Pielęgnacja Paznocki z Delawell

Paznokcie – budowa paznokcia
Paznokcie, tak jak i włosy, należą do przydatków skóry. Są zbudowane ze zrogowaciałych keratynocytów ułożonych dachówkowo i tworzą około 100-150 warstw komórek. Pomimo tak zwartej budowy utrata śródnaskórkowa wody jest dużo większa niż w skórze. Paznokcie pełnią funkcję ochronną bardzo unerwionych opuszków palców. Łożysko podpaznokciowe bogate jest w naczynia krwionośne, które odżywiają płytkę i powodują różowe zabarwienie paznokci. Pomiędzy płytką a łożyskiem umiejscowiona jest macierz, która jest miejscem wzrostu paznokcia. Po bokach znajduje się wał paznokciowy, w którym tkwi część tylna i boczna paznokcia. Zakrywa on korzeń. Fragment paznokcia w kształcie półksiężyca białej barwy to obłączek, inaczej zwany lunulą. Jego białe zabarwienie spowodowane jest mniejszym przyleganiem płytki do łożyska. Twardość paznokci jest możliwa dzięki zawartości różnych składników mineralnych. Decydują o tym przede wszystkim fosforany, czyli związki wapnia, ale także związki żelaza, magnezu i cynku.

Paznokcie – płytka paznokcia
Paznokcie są często wyznacznikiem naszego zdrowia. Widać na nich jak na kartce, czy cierpimy na niedobory witamin, choroby czy inne przypadłości. Warto zwracać na nie uwagę i nie przegapić sygnałów, jakie nam wysyłają. Żółte zabarwienie płytki paznokciowej może sygnalizować grzybicę lub problemy z tarczycą i układem oddechowym. Intensywnie czerwone mogą świadczyć o chorobach serca i układu krążenia, zaś białe cętki na paznokciach występują po urazie macierzy. Zmiany w strukturze płytki, takie jak zagłębienia, mogą świadczyć o anemii, liczne dołki o łuszczycy, a rozdwajanie się płytki – o reakcji na leki i detergenty. To tylko kilka przykładowych zmian.

Paznokcie a witaminy
Bez witamin ludzki organizm podupada w każdym calu. Wiotkość skóry, rozstępy, wypadanie włosów, a także kruchość i łamliwość paznokci to tylko kilka objawów. Należy stosować racjonalną dietę, która dostarcza organizmowi niezbędnych witamin i mikroelementów. Brak witaminy A – obecnej w marchwi, pomidorze, szpinaku, burakach, sałacie, groszku, morelach, papryce czerwonej, wiśniach, rybach i mleku – może powodować kruchość i łamliwość paznokci. Również biotyna, zawarta w serach, orzechach, słoneczniku, brokułach, kalafiorze, rybach, soi i żółtkach jaj chroni je przed rozdwajaniem, a także ma wpływ na ich szybszy wzrost. Można stosować ją doustnie w formie suplementu diety, należy jednak pamiętać, że suplement nigdy nie zastąpi bogatej w owoce i warzywa, zrównoważonej diety.

Paznokcie – domowe sposoby pielęgnacji

  1. Moczenie dłoni 
  2. Zastosowanie peelingów 
  3. Zastosowanie masek, żeli i emulsji 
  4. Skórki i paznokcie  
  5. Nawilżanie dłoni
Komentarze
Jeśli jesteś człowiekiem to przesuń suwak w prawo
  PRODUKT TYGODNIA  
produkt tygodnia
  PORADY  
Czarny bez i cynk - bezcenne dla zdrowia twojej rodziny

Czarny bez to jedna z najstarszych roślin leczniczych. Od wieków kwiaty i owoce czarnego bzu wykorzystuje się przy przeziębieniach, gorączce, zapaleniu krtani i ...

5 najskuteczniejszych koreańskich masek w płachcie, ...

Jadąc na urlop, najchętniej spakowałabyś tylko kostium kąpielowy, a do pielęgnacji krem z filtrem. O ile minimalizm w modzie letniej jest ok, o tyle w pielęgnacji ...

Jak dostarczyć organizmowi odpowiednie zapotrzebowanie na ...

Idzie lato, a w raz z nim większość z nas w mniejszym bądź większym stopniu postanowiła zadbać o swoją kondycję fizyczną. Czy pamiętamy, o tym, żewicząc ...

  POPULARNE  
Nowy podkład Rimmel Match Perfection
"50 twarzy Greya" - film: kto zagra główne role?
10 najmodniejszych stylizacji męskiego zarostu na 2016 rok
Nowe oblicze Greya - Recenzja