Od siewu aż do butelki, czyli naturalny sposób na zdrowy olej

Pod nazwą olej rzepakowy kryje się cała gama produktów, które różnią się od siebie jakością, walorami smakowymi, a przede wszystkim zawartością składników odżywczych. Dzieje się  tak w wyniku zastosowania do ich produkcji różnych metod, które mocno determinują właściwości oleju. W przypadku oleju rzepakowego Rapso dzięki zachowaniu wysokiego poziomu na każdym etapie, od siewu aż do zamknięcia gotowego produktu w butelce, otrzymujemy gwarancję najwyższej jakości. 

Olej rzepakowy to jeden z bardziej uniwersalnych tłuszczów stosowanych w kuchni, jednak jak się okazuje nie każdy produkt z tej grupy cechuje się takimi samy właściwościami kulinarnymi i prozdrowotnymi. Zastosowanie składników pochodzących z innych źródeł i odmiennych metod produkcji sprawia, że ten sam rodzaj oleju posiadać będzie różną zawartość substancji odżywczych.

Jakość kiełkuje z nasiona
Końcowy produkt w postaci oleju to wypadkowa wielu czynników i procesów podczas jego produkcji. A wszystko zaczyna się już na etapie uprawy nasion wykorzystywanych do jego wytwarzania, które 
w dużej mierze decydują o późniejszej jakości oleju, a przede wszystkim jego walorach prozdrowotnych.

Prace nad wysoką jakością oleju Rapso rozpoczynają się od uprawy rzepaku wolnego od GMO. 
W kontrolowanych gospodarstwach rolnych stosuje się starannie dobrany gatunek rzepaku, 
a metody jego uprawy są bardzo naturalne, wolne od dużej ilości pestycydów i innych substancji chemicznych. Ponadto rzepak wykorzystywany do wytwarzania oleju Rapso posiada gwarancję uprawy wolnej od GMO potwierdzoną przez odpowiednie certyfikaty. W ten sposób mamy pewność, że surowce wykorzystywane do jego produkcji są zdrowe i pełne cennych składników odżywczych.

Sposób na zdrowy olej
Odpowiednio wyselekcjonowane nasiona rzepaku to tylko jeden z warunków uzyskania wysokiej jakości oleju Rapso. Równie istotny jest bowiem sposób jego produkcji,  gdyż nawet najlepszy gatunkowo surowiec poddany niewłaściwej obróbce, może stracić swoje walory. W przypadku olejów przeznaczonych do podgrzewania konieczne jest delikatne tłoczenie nasion na ciepło w temperaturze około 100°C. W ten sposób nawet podczas smażenia czy pieczenia produkt zachowa swojewłaściwości i nie będzie wydzielał szkodliwych substancji. Bardzo ważne jest jednak, fakt, że  rafinacja oleju  Rapso przebiega w sposób naturalny, bez  ekstrakcji. Oddzielenie oleju od wolnych kwasów tłuszczowych zachodzi w wyniku procesu fizycznej destylacji, bez użycia jakichkolwiek substancji chemicznych. Dzięki temu uzyskany olej zachowuje bogate pokłady kwasów nienasyconych oraz witaminy E, a jednocześnie zyskuje dużo dłuższy termin przydatności do spożycia. Ponadto charakteryzuje się również neutralnym smakiem i zapachem. Na zachowanie wartości odżywczych oleju rzepakowego Rapso wpływ ma również sposób rozlewania i magazynowania wytłoczonego produktu. W nowoczesnych zakładach produkcyjnych  przechowuje się go w sąsiedztwie młyna olejowego, gdzie bezpośrednio rozlewany jest do butelek. W ten sposób eliminuje się ryzyko utleniania wytworzonego produktu podczas transportu. Kropkę nad „i” stanowią odpowiednio przygotowane opakowania.  Butelki oleju Rapso wykonane z ciemnego szkła, które dobrze chronią go przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych i jełczeniem.

Odpowiednio wyselekcjonowane nasiona rzepaku pochodzące z naturalnych upraw, tłoczenie na ciepło bez ekstrakcji oraz magazynowanie w ciemnych butelkach sprawia, że olej rzepakowy Rapso jest zdrowym i bezpiecznym składnikiem stosowanym do smażenia, pieczenia, gotowania czy sałatek.

Olej marki Rapso
Pojemność: 0, 75 ml
Cena brutto: 14,99 zł
Marka: Rapso
Producent: VOG Polska Sp. z o.o.

Komentarze
Jeśli jesteś człowiekiem to przesuń suwak w prawo
  PRODUKT TYGODNIA  
produkt tygodnia
  PORADY  
Jak dbać o włosy po zimie?

Właściwa pielęgnacja, stylizacja i odpowiednia dieta to trzy podstawowe zasady, których należy przestrzegać, aby móc cieszyć się pięknymi włosami. Jak o nie ...

Wielkanocne kalendarium, czyli perfekcyjnie przygotowani do ...

Nadchodzi Wielkanoc, a wraz z nią kulinarne zamieszanie. Żeby nie zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę, najlepiej rozłożyć przyrządzanie potraw na kilka dni ...

Czy potrafisz rozpoznać kosmetyk prawdziwie naturalny?

Wiesz już, że jesteś "tym, co jesz". Wiesz też, że nie bez znaczenia jest to, co wcierasz w swoją skórę - największy organ Twojego ciała. Z tego ...

  POPULARNE  
Nowy podkład Rimmel Match Perfection
"50 twarzy Greya" - film: kto zagra główne role?
Nowe oblicze Greya - Recenzja
10 najmodniejszych stylizacji męskiego zarostu na 2016 rok