzonych w Union City w USA, gdzie Tonelli dysponuje w pełni wyposażonym studiem fotograficznym. Miarą jego sukcesu jest fakt, że wśród jego klientów znajdują się nie tylko firmy włoskie i amerykańskie, lecz również giganty takie jak Burger King, Lipton, Pepsi, Mandarin Oriental i New York Times.
6. David Griffen – Wielka Brytania
Specjalizację Davida Griffena stanowi fotografowanie dań i produktów w restauracjach. Ścisła współpraca z topowymi producentami żywności i kucharzami zaowocowała nowymi przedsięwzięciami w jego karierze fotografa. Griffen jest autorem zdjęć do książek kucharskich, magazynów kulinarnych, gazet, opakowań produktów, portali społecznościowych i kampanii reklamowych. Jest on również autorem filmów reklamowych znanych restauracji, a także producentów żywności.
5. Mowie Kay – Wielka Brytania
Domeną Mowie Kay jest fotografia podróżnicza i kulinarna. Specjalizuje się on głównie w fotografii komercyjnej, a do jego klientów należą Marks & Spencer, Caffe Nero, Electrolux, Ryland Peters & Small, Frances Lincoln Publishing, Octopus Publishing, Anness Publishing, Harrods, Morrisons, Ocado, Tesco, Jus Rol, The Simple Things, The Wall Street Journal i The Bread Factory.
4. Eva Toneva – Bułgaria
Eva Toneva posiada własne studio fotograficzne w Sofii, gdzie pracuje jako stylistka i fotograf żywności śródziemnomorskiej i bałkańskiej. Swoją pracę porównuje do układania puzzli, gdzie każdy element ma właściwe miejsce i dopiero całość stanowi pełny i perfekcyjny obraz. Szczególną uwagę kieruje na detale, co sprawia, że jej fotografie są absolutnie zjawiskowe.
3. Clare Barboza – USA
Clare Barboza specjalizuje się w dokumentalnej fotografii żywności i poprzez swoje prace stara się opowiedzieć historię spożywanej przez nas żywności. Początek historii ma swoje miejsce w gospodarstwie rolnym, skąd żywność pochodzi, a kończy się na talerzu, dlatego Clare Barboza współpracuje nie tylko z restauracjami i kucharzami, lecz również z rolnikami. Chętnie eksperymentuje z kolorami i strukturą, dzięki czemu osiąga spektakularne rezultaty.
2. Carl Warner – Wielka Brytania
Trudno znaleźć słowa by opisać zapierające dech piękno fotografii, które tu widzicie. Carl Warner jest jednym z najbardziej kreatywnych i słynnych artystów skali światowej, którego artyzm jest absolutnie unikalny, polega on bowiem na tworzeniu swoistych krajobrazów z produktów żywnościowych. Warner używa owoców, warzyw, czekolady i sera w niezwykły i nie spotykany do tej pory sposób tworząc dzieła, które są absolutnie olśniewające. Spełnia się on nie tylko jako artysta i fotograf, lecz również jako autor dwóch publikacji: wydanej w 2010 roku i zatytułowanej „Food landscapes”oraz drugiej „A Word of food” z roku 2012.
1. Alan De Herrera – USA
Alan De Herrera jest jednym z najlepszych i najbardziej kreatywnych fotografów kulinarnych nie tylko w USA, lecz w całym świecie, o czym przekonacie się oglądając jego niesamowite prace. De Herrera rozpoczął karierę fotografa w 2006 r. Jego zdaniem fotografowanie żywności to praca rozwojowa i wymagająca. Tworzy zdjęcia żywności i napojów do książek kucharskich, magazynów, gazet, publikacji kulinarnych i restauracji, a do grona jego klientów należą marki takie jak Subway, Coca-Cola, Jack Daniel’s Meats, Celebrity Chef Guy Fieri, Bush’s Beans, Famous Dave’s BBQ, Amoretti, Sana International, Costco products, Trintiy Wines, Buca di Beppo, Double Tree Hotel, King’s Hawaiian Bread, Direct Pack i Golden West Food Group.
A Wy co sądzicie o fotografii kulinarnej?
Marzanna Wrzosek
Kwasy to temat, który powraca z ogromnym echem jesienią i pozostaje z nami zazwyczaj przez całą zimę. Ta pora roku pozwala odrobinę zaszaleć ze składnikami ...
Zima to wyjątkowo trudny okres dla skóry, szczególnie tej wrażliwej, nadreaktywnej, czy suchej. Mróz, zmiany temperatury, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach ...
Mikołajki tuż tuż, został miesiąc do świąt więc to idealny moment, aby pomyśleć o prezentach na Gwiazdkę. Nie warto zostawiać tego na ostatnią chwilę i w ...