Mrożone brokuły, gotowane w wysokich temperaturach, tracą swoje właściwości!

Zamrożone brokuły nie zachowują swoich zdolności wytwarzania sulforafanu, czyli silnego związku przeciwnowotworowego. Oznacza to, że mimo wciąż dobrego smaku, nie mają już właściwości antyrakowych. Tak wynika z badania naukowców z University of Illinois, którzy wyjaśniają, że proces blanszowania warzyw w wysokiej temperaturze (wstęp do mrożenia) niszczy myrozynazę, czyli enzym, który pozwala na produkcję sulforafanu.

Najnowsze badanie opublikowane zostało w Journal of Food Science. Naukowcy potwierdzają w nim, że odpowiednie gotowanie jest bardzo ważne dla zachowania wszystkich zdrowotnych właściwości brokułów. Aby w pełni skorzystać z wartości tych warzyw, ważne jest, aby ich nie przegotowywać. Zbyt długie gotowanie niszczy myrozynazę, która ma właściwości antyzapalne i antynowotworowe.

- Brokuły ugotowane prawidłowo są niesamowicie skuteczne w walce z rakiem. Wystarczy 3 – 5 porcji tygodniowo, aby uzyskać efekt. –wyjaśnia dr Elizabeth Jeffrey, która brała udział w innym badaniu tego samego uniwersytetu.

Po przeprowadzeniu licznych eksperymentów badacze zalecają blanszowanie brokułów w 76 stopniach Celsjusza, a nie 86, jak to jest praktykowane do tej pory.

Inne badanie, również przeprowadzone przez amerykańskich uczonych, pokazało już wcześniej, że fakt wiązania brokułów z takim produktami spożywczymi jak musztarda, czarna rzodkiew czy wasabi, pozwala na lepsze trawienne przyswajanie tego warzywa i szybciej aktywuje jego właściwości antynowotworowe.

Jeszcze inne badania udowodniły , że brokuły spowalniają spadek poznawczy, są wyborne dla zdrowia oczu, chronią przed kataraktą oraz zwyrodnieniem plamki żółtej siatkówki oka. Poza tym ograniczają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Jeżeli więc gotujesz mrożone brokuły, nie zapomnij o ich powiązaniu z odpowiednimi  produktami i przyprawami, aby wyciągnąć z nich maksimum właściwości zdrowotnych.


*Źródło: http://www.biomedical.pl/aktualnosci/mrozone-brokuly-gotowane-w-wysokich-temperaturach-traca-swoje-wlasciwosci-11621.html

Komentarze
Jeśli jesteś człowiekiem to przesuń suwak w prawo
  PRODUKT TYGODNIA  
produkt tygodnia
  PORADY  
Pięć sposobów na skórę naczynkową

Skóra naczynkowa to problem wielu kobiet. Na ich powstanie wpływa wiele czynników – estrogeny, menopauza, fototyp skóry i inne, ale niezależnie od powodu ich ...

Jak poprawić kondycję skóry?

Jeśli usilnie staramy się zapobiec przebarwieniom, nawrotom zmian trądzikowych czy wreszcie pojawianiu się zmarszczek, polegając jedynie na podstawowej pielęgnacji ...

Pierwszy raz w gabinecie? Czas na mezoterapię!

Jeszcze kilkanaście lat temu medycyna estetyczna kojarzona była z możliwościami zarezerwowanymi dla ludzi bogatszych. Dziś jej osiągnięcia znajdują się w ...

  POPULARNE  
Nowy podkład Rimmel Match Perfection
"50 twarzy Greya" - film: kto zagra główne role?
10 najmodniejszych stylizacji męskiego zarostu na 2016 rok
Nowe oblicze Greya - Recenzja