Odżywianie bez konserwantów, jaką rolę odgrywa w nim opakowanie?

Owoce i warzywa to nieodłączne składniki przygotowywanych dań. Dostarczają niezbędnych witamin i minerałów. Te cenne substancje wymagają szczególnej ochrony przed czynnikami zewnętrznymi. Natura zadbała o to i obdarzyła owoce oraz warzywa skórką, która chroni to, co dobre. Wielowarstwowe opakowania Tetra Pak, tak jak skórka, chronią żywność przed utratą składników odżywczych i zachowują jej naturalne właściwości. Produkty w aseptycznych kartonach nie wymagają utrwalania konserwantami. Po raz trzeci, w ramach kampanii KARTON ZAMIAST KONSERWANTÓW, Tetra Pak kieruje uwagę konsumentów na korzyści płynące ze stosowania technologii aseptycznej.

Działania prowadzone w ramach tegorocznej odsłony kampanii, której hasło przewodnie brzmi „Karton chroni jak natura”, mają na celu zwrócenie uwagi konsumentów na szerokie spektrum produktów, które są dostępne w opakowaniach aseptycznych. Poza sokami, kartony aseptyczne są wykorzystywane do pakowania przetworów warzywnych: pomidorów całych i krojonych, przecierów pomidorowych, groszku, kukurydzy, czy sosów do makaronu. Tak samo, jak w przypadku soków, trwałość przetworów warzywnych w opakowaniach aseptycznych jest zapewniana bez konieczności dodawania konserwantów. Jest to możliwe dzięki połączeniu odpowiedniej obróbki termicznej i wielowarstwowej budowy kartonów. Opakowania Tetra Pak składają się z sześciu warstw, wytworzonych na bazie trzech składników:

  • Papier – podstawowy budulec kartonu, zapewnia odpowiednią sztywność opakowania i wzmacnia jego strukturę
  • Aluminium – ultra cienka warstwa aluminium chroni produkt przed działaniem światła i tlenu, dzięki czemu zapakowany produkt nie musi być chłodzony
  • Polietylen – warstwy polietylenu, znajdujące się wewnątrz i na zewnątrz opakowania, zapewniają szczelność kartonu i chronią zawartość przed wilgocią

Wielowarstwowa budowa opakowań, odpowiednie warunki pakowania oraz oddziaływanie na żywność podwyższoną temperaturą sprawiają, że produkty pakowane w kartony Tetra Pak zachowują świeżość bez potrzeby stosowania konserwantów.

Pamiętaj!

  • Produkty w opakowaniach kartonowych nie muszą być utrwalane przy pomocy konserwantów. Dzięki wykorzystaniu technologii aseptycznej Tetra Pak, soki, napoje, przetwory pomidorowe, a nawet kukurydza czy groszek, sprzedawane w kartonach, nie muszą zawierać żadnych konserwantów, a ich okres przydatności do spożycia nadal będzie długi.
  • Przed wybraniem produktu, zapoznaj się z jego składem. Dokładny opis zawartości znajduje się na tylnej lub bocznej ściance opakowania. Nie sugeruj się dużym napisem „Bez konserwantów”, umieszczanym na przedniej części opakowania. Jeżeli w opisie znajdziesz symbole od E 200 do E 252 oraz od E 280 do E 285, to znaczy, że produkt zawiera konserwanty. Zwróć uwagę na kolejność wymieniania składników: im bliżej początku listy znajduje się dana substancja, tym więcej jest jej w produkcie.
Komentarze
Jeśli jesteś człowiekiem to przesuń suwak w prawo
  PRODUKT TYGODNIA  
produkt tygodnia
  PORADY  
Pięć sposobów na skórę naczynkową

Skóra naczynkowa to problem wielu kobiet. Na ich powstanie wpływa wiele czynników – estrogeny, menopauza, fototyp skóry i inne, ale niezależnie od powodu ich ...

Jak poprawić kondycję skóry?

Jeśli usilnie staramy się zapobiec przebarwieniom, nawrotom zmian trądzikowych czy wreszcie pojawianiu się zmarszczek, polegając jedynie na podstawowej pielęgnacji ...

Pierwszy raz w gabinecie? Czas na mezoterapię!

Jeszcze kilkanaście lat temu medycyna estetyczna kojarzona była z możliwościami zarezerwowanymi dla ludzi bogatszych. Dziś jej osiągnięcia znajdują się w ...

  POPULARNE  
Nowy podkład Rimmel Match Perfection
"50 twarzy Greya" - film: kto zagra główne role?
10 najmodniejszych stylizacji męskiego zarostu na 2016 rok
Nowe oblicze Greya - Recenzja